Ce se întâmplă cu dozele de vaccin Johnson & Johnson care au ajuns în România. Anunţul autorităţilor

Autorităţile au decis ca cele 60.000 de doze de vaccin Johnson & Johnson, care au ajuns miercuri în România, să fie depozitate la Institutul Cantacuzino din Capitală până când se confirmă că serul nu pune în pericol viaţa oamenilor.

15 apr. 2021, 12:53
Ce se întâmplă cu dozele de vaccin Johnson & Johnson care au ajuns în România. Anunţul autorităţilor
Ce se întâmplă cu dozele de vaccin Johnson & Johnson care au ajuns în România. Anunţul autorităţilor

Ce se întâmplă cu dozele de vaccin Johnson & Johnson care au ajuns în România. Până când Agenţia Europeană a Medicamentului va decide dacă serul Johnson&Johnson este sigur şi nu pune în pericol sănătatea oamenilor, autorităţile din România au decis să depoziteze cele 60.000 de doze de vaccin la Institutul Cantacuzino din Capitală.

Ce se întâmplă cu dozele de vaccin Johnson & Johnson care au ajuns în România

Citeşte şi Milioane de doze de vaccin Johnson&Johnson au fost distruse după ce au fost fabricate greșit

Vaccinul Johnson & Johnson a ajuns miercuri dimineaţă în România.

”În această dimineaţă, în jurul orelor 6.40, au intrat în ţară primele 60.000 de doze de vaccin Johnson&Johnson, prin Punctul de Trecere al Frontierei Nădlac II. Menționăm că, până în prezent, în Uniunea Europeană au fost autorizate patru vaccinuri împotriva COVID-19: Comirnaty (Pfizer), Moderna, Vaxzevria (AstraZeneca) și Janssen (Johnson&Johnson)”, transmitea Comitetul Naţional de Coordonare a Vaccinării.

După ce au fost raportate şase cazuri de tromboză şi un deces în SUA, Agenţia americană a medicamentului a recomandat suspendarea folosirii serului de la Johnson&Johnson.

Agenţia Europeană a Medicamentului urmează să decidă dacă acesta pune în pericol viaţa oamenilor. Până atunci, autorităţile din România au decis să păstreze serul în depozitul de la Institutul Cantacuzino.

Johnson & Johnson ar fi trebuit să trimită Uniunii Europene 55 milioane de doze. Compania americană a transmis că va ”întârzia livrarea” până la clarificarea situației.

“Avem acum peste 27 de milioane de europeni vaccinați complet, iar aceasta este o veste bună. Dar, după cum vedem în anunțul Johnson & Johnson, există încă mulți factori care pot perturba programele de livrare planificate ale vaccinurilor. Iată de ce, mă bucur să anunț, că am ajuns la un acord cu BioNTech-Pfizer pentru a accelera încă o dată livrarea vaccinurilor. 50 de milioane de doze suplimentare de vaccinuri BioNTech Pfizer vor fi livrate în al doilea trimestru începând cu luna aprilie”, a transmis Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene.

Citeşte şi Un nou vaccin folosit în România din aprilie. Prospectul vaccinului Johnson&Johnson. Ce reacţii adverse pot apărea

Reacţie adversă severă după vaccinul Johnson&Johnson: unui bărbat i-a căzut pielea

Un bărbat din statul Virginia, SUA, a făcut vaccinul anti-Covid Johnson&Johnson, care se face într-o singură doză, pe 6 martie, iar patru zile mai târziu a început să simtă mâncărimi la subrat, care în curând s-a transformat într-o erupţie pe tot corpul.

Lui Richard Terrell, 74 de ani, i s-au umflat mâinile şi picioarele, iar pielea i s-a înroşit, a crăpat şi i s-a decojit la câteva zile după ce a fost injectat cu doza unică de vaccin anti-Covid Johnson&Johnson.

Bărbatul a ajuns mers la dermatolog, care l-a trimis direct la Camera de Urgenţă, unde doctorii au diagnosticat simptomele ca fiind un efect advers rar al vaccinului Johnson&Johnson. CDC (Centrul de Prevenţie şi Control al Bolilor) a întocmit un raport, dar atât medicii care l-au tratat, cât si Richard Terrell spun că vaccinul merită făcut, chiar în ciuda reacţiei neaşteptate.

Reacţia adversă a semănat pe alocuri cu iritaţia obişnuită ce apare în zona înţepăturii, dar roşeaţa a fost mult mai extinsă şi a evoluat până când pielea a început să cadă. În plus, înroşirea din zona înţepăturii care apare în mod obişnuit după vaccinare trece în maximum câteva zile, pe când Richard Terrell a ajuns la spital după două săptămâni, scrie DailyMail.