Nava de mărfuri a viitorului, construită în Norvegia. Prima ambarcațiune din lume cu emisii zero și fără echipaj

Nava de mărfuri a viitorului a fost construiă de o companie din Norvegia și este prima ambarcațiune din lume cu emisii zero și care nu are nevoie de echipaj.
Ruxandra Rădulescu
26 aug. 2021, 09:42
Nava de mărfuri a viitorului, construită în Norvegia. Prima ambarcațiune din lume cu emisii zero și fără echipaj
Nava de marfă

Ambarcațiunea este prima din lume cu zero emisii de carbon și va face prima călătorie, fără echipaj, până la sfârșitul anului, pe ruta care leagă două orașe din Norvegia.

Întreaga călătorie a primei ambarcațiuni cu zero emisii va fi monitorizată de pe uscat cu ajutorul a trei centre de control.

Prima navă de marfă cu zero emisii a fost construită de compania Yara International, iar ambarcațiunea poartă denumirea Yara Birkeland și a fost concepută pentru a reduce emisiile de oxid de azot, un poluant toxic care generează dioxid de carbon și gaze cu efect de seră.

Nava este concepută pentru a transporta mărfuri pe mare.

În prezent, industria navală este responsabilă pentru 2,5% și 3% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, potrivit Organizației Maritime Internaționale.
Aproape toată energia electrică a Norvegiei este generată de energia hidroelectrică, care este considerată, în general, cu emisii de carbon mult mai mici decât arderea combustibililor fosili, deși produce în continuare gaze cu efect de seră.

Conceptul ambarcațiuni pentru transportat mărfuri cu zero emisii a fost schițat în 2017, iar nava a fost creată în parteneriat cu firma de tehnologie Kongsberg Maritime și constructorul naval Vard.

Ambarcațiunea este capabilă să transporte 103 containere și are o viteză maximă de 13 noduri, va folosi o baterie de 7 MWh și oferă o putere „de aproximativ o mie de ori capacitatea unei mașini electrice”, potrivit lui Jon Sletten, directorul uzinei pentru fabrica Yara din Porsgrunn, Norvegia.

Nava de mărfuri a viitorului, fără echipaj: „Cine este răspunzător dacă ceva nu merge bine?”

Inițial, Yara Birkeland ar fi trebuit să navigheze anul trecut, însă din cauza pandemiei de Covid-19, prima călătorie a fost anulată.
„Am supraestimat domeniul de aplicare al acesteia la început și am început cu prea multe activități în paralel”, spune Sletten.

Sletten speră că nava va transporta primul său container din orașul Herøya la Brevik în acest an.
Proiectul a impus, de asemenea, să fie elaborate reglementări împreună cu autoritățile maritime norvegiene pentru a permite unei nave autonome să navigheze pentru prima dată pe căile navigabile ale țării.

Rudy Negenborn, profesor de tehnologie maritimă și de transport la Universitatea de Tehnologie Delft, din Olanda, spune că navele precum Yara Birkeland, care pot funcționa complet autonom, reprezintă viitorul. Acesta a mai adăugat totuși că există multe provocări de depășit înainte ca navele autonome să poată fi utilizate pentru călătorii comerciale pe mare.

„La un moment dat, acest tip de nave vor trebui să interacționeze unele cu celelalate pentru a face schimb de informații și pentru a stabili rute care nu se suprapun.”

Negenborn adaugă că, fără un echipaj la bord pentru a efectua verificări de întreținere, navele autonome ar avea nevoie de sisteme de autodiagnosticare încorporate cu capacitatea de a detecta și remedia problemele sau de a solicita asistență umană.
În afară de problemele tehnice, el spune că există și implicații legale în ceea ce privește călătoriile între țări.
„Biroul Yara funcționează de-a lungul coastei norvegiene, dar dacă ar merge mai departe, s-ar putea să întâlnească alte regiuni teritoriale cu norme și reglementări diferite  care trebuie respectate”, spune Negenborn. „Cine este răspunzător dacă ceva nu merge bine?”

Deși Yara International nu intenționează să adauge mai multe nave autonome la operațiunile sale, Sletten spune că este posibil să vedem mai multe elemente ale tehnologiei AI utilizate pe navele comerciale în viitor.

„Pe navele de peste mări este probabil un pas prea mare, dar cred că elementele sunt deja utilizate în transportul maritim astăzi când vine vorba de acostare și de călătorie”, spune el. „Cred că vom vedea adăugate mai multe elemente parțial autonome”, a mai adăugat el, potrivit CNN.

 

 

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Cuvintele pe care poți să le rostești ca să adormi mai ușor atunci când ești stresat. Îți pot elibera mintea și te ajută să te relaxezi
Capital.ro
Întoarcerea lui Traian Băsescu. Cutremur total pentru prezidențiale
Playtech.ro
Cât costă notarul când cumperi un apartament. Taxa pentru 100.000 de euro, în 2025
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
Trecutul mai puțin cunoscut al lui George Simion. „Era poreclit «balamuc». Un om alunecos, lipsit de scrupule”
wowbiz.ro
Ionuț Dolănescu a făcut accident în urmă cu puțin timp! Încă o lovitură pentru familia Mariei Ciobanu, chiar în ziua înmormântării soțului său
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Cât câștigă un casier la supermarket. Venituri neașteptate
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultima oră! Ionuț Dolănescu a făcut accident! În ce stare se află artistul
Cancan.ro
E oficial, se întoarce iarna în România. Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se taie 200 de lei de pe card. Decizie din 1 iulie pentru românii cu pensii sub 2.200 de lei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Doi părinți, tineri români, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost găsiți morți în casă, în Germania: "Au fost împreună în baie, mult timp". Au plecat la muncă în străinătate cu doar câteva zile înainte de tragedie
Primul sondaj pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Ce procente au Nicușor Dan și George Simion: între ei e o diferență destul de mare
MediaFlux
Ministrul Muncii a dat vestea cea mare pentru 1,3 milioane de români: Au ieșit din risc de deprivare socială și risc de sărăcie extremă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală