Conferinţa de la Doha privind schimbările climatice: România susţine continuarea Protocolului Kyoto

Conferinţa Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice şi-a deschis lucrările luni, 26 noiembrie, la Doha. Peste 190 de ţări sunt reprezentate la Conferinţă, în condiţiile în care 195 de ţări sunt parte la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (UNFCCC) iar 193 dintre acestea au ratificat şi Protocolul de la Kyoto (KP). România participă la lucrările COP18 cu o delegaţie cuprinzând reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi Pădurilor şi ai Ministerului Afacerilor Externe.
Romania TV
27 nov. 2012, 17:15
Conferinţa de la Doha privind schimbările climatice: România susţine continuarea Protocolului Kyoto

Delegaţiilor guvernamentale li se alătură alte câteva mii de participanţi, reprezentanţi ai industriei şi ai mediului de afaceri, ai celor mai importante organizaţii de mediu non-guvernamentale, ai institutelor de cercetare şi ai mass-media.

Această a 18-a Conferinţă a Părţilor la UNFCCC (COP 18) va negocia câteva aspecte cheie în domeniul schimbărilor climatice, cu un impact economic şi social semnificativ asupra ţărilor parte la Convenţie şi la Protocol. Subiectul central rămâne continuarea Protocolului de la Kyoto, a cărui primă perioadă de angajament (2008 – 2012) expiră în acest an. Elementul cheie al KP îl reprezintă asumarea, pentru a doua perioada de angajament (CP2), a unor ţinte cantitative obligatorii de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera (GES). Delegaţii speră să identifice soluţii funcţionale de natură juridică, astfel încât, pe de o parte, Protocolul să poată continua, iar pe de alta parte, acesta să rămână funcţional şi în intervalul “de tranziţie”, asigurând inclusiv funcţionalitatea mecanismelor sale flexibile de piaţă.

Al doilea aspect major se referă la continuarea lucrului sub Platforma Durban, care pregăteşte viitorul acord global în domeniul schimbărilor climatice, menit să stabilească angajamente obligatorii pentru toate Părţile la Convenţie. Viitorul acord global e aşteptat să intre în vigoare în anul 2020, dar finalizarea sa este preconizată pentru anul 2015. Acest acord global este foarte important, în condiţiile în care statele considerate dezvoltate, semnatare ale Protocolului, îşi asumă obligaţii care presupun costuri semnificative, în timp ce angajamentele sub Convenţie (UNFCCC) sunt voluntare (chiar dacă sunt andosate politic de statele semnatare). Se intenţionează ca această disparitate între angajamente să fie echilibrată de viitorul acord global şi de natura lui obligatorie pentru toate Statele Părţi la Convenţie.

Obiectivele României sunt în linie cu cele ale Uniunii Europene: asumarea unei noi perioade de angajament sub Protocolul de la Kyoto (CP2); susţinerea ca CP2 să aibă o durată de 8 ani (2013 – 2020), pentru a fi in linie cu obiectivele deja în vigoare la nivelul legislaţiei UE prin pachetul Energie – Schimbări Climatice; asumarea unei ţinte de reducere a emisiilor GES de 20% la nivelul UE, până în anul 2020, faţă de anul de referinţă 1990.

În acelaşi timp, România susţine punctul de vedere al UE potrivit căruia continuarea Protocolului de la Kyoto trebuie obligatoriu suplimentată de efortul celorlalte Părţi la Convenţie, care nu vor adera la CP2. Acestea trebuie să-şi asume angajamente ambiţioase de reducere a emisiilor sub Convenţie şi să susţină progresul semnificativ al lucrului sub Platforma Durban (ADP), inclusiv prin adoptarea unui program de lucru al ADP pentru următorul an.

O temă sensibilă a negocierilor o va reprezenta şi reportarea surplusului de Unităţi ale Cantităţii Atribuite, din prima în a doua perioadă de angajament a Protocolului de la Kyoto (dacă Protocolul va continua după 2013). România va urmări ca o decizie pe marginea acestui subiect să aibă în vedere criteriile agreate la nivelul UE, inclusiv prezervarea integrităţii de mediu şi recompensarea statelor care au înregistrat reduceri de emisii GES mai mari decât angajamentele asumate iniţial.

Prima săptămână a discuţiilor de la Doha este destinată segmentului de experţi, urmând ca în perioada 4 – 7 decembrie să se desfăşoare segmentul la nivel înalt, care va adopta şi deciziile finale ale conferinţei.

DailyBusiness
Se dau 5.000 de lei GRATIS! Cum poți primi banii
Spynews
Filmări, în secret, la Antena Stars, pentru emisiunea Marei Bănică! Informaţii de culise scăpate de la producători
Bzi.ro
Cu ce boală a fost diagnosticată Andreea Marin: „Stăteam trează 48 de ore!”
Fanatik.ro
Se deschide un nou drum de mare viteză în România. Va lega mai multe zone importante
Capital.ro
Aparatul care se montează obligatoriu pe mașini. Registrul Auto Român (RAR) a făcut anunțul
Playtech.ro
Imagini ireale: Cum arată casa Danei Rogoz din Viscri! Pozele au apărut pe net: „E minunată”
DailyBusiness
Vin sume de bani COLOSALE pentru un domeniu important din România! Anunț major de la Guvern
Adevarul
O „femeie de serviciu” din Harkov s-a dovedit a fi agent al Rusiei. Ce-au găsit autoritățile ucrainiene în telefonul ei
wowbiz.ro
Primele imagini cu Oana Zavoranu după ce instanța a decis că a pierdut casa din Andrei Mureșanu. Querida e pe relaxare, la halat, în amiaza mare
Spynews
Iulia Albu nu exclude să se căsătorească din nou! Ce planuri are vedeta, alături de iubitul ei, Mike: ”Și pe el o să-l cheme tot Albu”
Spynews
Cum arată CRBL după operația de blefaroplastie. De ce a apelat cântărețul la intervenția estetică
Evz.ro
Cele mai tari bancuri ale românilor. O selecție unică
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
kanald.ro
6 români au fost găsiți în Valencia, iar alți 5 ar putea fi morți: „Nu se poate ajunge la ei, că sunt drumurile rupte”. Anunțul făcut de Ministerul Afacerilor Externe
Cancan.ro
Unde vor locui Iancu Sterp și Denisa Coțolan după ce au făcut nuntă. Nimeni nu se aștepta la asta!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Devine obligatoriu de la 1 ianuarie 2025. Se schimbă legea în toată România
StirileBZI
Ajutor pentru încălzirea locuinței: Cine va beneficia de bani de la 1 noiembrie 2024
Prosport.ro
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale celor doi români luați de ape în Valencia! Cutremurător ce i-au spus fiicei lor la telefon
substantial.ro
Poliția din Berlin în căutarea unui suspect după descoperirea unui rucsac cu explozibili într-o gară
MediaFlux
Se INDEXEAZĂ PENSIILE! 90.000 de pensionari BENEFICIAZĂ de CREȘTERI mari
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Lupta titanică cu „Leviatanul”: un pescar viteaz și captura vieții sale