Mircea Diaconu, adevărul despre Revoluţia din 1989: „Nu am jucat niciun rol, am jucat un rol de Diaconu. Iliescu mă ştia din 1968”

Mircea Diaconu apare în înregistrările video și în clădirea Comitetului Central participând la discuții, dar și la vestitul balcon, în decembrie 1989.
Filip Stan
27 iul. 2021, 23:58
Mircea Diaconu, adevărul despre Revoluţia din 1989:

Mircea Diaconu lămurește implicarea sa politică de la Revoluție. Marele actor spune că tot ce s-a scris despre implicarea sa sunt „mizerii” scrise de Vadim Tudor. Toate explicațiile au fost făcute în emisiunea „40 de întrebări cu Denise Rifai„.

„Am fost făcut membru PCR cu sila în anul II de facultate, după note. În 1989 eram un foarte bătrân membru de partid.”, a declarat Mircea Diaconu.

Pe scena politică și-a făcut simțită prezența la Revoluție, există mai multe înregistrări video cu actorul din acea perioadă. La scurt timp după fuga soților Ceaușescu, fostul demnitar comunist Ilie Verdeț punea la cale un nou Guvern. În înregistrări apare și Mircea Diaconu, care spune: „Liniște! Mai bine mergeți pe jos, dacă sunteți așa viteji, și să stați să așteptați să intre generalul Vlad. Hai, cine se simte bărbat? E important să vină generalul aici!”, sunt spusele lui Mircea Diaconu surprinse în înregistrările vremii.

Mircea Diaconu apare în înregistrările video și în clădirea Comitetului Central participând la discuții, dar și la vestitul balcon. Potrivit presei, Mircea Diaconu a fost cel care l-a adus cu mașina pe Ion Iliescu la Consiliul Provizoriu, un fel de parlament provizoriu. De asemenea, s-a scris că actorul a făcut parte și din Consiliul Frontului Salvării Naționale.

Mircea Diaconu a negat mereu implicarea în conducerea politică de atunci. Despre imaginile apărute în presă, el a susținut mereu că în mare parte dintre acestea sunt niște montaje ale unor oameni care și-au dorit să îi denigreze imaginea în campania pentru prezidențiale și s-a încercat crearea unei legături între el, Ion Iliescu și șeful Securității de la vremea aceea, generalul Iulian Vlad.

Victor Rebengiuc, despre Revoluţie: „A fost o mare păcăleală. Nu au dispărut nici securiştii, nici comuniştii”

„Ați citit sau citat din „România Mare” a lui Vadim Tudor. Pe generalul Vlad l-am cunoscut înauntru, era împreuna cu generalul de armată. Nici nu știam că e general, nu am zis vorbele astea. Probabil ca sunt citate din presa vremii scârbavnică. Domnul Iliescu mă cunoștea din 1968 cand eram student și urma să fim băgați în pușcărie, pentru că am fost instigatori la cea mai mare revoltă studențească, din 1968 iarna. De ziua mea în decembrie, în Ajunul Crăciunului, am cântat colinde, împreună cu 7 studenți de la teatru și s-a revoltat toată zona studențească, vreo 20.000 de studenți și au spart geamurile de la Ambasada Sovietică și la CC și noi am fost considerați instigatori. De atunci mă cunoștea Ion Iliescu. Eram acolo în CC încercând să calmez oamenii sa nu se ia la bătaie și să nu dea foc. Pe lista aceea cu 40 de persoane și ultimul pe listă e Ion Iliescu, eu nu exist. Și atunci cum am fost membru în consiliu? Am intrat în Teatrul Nottara și nu am mai ieșit de frică. Am continuat să joc spectacole.

Mircea Diaconu susține creșterea alocațiilor: „Este vorba de grija față de om. Omul e cel mai prețios capital.”

