Cutremur violent sâmbătă dimineaţă: „Este foarte puternic, suntem îngrijoraţi”

Un seism puternic a avut loc în arhipelagul Filipine. Filipinele sunt afectate în mod constant de cutremure, arhipelagul fiind situat pe "centura de foc" a Pacificului.

24 iul. 2021, 07:53
Cutremur violent sâmbătă dimineaţă: „Este foarte puternic, suntem îngrijoraţi”

Un cutremur puternic s-a produs sâmbătă în Filipine, a anunţat Institutul american de geofizică (USGS), nefiind semnalate pagube semnificative, relatează AFP.

Cutremurul cu magnitudinea de 6,7 s-a produs în insula Luzon la ora locală 04:48 (20:48 GMT vineri), la o adâncime de 112 km. O replică cu magnitudinea de 5,8 a urmat câteva minute mai târziu, de asemenea, la o mare adâncime.

„Este foarte puternic, suntem îngrijoraţi”, a declarat comandantul poliţiei Ronnie Aurellano, din Calatagan, o localitate din provincia Batangas, la sud de Manila şi aproape de epicentru.

Cutremur în România, vineri seară. Seismul s-a produs într-o zonă neobișnuită
Agenţia seismologică din Filipine a declarat că nu se aşteaptă pagube semnificative, iar sistemul american de avertizare în caz de tsunami a exclus orice ameninţare.

Filipinele sunt afectate în mod constant de cutremure, arhipelagul fiind situat pe ”centura de foc” a Pacificului, un arc de activitate seismică intensă care se întinde din Japonia până în Asia de Sud-Est şi bazinul Pacificului.

Citeşte şi: Gheorghe Mărmureanu, avertisment la 44 de ani de la cutremurul din 1977: La noi e periculos ce e peste 7 grade pe scara Richter

Un cutremur cu magnitudinea 6,7 a fost înregistrat miercuri şi la sud-vest de Panama, în Oceanul Pacific, fără victime sau pagube materiale, au informat autorităţile locale, notează AFP.

Seismul, la o adâncime de 10 kilometri în Oceanul Pacific, s-a produs la orele locale 16.15 (21.15 GMT), în largul recifului Punta Burica, în provincia Chiriqui, potrivit Institutului american de geofizică USGS.

„Echipa noastră continuă să supravegheze zonele în care a fost înregistrat cutremurul înregistrat miercuri după-amiază. Până în prezent, nu au fost raportate pagube”, a informat Sistemul naţional de protecţie civilă din Panama (Sinaproc) pe contul său de Twitter, excluzând orice pericol de tsunami.

Seismul a fost urmat de o replică cu magnitudinea 4,7 la interval de 19 minute, în aceeaşi zonă, potrivit USGS.

În acest sector al Oceanului Pacificului, în apropierea de frontiera cu Costa Rica, se înregistrează periodic cutremure, mai scrie AFP.