Cutremur puternic luni seară. Stare de alertă în zonă, se aşteaptă replici

Cutremur de magnitudinea 6,2 în largul Insulei indoneziene Sulawesi, a anunţă centrele de avertizare seismologică.
Filip Stan
26 iul. 2021, 18:32
Cutremur puternic luni seară. Stare de alertă în zonă, se aşteaptă replici

Un cutremur de magnitudinea 6,2 a avut loc luni în largul Insulei Sulawesi, în Indonezia, anunţă institutul american de geofizică USGS, însă fără să declanşeze o alertă de tsunami, relatează AFP.

Seismul a avut loc la o adâncime de zece kilometri, la aproximativ 100 de kilometri vest de oraşul Luwuk, la Golful Tomini, în partea de nord a marii insule indoneziene.

Cutremurul a fost resimţit în oraşul Palu, la aproximativ 200 de kilometri de epicentru. Cutremure şi erupţii vulcanice sunt frecvente în Indonezia, situată pe Centura de Foc a Pacificului, un arc vulcanic situat în jurul bazinului Pacificului, care se întinde, de partea asiatică, din Japonia şi până către Asia de Sud-Est.

Cutremur cu magnitudine 5.3. În ce oraşe s-a simţit puternic VIDEO

În ianuarie, peste 100 de persane au murit pe Insula Sulawesi, iar alte mii au rămas fără case în urma altui cutremur de magnitudinea 6,2.

Oraşul de coastă Mamuju, capitala provincei Sulawesi de Vest, a fost devastat atunci. Acest cutremur a provocat panică în rândul locuitorilor din vestul insulei, devastată în 2018 de un cutremur foarte puternic, urmat de un tsunami, soldat cy 4.300 de morţi.

Cutremur violent sâmbătă dimineaţă: „Este foarte puternic, suntem îngrijoraţi”

Arhipelagul indonezian rămâne marcat de cutremurul de la 26 decembrie 2004, cu o magnitudine de de 9,1, în largul Insulei Sumatra, care a provocat un tsunami uriaş, soldat cu 220.000 de morţi în regiune, dintre care aproximativ 170.000 în Indonezia. Aceasta este una dintre cele mai sângeroase catastrofe înregistrate vreodată.

Cutremur puternic şi în Filipine

Un cutremur puternic s-a produs sâmbătă în Filipine, a anunţat Institutul american de geofizică (USGS), nefiind semnalate pagube semnificative, relatează AFP.

Cutremurul cu magnitudinea de 6,7 s-a produs în insula Luzon la ora locală 04:48 (20:48 GMT vineri), la o adâncime de 112 km. O replică cu magnitudinea de 5,8 a urmat câteva minute mai târziu, de asemenea, la o mare adâncime.

„Este foarte puternic, suntem îngrijoraţi”, a declarat comandantul poliţiei Ronnie Aurellano, din Calatagan, o localitate din provincia Batangas, la sud de Manila şi aproape de epicentru.

Agenţia seismologică din Filipine a declarat că nu se aşteaptă pabuge semnificative, iar sistemul american de avertizare în caz de tsunami a exclus orice ameninţare.

Filipinele sunt afectate în mod constant de cutremure, arhipelagul fiind situat pe ”centura de foc” a Pacificului, un arc de activitate seismică intensă care se întinde din Japonia până în Asia de Sud-Est şi bazinul Pacificului.

 

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Ana Bodea vrea un copil cu Valentin Butnaru: „Nu m-a cerut încă, dar îmi doresc!“
Fanatik.ro
Colosul britanic care deschide o fabrică nouă în România. Vrea să facă rapid un produs militar. Vor fi multe locuri de muncă
Capital.ro
Este interzis peste tot în România. Legea a fost modificată astăzi, 28 mai
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
Vestea cea mare! Suma pe care o vor primi românii la bătrânețe din partea Guvernului
Adevarul
Indignare mondială după atacul israelian de la Rafah. Premierul cataloghează atacul drept o „greșeală tragică”
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Revoltă în Rusia, în curând. Previziuni grave pentru Putin
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
wowbiz.ro
Getuța Sterp a răbufnit și ea la adresa Marei Bănică! Ce i-a transmis jurnalistei: „Să vezi ce bătaie de joc ți-ai făcut singură. Nu rămâne așa”
Cancan.ro
Gabriela Lucuțar divorțează! Regina Întunericului și soțul ei au de împărțit o avere de 2,7 milioane de euro
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Ce pensie va avea un român după 40 de ani de muncă. Daniel Baciu a anunțat creșteri spectaculoase de la 1 septembrie 2024
Capital.ro
Reguli pentru toți românii. Trebuie să aibă neapărat buletin. Este OBLIGATORIU
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
stirilekanald.ro
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
substantial.ro
Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, sărbătorite pe 13 iunie în 2024: Tradiții și simboluri creștine pe care fiecare credincios ar trebui să le respecte
MediaFlux
TRAGEDIE în ROMÂNIA! A fost găsită MOARTĂ
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'