Nu am jucat niciun rol, am jucat un rol de Diaconu. În situația asta nu mai există nicio legitimație valabilă. Chipul meu era mai mult decât orice legitimație ar fi scos oricine ar fi scos oricine în clipa aia. Oamenii se călcau în picioare în Piața Palatului, voiau să dea foc și nu trebuia, am simtit nevoia sa fac treaba asta. Erau manifestanții ăia puțini, 100 au fost imediat după ce a pocnit chestia aia în Piața Palatului, 100 în fața Teatrului Nottara și 100 la Universitate. Mi-a fost teamă că dispar, că fug, că se tem. Am vrut sa ma duc la ei: Țineți-vă tare, dacă lumea află vine, vine. Atât am făcut. S-a terminat și m-am dus la teatru.

Nu am fost nimic, nu am fost membru. Să nu mă confunde cineva. Caramitru a fost membru CPUN, numărul doi în țară…nu eu am fost. Eu am fost numai la teatru.”, a afirmat Mircea Diaconu în emisiunea „40 de întrebări cu Denise Rifai”.

În presă au apărut informații că pe 22 decembrie, când zilele lui Ceaușescu erau numărate, Mircea Diaconu împreună cu soția sa, Sergiu Nicolaescu, Ion Caramitru, Dorel Vișan și Mircea Dinescu au făcut parte din planul „Actorii patrioți și curajoși”. Conform planului, actorul împreună cu soția ar fi mers la Comandamentul Trupelor de Securitate de la Băneasa și au dat ordine ofițerilor. Conform presei, tinerii soldați uciși ar fi fost trimiși la comanda lui Mircea Diaconu.

„Este o minciună și citați din mizeria lui Vadim Tudor, care a fost profesionistul acestor chestii. Dumnezeu să-l ierte că are de ce. Intrând de la Nottara din stradă încercam să-i opresc în a da foc și a sparge. La un moment dat se spărgea birouri, se spargeau tablouri și am spus generalilor: ar trebui aduși niște militari să stea în față sa nu se mai spargă. Faceți ordine. Și au zis că dacă apare haina militară, poporul poate fi supărat. Aduceți soldați în uniforme fără arme. Bucureștiul era baricadat, puseseră cetățenii mașini mari. M-am dus cu o Dacie cu un băiat de pe acolo cu soția ca nu ne despărțeam și ne-au dat un bilețel scris să cerem 100 de militari în uniformă verde, fără arme. Ne-am dus la Meteo, habar n-aveam că acolo erau militarii, era un general amabil și am stat lângă autobuzele alea, pe 22 seara, s-au urcat în mașini și m-am uitat să nu aibă armament. Când am intrat în București și pentru că au avut încredere în mine și am intrat cu ei și au ajuns la CC ca pază. Restul sunt croșetele vremii, mizerabile, le detest și nu mă uit la ele.”, a explicat Mircea Diaconu în emisiunea „40 de întrebări cu Denise Rifai”.

https://www.facebook.com/watch/?v=360470561543239

Mircea Diaconu îl atacă pe Traian Băsescu: „Și în genunchi să mă fi rugat Traian Băsescu și i-aș fi spus în față că nu mă interesează deloc funcția de premier.”

Actorul Mircea Diaconu a avut o reacție vehementă la adresa lui Traian Băsescu în trecut. L-a comparat cu „o fetiță analfabetă” într-o declarație publică. „Președintele Traian Băsescu îmi aduce aminte de o fetiță analfabetă din copilărie care mi-a furat penarul și mi-a sfâșiat pantalonii de trening.

„M-am săturat să ascult ce debitează cetățeanul Băsescu Traian că așa se numește, ca în buletin. Nu mai pot, nu mai suport. Pe măsură ce debitează trebuie aruncate la coș aceste idei. Acest om, cetățean își va termina mandatul normal, abia atunci România nu este stat de drept. Și în genunchi să mă fi rugat Traian Băsescu și i-aș fi spus în față că nu mă interesează deloc funcția de premier.”, a spus în trecut Mircea Diaconu despre Traian Băsescu.

