10 sfaturi pentru a-ţi pregăti maşina pentru sezonul de iarnă

Iarna vine cu polei, gheață, temperaturi scăzute și de aceea pune cerințe suplimentare asupra mașinii tale, în fiecare an. Prin urmare, este important să ai o mașină sigură, care să fie în stare bună de funcționare.
Romania TV
09 sept. 2020, 12:49
10 sfaturi pentru a-ţi pregăti maşina pentru sezonul de iarnă

Iată care sunt principalele 10 sfaturi pentru a-ți pregăti mașina pentru sezonul de iarnă:

1. Bateria auto

Pentru a evita problemele de pornire a mașinii iarna, trebuie să verifici încărcarea bateriei auto din timp, cu ajutorul unui tester special. Dacă bateria este slabă sau uzată, este bine să o înlocuiești din timp. Iarna, când temperatura scade, puterea bateriei auto este redusă mult, iar motorul este mai greu de pornit. În concluzie, este important să verifici ca bateria să nu fie deteriorată.

2. Sistemul de răcire și sistemul de frânare

Pe drumurile alunecoase de iarnă este important să nu ai probleme cu sistemul de frânare. Pentru asta trebuie să verifici lichidul de frână și plăcuțele de frână.

Lichidul de frână este foarte important pentru funcționarea mașinii. Anumite componente ale mașinii (precum sunt garniturile de etanșare) sunt predispuse la uzură dacă lichidul de frână nu este în stare bună. Dacă lichidul de frână are o culoare închisă, atunci acesta trebuie neapărat schimbat. De asemenea, trebuie monitorizat și nivelul său; când acesta scade, lichidul de frână va fi completat.

Și schimbarea la timp a plăcuțelor de frână este necesară, dacă vrei să previi uzura sistemului de frânare. Ele se schimbă atunci când grosimea lor minimă este de 2 mm. Plăcuțele de frână au o durată de viață care depinde de tipul mașinii. Ele pot crește gradul de uzură al discurilor și riscul de a pierde controlul mașinii în caz de frânare bruscă.

Nu uita nici de lichidul de răcire, verifică nivelul și densitatea antigelului. În situația în care antigelul are o culoare roșiatică, acesta trebuie înlocuit, pentru că arată că a început coroziunea sistemului de răcire.

3. Anvelope de iarnă

 

Anotimpul rece solicită conducere defensivă și folosirea de anvelope de iarnă. Acest lucru te poate ajuta să conduci în siguranță atunci când temperatura scade sub 7 grade Celsius. Indiferent unde locuiești, mașina ta are nevoie de două seturi de cauciucuri, respectiv de anvelope de vară și anvelope de iarnă. Diferența dintre acestea este dată îndeosebi de moliciunea anvelopei în sine.

Înălțimea benzii de rulare la anvelopele de iarnă ar trebui să fie de 3-4 mm. Dacă adâncimea atinge doar 2 mm, acestea trebuie schimbate, din motive de siguranță. În Europa, pentru autoturisme și motociclete, adâncimea minimă admisă este de 1,6 mm.

4. Ștergătoarele de parbriz

Iarna, ștergătoarele de parbriz se folosesc mult mai des, de aceea trebuie să verifici din timp starea lor, dacă nu cumva cauciucul s-a deteriorat. Ele se achiziționează din timp, de reglă se schimbă de 1-2 ori pe an. Un alt aspect important este umplerea rezervorului cu lichid special de iarnă (care să reziste la temperaturi de -20°C sau mai mult), care să prevină deteriorarea rezervorului, a furtunurilor și a pompei, din cauza înghețului.

5. Suspensia

 

Verifică amortizoarele la mașină, pentru că ele au rol important asupra sistemului de direcție. Iarna, dacă circuli cu ele uzate, este posibil ca mașina să nu funcționeze normal. Din cauza amortizoarelor uzate apar consecințe grave:

  • Mașina poate trage într-o parte

  • Se pierde aderența anvelopelor cu șoseaua

  • Forța de frânare scade

  • La viraje, roata nu mai are poziția corespunzătoare și apar derapaje

  • Iluminarea nu mai este adecvată, din cauza faptului că lumina farurilor variază sus-jos

  • Crește riscul de uzură al anvelopelor.

6. Sistemul de alimentare cu combustibil

Pentru a-ți pregăti mașina pentru iarnă, verifică și sistemul de alimentare al motorului. Asta înseamnă verificarea duzelor injectorului, înlocuirea filtrului de combustibil, curățarea clapetei de accelerație și relanti.

7. Direcția

Înainte de anotimpul de iarnă, după ce ai schimbat anvelopele la mașină, verifică și sistemul de direcție.

8. Sistemul de aprindere

 

Printr-o revizie tehnică făcută la timp poți preveni defecțiunile sistemului de aprindere, cu bobine și bujii.

9. Caroserie și portbagaj

Înainte de sosirea iernii, când drumurile sunt acoperite de sare, trebuie să ai grijă de caroseria mașinii. Aceasta trebuie spălată și eventual antifonată. Partea de sub mașină, pragurile și marginile inferioare pot necesita anumite reparații, acoperirea lor cu grund și vopsea.

Portbagajul trebuie să cuprindă diferite lucruri necesare iarna, precum ar fi: o lopată, o frânghie de remorcare, răzuitoare de gheață și zăpadă, spray pentru deschiderea încuietorilor înghețate, agenți care protejează geamul de condens și altele.

10. Covorașe auto

Pentru a menține mașina în stare adecvată, ai nevoie și de un set de covorașe de cauciuc, care să prevină pătrunderea apei, zăpezii, noroiului în tapițeria podelei.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri