România, retrogradată de Cipru în categoria ţărilor cu risc crescut de infectare. Test obligatoriu la intrarea în ţară

Pentru a putea intra în Cipru după 23 iuilie, turiștii români trebuie să prezinte un test pentru COVID – 19 realizat cu cel mult 72 de ore înainte.
Romania TV
21 iul. 2020, 10:29
România, retrogradată de Cipru în categoria ţărilor cu risc crescut de infectare. Test obligatoriu la intrarea în ţară

STARE DE ALERTĂ. Ministerul Sănătăţii din Cipru a publicat o nouă listă revizuită cu categoriile de state din care Republica Cipru primeşte vizitatori, pe baza profilului epidemiologic al fiecărei ţări. În această listă revizuită, România şi Luxemburg sunt mutate din Categoria B în Categoria C, în timp ce în categoria B sunt adăugate Algeria, Maroc, Rwanda, Thailanda, Tunisia, China. În plus, în afară de retrogradarea României şi a Luxemburgului, în Categoria C a mai fost adăugat şi Muntenegrul, scrie publicația Phileleftheros, citată de Rador.

Spania: Numărul infectaţilor cu Covid-19 s-a triplat în trei săptămâni de la relaxarea restricţiilor 

Noua clasificare va intra în vigoare din 23 iulie 2020, dată la care călătorii din Italia vor avea dreptul de a fi supuşi unui test molecular pe aeroport la sosire, cu suportarea costurilor de către aceştia.

Lista revizuită a rezultat după reevaluarea profilului epidemiologic al diferitelor țări de către Unitatea de Supraveghere și Control al bolilor infecțioase din cadrul Serviciilor medicale și Serviciilor de Sănătate Publică, cu privire la boala COVID-19.

Categoria A – Țări cu risc scăzut în această fază

State membre ale Uniunii Europene: 1) Austria, 2) Germania, 3) Danemarca, 4) Grecia, 5) Estonia, 6) Irlanda, 7) Letonia, 8) Lituania, 9) Malta, 10) Ungaria, 11) Polonia, 12) Slovacia, 13) Slovenia, 14) Finlanda
Membre ale Spațiului Schengen: 1) Elveția, 2) Islanda, 3) Liechtenstein, 4) Norvegia

Țări terțe: 1) Japonia, 2) Canada, 3) Noua Zeelandă, 4) Coreea de Sud

În această categorie intră ţările cu un număr real de reproducere (Rt) mai mic de 1 și / sau un număr mic de noi diagnostice (‘1/100.000 de locuitori pe zi) și/sau mortalitate mică sau foarte mică din cauza COVID19 (‘5-10/100.000 de locuitori) și/sau clasificarea cazurilor sporadice (sporadic cases) sau a cazurilor grupate (cluster of cases) conform OMS și/sau cel puțin un nivel satisfăcător al testării de laborator (‘3000 de teste / 100.000 de locuitori).

De notat că pentru pasagerii proveniţi din ţările din Categoria A nu este necesară prezentarea unui certificat cu privire la efectuarea unui test pentru coronavirus şi nici autoizolare.

Categoria B – Țări cu risc potențial scăzut, dar cu mai multe semne de întrebare în comparație cu categoria A
State membre ale Uniunii Europene: 1) Belgia, 2) Bulgaria, 3) Franța, 4) Spania, 5) Italia, 6) Croația, 7) Olanda, 8) Republica Cehă

State mici: 1) Andora, 2) Monaco, 3) Vatican, 4) San Marino

Țări terțe: 1) Algeria, 2) Australia, 3) Georgia, 4) Maroc, 5) Rwanda, 6) Thailanda, 7) Tunisia, 8) Uruguay, 9) China
În această categorie intră ţările cu un număr real de reproducere (Rt) mai mare de 1 și / sau noi diagnostice (‘1/100.000 de locuitori pe zi) și/sau mortalitate crescută din cauza COVID19 (’10/100.000 de locuitori) și/sau un număr limitat de teste de laborator (‘2000 de teste / 100.000 de locuitori).

De notat că pasagerii care provin din țările din categoria B trebuie să fi fost supuși unui test de laborator în ultimele 72 de ore înainte de plecare și să aibă un certificat, care să dovedească un test PCR negativ pentru coronavirus.
Se precizează că pasagerii din țările din categoria B care se încadrează în următoarele categorii pot efectua un test molecular la sosirea în Cirpu, şi anume:

a) Cetățenii ciprioți și membrii familiei lor (soții străini, copiii minori și părinții lor); (b) toate persoanele rezidente legal în Cipru; (c) persoanele îndreptățite în temeiul Convenției de la Viena; d) persoane indiferent de naționalitate, care au dreptul să intre în Republica Cipru, pe baza permisului special acordat de Republica Cipru, după cum este stabilit prin Decretul privind Împiedicarea Contaminării (nr. 30) din 2020, și e) persoane, indiferent de naționalitate, în cazul în care autoritățile țării de rezidenţă (Categoria B) nu oferă servicii de teste de laborator celor care doresc să călătorească în Republica Cipru, conform celor comunicate în acest sens.
De notat că pasagerii vor suporta costul testării și că pasagerii în cauză vor trebui să rămână în autoizolare la domiciliu până la comunicarea rezultatului testului.

În această fază și în conformitate cu punctul (e) mai sus menționat, s-a decis să se permită călătorilor din Italia să fie supuşi unui test molecular pentru COVID-19 la intrarea în Republica Cipru, începând cu 23 iulie. Costul testării va fi suportat de călător.

Categoria C – Țări cu risc crescut comparativ cu categoriile A și B.

State membre ale Uniunii Europene: 1) Portugalia, 2) Suedia, 3) Luxemburg, 4) România
– Regatul Unit

Țări terțe: 1) Serbia, 2) Muntenegru

Conform Decretului pentru Împiedicarea Contaminării (nr. 30) din 2020, este permisă intrarea în Republica Cipru doar anumitor categorii de cetățeni din țările din categoria C. Aceştia au posibilitatea de a opta între a fi supuşi unui test de diagnostic pentru boala COVID-19 la sosirea în Cipru sau să prezinte un certificat RT-PCR COVID-19 cu rezultat negativ, efectuat cu 72 de ore înainte de plecare. De notat că aceste persoane ar trebui să rămână în autoizolare timp de 14 zile.

De subliniat că toți pasagerii, indiferent de categoria țării, trebuie să solicite CyprusFlightPass cu 24 de ore înainte de decolare. În plus, în scopul asigurării sănătății publice și supravegherii situaţiei epidemiologice, vor fi efectuate teste aleatorii în rândul pasagerilor unor zborurilor selectate care sosesc în Cipru.

Se precizează că mai sus menţionata clasificare a țărilor va fi valabilă începând cu 23 iulie.

Clasificarea țărilor, pe baza evaluării riscurilor epidemiologice, este extrem de dinamică și se poate schimba oricând, pe măsură ce pandemia evoluează și se schimbă datele epidemiologice. În acest scop, vor fi anunțate noi date, iar lista țărilor va fi actualizată frecvent.

De notat că această clasificare a țărilor a luat în considerare recomandarea Consiliului European din 30 iunie, cu privire la ridicarea progresivă și coordonată a interdicțiilor de călătorie către Uniunea Europeană.

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ele sunt zodiile care intră în lux și opulență. Se întâmplă în lunile de vară când cuadratura financiară o ia razna. Mulți își vor schimba viața
Capital.ro
Doliu în fotbal! A murit unul dintre cei mai emblematici jucători ai Generației de Aur
Playtech.ro
Țara care va dispărea de pe fața pământului în maxim 25 de ani. Transformările pe care le vom vedea cu toții până în 2050
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Orașul din România ocolit de străini în anii '90: „Pe hărțile turistice europene, în dreptul lui este capul de mort”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Călin Georgescu, terminat! Acuzații imposibil de contestat, care aduc ani grei de pușcărie
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Ce a făcut Mihai Leu atunci când a aflat că are cancer. Campionul a sperat până în ultima clipă că va învinge boala
Cancan.ro
Cum se fac hamsiile, de fapt. Ce a putut găsi Piedone într-o cherhana de pe litoral
Playsport.ro
De ce a ajuns România datoare și fără bani? „Totul a început din 2016, când politica fiscală s-a...
Capital.ro
Adevărul despre Elena Udrea. Nu mai e niciun secret. Alexandrov a renunțat să mai ascundă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Ce i-a spus regretatul Mihai Leu lui Titi Aur, de pe patul de spital: „Era într-o rezervă, având-o alături pe soția sa, Anna. Când am intrat la el, deși fizic se vedea că nu este bine, era optimist”
MediaFlux
Românii pot accesa un credit cu dobândă zero și fără comisioane
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Coreea de Nord a inaugurat cu fast un mega-resort pe litoral, dar turiștii străini lipsesc