Presa a scris că numirea ca membru al CNA și director al Teatrului Nottara ar fi fost făcute la recomandarea lui Traian Băsescu. Actorul neagă implicarea lui Traian Băsescu în numirea sa în funcții și spune ce a dus la un conflict între cei doi.

„Nu am fost în conflict cu Traian Băsescu sau nu mereu. Când a devenit Băsescu la comportament…Era un tip amabil când l-am cunoscut. Să lămurim lucrurile. Membru CNA am fost propus de Petre Roman, nu are nicio legătură, nici nu-l cunoșteam pe Băsescu la vremea aceea.  Făceam un carnaval în Bucureștiul ăsta trist și gri în anii ’90-’95. Și la una dintre serile finale a fost invitat și Petre Roman. A doua zi m-a căutat și mi-a spus te-am propus acolo și du-te la Parlament să te audieze comisiile.

La Teatrul Nottara mi-au propus actorii în cabină. Toți actorii din Teatrul Nottara sătui de certuri și procese pe care le aveau cu directorii lor, era un scandal de nedescris. Ei au mers la Băsescu care era primar. Nu Băsescu m-a pus că i-a plăcut de mine. O anumită porțiune a carierei lui politice a luat-o razna și a început să facă demențe, prostii și gafe uriașe. Cum ar fi invenția aceea absolut dementă de ucis, de distrus adversarii politici cu ajutorul culoarelor de justiție.”, a declarat Mircea Diaconu.

Mircea Diaconu: „Fripturismul” și „jigodismul” continuă să funcționeze în România

„Am spus-o în 2019 și e valabilă și acum. E un reflex, asta a funcționat pe vremea Comunismului și m-am întrebat de mai multe ori: două persoane și niște sute de mii care trăiau foarte bine în jurul lor pe vremuri. Și m-am întrebat mereu dacă cei doi au făcut lumea sau lumea i-a făcut pe ei. Nu pot să răspund la întrebarea asta. Au fost împușcați, foarte urât lucrul acesta și nu trebuia, pentru că erau bancă de date, trebuia să aflăm atât de multe lucruri de la ei. Li s-a închis gura pur și simplu. Ceilalți au rămas aici și au continuat să profeseze. Fripturismul…știu perfect să se adapteze, să spună ce trebuie, să se așeze și să primească.

Am ajuns în politică, am fost senator, am fost în PNL la vârf și am înțeles mecanismul. De aceea principalele proiecte, pentru că din 2014 de când am ieșit din PNL și nu sunt decât independent, așa voi rămâne, voi pune pe masa societății proiecte. Unul dintre proiecte este depolitizarea societății, pentru că politicul se umple de niște oameni, care participă, muncesc, ajung la putere, după care vor mereu să ceva și nu le ajunge și se duc până jos prin toate fibrele societății, până la directori de grădinițe numai să fie ceva puși de partid acolo. E absolut demență. Pe vremea comuniștilor carnetul de partid nu conta atât de mult ca astăzi. Este absolut oribil și din păcate acest gen continuă și este exploziv.”, a spus Mircea Diaconu în emisiunea „40 de întrebări cu Denise Rifai”.

DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Variantă surpriză de premier dacă George Simion câștigă alegerile. Sociolog: “Călin Georgescu iese din discuție”
Capital.ro
Răsturnare de situație. George Simion s-a răzgândit. Funcția pe care o va avea Călin Georgescu: Exclus premier!
Playtech.ro
Pensia anticipată cu penalizări: când o poți solicita și ce reduceri se aplică
DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Adevarul
Un economist din BNR explică prăbușirea leului după alegeri: „După ce au împins baba pe scări, PSD-iștii se retrag”
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Locul sfânt, pierdut în codrii Moldovei. Comuniștii au încercat să-l transforme în fermă agricolă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mai puțini bani, mai rar! Cum se schimbă voucherele de alimente pentru românii cu venituri mici
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Alegeri anticipate în România. Anunțul venit în urmă cu puțin timp: Cel mai sănătos pentru viitorul acestei țări
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
Răsturnare de situație. CCR, decizie privind anularea alegerilor din 4 mai
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică