Valeriu Gheorghiţă spune cum putem evita valul patru al pandemiei: Trebuie să luăm în calcul acest lucru la 6-8-12 luni

Valeriu Gheorghiţă atrage atenţia că există semnale pentru o creștere a numărului de cazuri de infectare cu COVID-19 și îndemnat populația care nu s-a vaccinat să meargă în centrele de vaccinare pentru a se imuniza întrucât această este singură soluție ca valul patru al pandemiei să poată fi evitat.
Alina Costache
21 iul. 2021, 22:31
Valeriu Gheorghiţă spune cum putem evita valul patru al pandemiei: Trebuie să luăm în calcul acest lucru la 6-8-12 luni

Valeriu Gheorghiţă spune cum putem evita valul patru al pandemiei.  Medicul Valeriu Gheorghiță a vorbit, miercuri, la Antena 3, despre câtă imunitate mai au în acest moment persoanele vaccinate la debutul campaniei de vaccinare din România. Gheorghiță a explicat și cât de oportună este vaccinarea cu o a treia doză, în condițiile în care varianta Delta a coronavirusului se răspândește cu repeziciune.

Valeriu Gheorghiţă spune cum putem evita valul patru al pandemiei. Anunţul făcut de şeful campaniei de vaccinare

„Nu vorbim de o tendință a unor țări de a integra cea de-a treia doză în schema de vaccinare. Este foarte important ca aceste decizii spă se bazeze pe dovezi științifice și pe dovezile din viața de zi cu zi. Adică, atunci când se observă o scădere importantă a eficienței schemelor de vaccinare actuale după o perioadă determinată de timp, trebuie să luăm în calcul acest rapel la 6-8-12 luni, în funcție de cum vor arăta datele.

Dar, aș vrea să spun că nici FDA-ul și nici Agenția Europeană a Medicamentului, în momentul de față, nu au autorizat cea de-a treia doză – și aici când vorbim de autorizare ne referim la date de siguranță, la tolerabilitate și la datele de imunogenitate.

Dar, să ne întoarcem la nivelurile de protecție pe care noi le știm în momentul de față. La 6 luni, indiferent de categoria de vârstă la care ne raportăm, nivelul anticorpilor neutralizanți, inclusiv față de varianta Delta, este suficient de ridicat încât să ne ofere protecție față de forme severe de boală, față de internare, față de deces”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Întrebat dacă pierderea anticorpilor poate conduce la pierderea protecției împotriva virusului SARS-CoV-2, medicul Valeriu Gheorghiţă a precizat că acest fenomen este unul natural atunci când vorbim de imunizare, dar care nu conduce neapărat şi la pierderea gradului de protecţie al oricărui vaccin.

„Scăderea anticorpilor este, practic, un fenomen natural pe care îl întâlnim după orice fel de vaccin, după orice tip de răspuns imun, indiferent că vorbim de un răspuns imun după boală sau după vaccinare, însă acest lucru nu înseamnă neapărat scăderea protecției.

Pentru că, pe de o parte noi când facem aceste analize obișnuite de laborator determinăm anticorpi totali împotriva proteinei Spike și nu acei anticorpi neutralizanți care sunt, de fapt, importanți pentru protecție, pentru neutralizarea virusului. Avem răspuns imun de tip celular și avem ceva foarte important răspunsul imun de memorie. Practic la reîntâlnirea cu microorganismul, în speță, cu virusul SARS-COV-2 organismul produce într-un timp foarte scurt anticorpi suficienți.

Sunt expuneri naturale pe care le facem și care, practic au rolul de a menține de a „boosta” răspunsul imun în mod natural. Dar persoanele vulnerabile, persoanele vârstnice pot să dezvolte forme simptomatice, iar unii pot să dezvolte, sunt situații rare, în care vaccinat fiind poți să dezvolți o formă destul de serioasă de îmbolnăvire. Dar cu toate acestea datele actuale, inclusiv pentru varianta Delta, arată o protecție de peste 90% față de riscul de internare și față de deces, indiferent de tipul de vaccin de care vorbim”, a explicat medicul, la Antena 3.

Citeşte şi: Valeriu Gheorghiţă, anunţ îngrijorător pentru români: „Vom înregistra o creştere a numărului de infectări COVID-19. Valul patru va fi mult mai agresiv”

DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Cele 5 zodii care au parte de belșug și fericire până pe 15 mai. Racii au tras lozul norocos
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
Playtech.ro
Te va afecta direct: Ce se scumpește după prăbușirea leului în fața euro
DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Stațiunea din România bântuită de un secret întunecat. Ascunde tragedii și fenomene inexplicabile
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mai puțini bani, mai rar! Cum se schimbă voucherele de alimente pentru românii cu venituri mici
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
Surpriză pentru pensionari: Statul oferă sume suplimentare lunare. Cine beneficiază și cât se acordă
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică