Australia face o nouă încercare pentru a-i descuraja pe fumători

De la 1 decembrie, toate pachetele de ţigări comercializate în Australia au acelaşi ambalaj, indiferent de marcă, într-o nouă tentativă pentru a-i descuraja pe fumători. Mai mult, pe pachete apar poze groteşti ce înfăţisează efectele fumatului asupra organismului.

RomaniaTV.net
02 dec. 2012, 15:24
Australia face o nouă încercare pentru a-i descuraja pe fumători

De fiecare dată când un fumător va cumpăra ţigări, el se va confrunta cu imaginile neplăcute afişate pe pachete. Autorităţile speră ca astfel să reducă drastic numărul fumătorilor.

„Primim deja mai multe telefoane la linia de ajutor pentru renunţarea la fumat. Fumătorii ne întreabă dacă s-a schimbat cumva gustul tutunului. Ei cred că aceasta este schimbarea când de fapt ceea ce s-a schimbat este faptul că personalitatea pachetului a dispărut”, a declarat Anne Jones, CEO la „Action on Smoking and Health”.

Specialiştii se aşteaptă la o scădere importantă a costurilor pentru îngrijirea bolnavilor fumători. Conform statisticilor, peste 15 la sută din australieni fumează. Iar noile măsuri nu impresionează pe toată lumea.

„Toţi fumătorii ştiu că nu ar trebui să fumeze, iar asta e un fel de aducere aminte. Dar, nu cred că îi va face pe oameni să spună: Gata, de azi mă las de fumat”, spune un australian.

Companiile producătoare de ţigări au pierdut bătălia legală referitoare la pachetele fără personalitate, dar nu renunţă. Autorităţile australiene susţin că imediat ce legea pachetelor simple a intrat în vigoare, companiile au început să ofere scrumiere cadou celor care cumpără ţigări.