Mare atenţie la această substanţă din gospodărie. Poate ucide la prima inhalare. Anunţul făcut de Tudor Ciuhodaru

Românii trebuie să aibă grijă la o substanţă toxică folosită în gospodărie ce poate provoca chiar decesul. Medicul Ciuhodaru a atras atenţia asupra acestui pericol.
Alina Costache
17 feb. 2021, 23:42
Mare atenţie la această substanţă din gospodărie. Poate ucide la prima inhalare. Anunţul făcut de Tudor Ciuhodaru

Mare atenţie la această substanţă din gospodărie. Este vorba despre substanţele toxice pentru a elimina rozătoarele şi pe care românii le folosesc în exces. Pentru a evita un accident, citiți cu atenție instrucțiunile de utilizare ale produsului. De asemenea, iată cum puteți evita contactul cu otrava și ce trebuie făcut în această circumstanță!

Mare atenţie la această substanţă din gospodărie. Poate ucide la prima inhalare

„Poate ucide printr-o simplă inhalare! Mare atenție cum utilizați această substanță în gospodărie. Este foarte toxică pentru oameni. Doi copii, de 1 an și jumătate și 3 ani din localitatea Coarnele Caprei au murit după ce au inhalat otravă pentru şobolani şi şoareci pusă în camera lor chiar de către mamă.

Ce trebuie să știți despre intoxicația cu fosfura de aluminiu:
1. Este un rodenticid ieftin (câțiva lei) dar eficient, utilizat în mod obișnuit pentru prelucrarea cerealelor. Din păcate rămâne una din cele mai frecvente și severe intoxicații cu pesticide.

2. Este extrem de toxică-atât prin ingestie, inhalare dar și prin simplu contact tegumentar.

3. Dacă este ingerată/sau în contact cu umiditate eliberează gaz de fosfină (hidrogen fosforat)- cu miros asemănător celui de carbid sau usturoi- extrem de toxic pentru om și animale- cu efecte iritative la nivel respirator și digestiv dar și toxicitate sistemică- ce afectează plămânii, inima, ficatul și rinichii –mergând până la edem pulmonar toxic, aritmii și insuficiență cardiacă, acidoză. 1 tabletă (3 g) degajă 1g fosfină.

4. Intoxicația cu fosfat de aluminiu are o mortalitate ridicată (30-100%) iar supraviețuirea este puțin probabilă după ingestia a1,5 g iar pe cale inhalatorie sunt periculoase pentru viață niveluri mai mari de 50 de părți per milion iar la 400-600 ppm este letală în jumătate de oră. (limita de expunere permisă pentru fosfină este

5. Simptomele apar rapid, sunt nespecifice și dependente de doză și calea de expunere.

a) În cea inhalatorie domină iritația căilor respiratorii și dificultăți la respirație la care se pot asocia amețeli, oboseală, senzație de strângere la nivelul pieptului, cefalee, greață, vărsături, diaree, ataxie (tulburări de coordonare), amorțeală, parestezii, tremor, slăbiciune musculară, diplopie (vedere dublă) și icter. Pacientul poate dezvolta insuficiență cardiacă, aritmii cardiace, convulsii și comă și pot apărea și manifestări tardive de hepatotoxicitate și nefrotoxicitate.

b) După ingerare simptomele apar în câteva minute și sunt dominate de greață, vărsături repetate, diaree, dureri de cap, disconfort abdominal sau durere și tahicardie. În intoxicația moderată până la severă apar semnele și simptomele sistemului gastrointestinal, cardiovascular, respirator și nervos inițial și, ulterior, pot apărea și caracteristici ale insuficienței hepatice și renale și coagularea intravasculară diseminată.

c) Pacienții pot să rămână conștienți până la stadiul final, dar pot avea manifestări precum dureri de cap, amețeli, convulsii și comă.

Important:
1. Diagnosticul se bazează pe suspiciunea clinică sau de istoric. Diagnosticul poate fi realizat cu ușurință prin simpla încercare a hârtiei impregnate cu nitrat de argint pe conținut gastric sau pe respirație.

2. Tratament. Nu există antidot specific. Adresarea rapidă la medic, resuscitarea, diagnosticul, monitorizarea intensivă și terapia de susținere sunt doar câteva repere.

3. Primul ajutor constă în decontaminare, scoaterea din mediu și suport. Deoarece fosfina este absorbită pe cale cutanată, decontaminarea pielii și a ochilor trebuie efectuată cu apă curată cât mai repede posibil.

4. După ingerare, eficacitatea decontaminării intestinale, pentru a reduce absorbția, depinde în primul rând de durata expunerii la otrăvuri și este utilă dacă se face în 1-2 ore.

Rețineți:
1. Această substanță este foarte toxică pentru oameni. Citiți cu atenție instrucțiunile de utilizare de pe ambalaj. Se păstreaza sub cheie, accesibil doar persoanelor autorizate, în ambalajul original, ermetic închis.

2. .ESTE STRICT INTERZISĂ UTILIZAREA ACESTUI TOXIC ÎN SPAȚII LOCUITE SAU ÎN IMEDIATA VECINĂTATE A ACESTORA.

3. Utilizarea industrială presupune echipe autorizate, instruite să lucreze cu astfel de substanțe, dotate cu echipamente de protecție standardizate (inclusiv mănuși și mască).

4. După trecerea perioadei de gazare se deschid larg uşile, ferestrele, deschiderile- aerisire pentru cel puţin 6 ore.

5. Praful rămas de la tabletele introduse (oxid de aluminiu, hidroxid de aluminiu) se va îndepărta prin aspirare și curăţire.

6. Reglementările insuficiente și lipsa educației pentru sănătate continuă să ducă la tragedii în România.

7. Aceste tragedii pot fi evitate! Am interpelat deja Comisia Europeană pentru o nouă legislație la nivel european privind aceste toxice”, explică medicul Tudor Ciuhodaru, pe Facebook.

Citeşte şi: EXCLUSIV Medicul Tudor Ciuhodaru, despre bebeluşul mort: „Era fragil de la natură, cred că a făcut şi o criză de apnee”
 

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor avea un weekend de neuitat. Șansă unică pentru ele pe 3 și 4 mai
Capital.ro
Pensii majorate de la 1 iulie. Guvernul a dat undă verde. Pensionarii care vor primi mai mulți bani
Playtech.ro
Locuri de muncă în Europa, în vara lui 2025. Domeniile în care românii sunt căutaţi
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
JD Vance, mesaj pentru România. Mișcare înaintea alegerilor
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
A murit un cunoscut impresar! Un accident stupid la golf i-a adus sfârșitul
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ triplă pentru mii de șoferi din România. Majorarea se aplică de azi, 1 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Românii care vor primi 292 de lei pe 8 mai 2025, direct pe card sau prin Poșta Română
MediaFlux
Sondaj Sociopol înaintea alegerilor. Candidații care ar intra în turul doi
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…