Ţara cu peste 200 de milioane de locuitori, care doreşte să-şi schimbe numele. Ce variante au fost propuse, autorităţile aşteaptă încă sugestii de la cetăţeni

De aproximativ două săptămâni, nigerienii dezbat o propunere a mai puțin obișnuită făcută de un consultant fiscal parlamentarilor, schimbarea numelui țării.

04 iun. 2021, 15:42
Ţara cu peste 200 de milioane de locuitori, care doreşte să-şi schimbe numele. Ce variante au fost propuse, autorităţile aşteaptă încă sugestii de la cetăţeni

Adeleye Jokotoye, un consultant fiscal, a propus în timpul unei audieri la Lagos ca ţara sa, Nigeria, să-şi schimbe numele. El doreşte această importantă schimbare, întrucât actualul nume a fost impus de foștii stăpâni coloniali. Într-adevăr, numele Nigeria a fost sugerat la sfârșitul secolului 19 de jurnalista britanică Flora Shaw, care avea să se căsătorească ulterior cu administratorul colonial britanic Lord Frederick Lugard. Numele provine din denumirea râului Niger, care intră în țară din nord-vest și curge până în Delta Nigerului, unde se varsă în oceanul Atlantic.

Adeleye Jokotoye vrea să fie schimbat numele Nigeria, iar varianta propusă de el – Republica Africană Unită (pentru a reflecta sutele de grupuri etnice din țară) – a provocat interes mare şi dezbateri intense în mediul online.

Citeşte şi Naufragiu pe fluviu, sunt doar 20 de supravieţuitori. Restul de 160 de persoane s-ar fi înecat

Unii oameni au găsit în propunerea lui Jokotoye un subiect de glumă, vorbind spre asemănarea cu alte state bogate care folosesc sintagma „Unite/Unit”, precum SUA, Regatul Unit sau Emiratele Arabe Unite, dar alții au cerut parlamentarilor să se concentreze pe probleme mai presante cu care se confruntă ţara: infrastructură, spitale, alimentare cu energie, securitate, potrivit BBC.

În eventualitatea că noul nume propus pentru Nigeria nu va fi pe placul cetățenilor, Adeleye Jokotoye a venit și cu un nume de rezervă: Republica Unită Alkebulan (UAR), care se traduce Republica Unită Mama Umanității.

Jokotoye a făcut și alte sugestii parlamentarilor, pentru modificarea stucturii de guvernare, dar și modificări la colectarea taxelor, însă acestea nu s-au bucurat de același succes la public. În următoarele săptămâni, parlamentarii nigerieni urmează să analizeze și restul sugestiilor primite de la cetățeni.

Nigeria are o populaţie de 211 milioane locuitori, fiind cel mai populat stat din Africa.

Citeşte şi Stare de ASEDIU în Nigeria după represiunea sângeroasă împotriva manifestanţilor anti-Covid: zeci de morţi şi sute de răniţi