O planetă care „rătăceşte” singură prin spaţiu, descoperită de astronomi VIDEO

O planetă "rătăcitoare", care nu se află pe orbita niciunei stele şi pluteşte liberă prin spaţiul interstelar, a fost descoperită de astronomii europeni şi canadieni, care au reuşit să îi determine vârsta, masa şi temperatura.
Romania TV
14 nov. 2012, 14:32
O planetă care

„Acest tip de planetă, atât de rece şi atât de tânără, deşi este cunoscută de teoreticieni, nu a fost niciodată observată până azi” şi este „planeta cea mai apropiată de sistemul nostru solar descoperită vreodată”, a declarat într-un comunicat Etienne Artigau, astrofizician la Universitatea din Montreal (UdeM).

Această planetă se află totuşi la o distanţă de 100 de ani-lumină de Soare.

Specialiştii de la Centrul de cercetări astrofizice din Québec (CRAQ) şi de la UdeM au descoperit această planetă în colaborare cu astronomii francezi, coordonaţi de Philippe Delorme, profesor la Laboratorul de astrofizică al Observatorului din Grenoble.

Planeta rătăcitoare, denumită CFBDSIR2149, pare să facă parte dintr-un grup de stele foarte tinere, cunoscute sub numele de „tânăra asociaţie AB Doradus”.

AB Doradus este „grupul stelar în mişcare” cel mai apropiat de Sistemul Solar. Stelele sale se deplasează în spaţiu în acelaşi timp şi se presupune că s-au format în aceeaşi perioadă.

Cercetătorii au obţinut mai întâi o serie de fotografii în infraroşu cu CFBDSIR2149, cu ajutorul Telescopului Canada-Franţa-Hawaii (TCFH), iar apoi au utilizat puternicul Very Large Telescope (VLT) al Observatorului european austral (ESO) din Chile, pentru a-i deduce masa, temperatura şi vârsta.

Planeta „orfană” are o vârstă cuprinsă între 50 milioane de ani şi 120 milioane de ani, o temperatură de aproximativ 400 °C şi o masă de 4-7 ori mai mare decât cea a planetei Jupiter, fiind deci considerabil mai mică decât „piticele brune”, acele „stele ratate”, care nu au o masă suficientă pentru a declanşa acele reacţii nucleare ce dau strălucire stelelor.

Acest rezultat, căutat de astronomi de mai bine de zece ani, confirmă teoriile de formare a stelelor şi a planetelor, afirmă savanţii de la UdeM.

„Pe parcursul ultimelor decenii, mai multe obiecte cereşti de acest tip au fost reperate, dar nicio confirmare ştiinţifică a vârstei lor nu a putut să le valideze existenţa”, a declarat Jonathan Gagné, profesor la Universitatea din Montreal.

Un alt cercetător implicat în acest studiu, Etienne Artigau, consideră că „acest obiect a fost descoperit în cadrul unui studiu care a acoperit o suprafaţă uriaşă. Am observat sute de milioane de stele şi de planete… şi am găsit doar o singură planetă vagaboandă, foarte aproape de noi”.

„Aceste corpuri nu sunt neapărat rare, însă noi le vedem doar pe acelea care sunt foarte aproape de noi (…) E ca şi cum ai căuta un singur ac în câteva mii de căruţe cu fân„, a explicat acelaşi cercetător.

Absenţa unei stele în proximitatea acestei planete a permis echipei de cercetători să îi studieze atmosfera şi să obţină maximum de detalii.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Pescobar și-a cumpărat penthouse în valoare de 2 milioane de euro! „O să am cinema, amfiteatru și piscină!”
Fanatik.ro
Unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din România se va deschide din această vară. Ce localități va străbate
Capital.ro
A murit marele MAESTRU al filmului. Tristețe mare în România: Jocul s-a terminat
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
Vremea face ravagii în România. Ploi torențiale, grindină și inundații. Iată care sunt zonele vizate
Adevarul
De ce bebelușii spun „tata”, înainte să spună „mama” VIDEO
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Rețetă de prăjitură cu cireșe și iaurt. Cel mai căutat desert în zilele de vară
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
wowbiz.ro
Getuța Sterp a răbufnit și ea la adresa Marei Bănică! Ce i-a transmis jurnalistei: „Să vezi ce bătaie de joc ți-ai făcut singură. Nu rămâne așa”
Cancan.ro
Sebastian Dobrincu a dat-o uitării pe Ioana Ignat și s-a lăsat anturat la prima strigare de „brunețica”
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
De ce niciun trecător nu a intervenit pentru a-l salva pe bărbatul ucis în Crângași! Explicația unui psiholog criminalist: „Oamenii sunt din ce în ce mai egoiști”
Capital.ro
Interzis pentru românii care au mașini. Amendă de 1.000 de lei. Decizie direct de la primărie
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
stirilekanald.ro
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
substantial.ro
Descoperă rețeta salatei de legume la borcan: Gust de vară, prospețime și conveniență în bucătăria ta!
MediaFlux
Un ALT IMPOZIT la PENSIE după RECALCULARE. Anunțul ministrului MUNCII
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'