Ce este embolismul pulmonar. Această afecţiune poate cauza decesul pacienților cu forme grave de COVID-19

Ce este embolismul pulmonar. Această afecţiune poate cauza decesul pacienților cu forme grave de COVID-19, dacă nu se urmează un tratament adecvat. Boala constă în blocarea unui cheag de sânge în interiorul unei vene mari de sânge care alimentează plămânii şi inima.
Alina Costache
06 sept. 2021, 19:02
Ce este embolismul pulmonar. Această afecţiune poate cauza decesul pacienților cu forme grave de COVID-19
Ce este embolismul pulmonar

Ce este embolismul pulmonar. Un astfel de cheag se formează cel mai des în picioare, din cauza circulaţiei sangvine deficitare, afecţiune numită şi tromboză venoasă profundă. Embolismul pulmonar este a treia cea mai frecventă afecţiune cardiovasculară, după infarctul de miocard şi accidentul vascular cerebral.

În Statele Unite, incidenţa embolismului pulmonar este în continuă creştere: se estimează că sunt peste 650.000 de noi cazuri anual. În 60-80% din cazuri, embolismul pulmonar este cauzat de tromboza venoasă profundă, iar în peste 50% din cazuri, pacienţii nu prezintă simptome, potrivit healthline.com, citat de Csid.ro.

Ce este embolismul pulmonar

În funcţie de mărimea şi localizarea cheagului de sânge, dar şi de starea generală de sănătate, simptomele embolismului pulmonar pot varia de la forme uşoare la unele grave, chiar ameninţătoare de viaţă.

Din fericire, dacă este depistat la timp, embolismul pulmonar poate fi tratat cu succes. Însă trebuie ţinut cont că riscul de formare a cheagurilor de sânge rămâne în continuare ridicat, mai ales dacă nu se ţine cont de anumite recomandări.

Potrivit unui studiu publicat în revista European Respiratory, pacienții diagnosticați cu forme grave de COVID-19 sau care suferă de sindromul COVID-lung prezintă destul de frecvent (în aproximativ 15% din cazuri) evenimente trombotice care le pot pune în pericol viața dacă nu se instituie un tratament rapid și adecvat.

În majoritatea situațiilor, embolismul pulmonar este descoperit la tomografia computerizată, recomandată atunci când simptomele respiratorii se agravează.

De asemenea, în studiul citat se menționează că embolismul pulmonar este asociat cu o mortalitate ridicată (peste 25%) la pacienții internați în secțiile de Terapie Intensivă.

Citeşte şi: Beatrice Mahler: „Boala COVID s-a schimbat. Unii pacienţi dezvoltă forme brutal de violente”

Care sunt simptomele embolismului pulmonar

Simptomele embolismului pulmonar variază în funcţie de mărimea şi localizarea cheagului de sânge, precum şi de starea generală de sănătate. Cel mai frecvent simptom al embolismului pulmonar este scurtarea respiraţiei, însoţită de senzaţia de lipsă de aer apărută gradual sau brusc.

Conform webmd.com, alte simptome ale embolismului pulmonar includ: durere ascuţită în piept, care se agravează la efort sau când tuşeşti, dureri de spate, tuse cu sau fără spută cu urme de sânge. transpiraţie abundentă, senzaţie de leşin sau ameţeală, învineţirea unghiilor sau a buzelor, umflarea unui picior sau a unei mâini (în funcţie de locul unde s-a blocat cheagul de sânge), durere sau sensibilitate la nivelul picioarelor, în timpul mersului sau staţionării, roşeaţa sau discoloraţia locală a pielii în zona afectată, creşterea în volum a venelor mâinilor sau picioarelor, febră, ritm cardiac accelerat sau neregulat, hipotensiune arterială, anxietate, puls diminuat sau pierderea conştienţei.

Cheagurile de sânge masive care blochează arterele pot avea numeroase cauze, principala fiind, aşa cum s-a menţionat anterior, tromboza venoasă profundă. Potrivit vascular.org, alte cauze ale formării cheagurilor de sânge pot fi: fracturile sau rupturile musculare, sedentarismul sau statul în şezut ori în picioare, în aceeaşi poziţie, o perioadă îndelungată, sarcina, contraceptivele orale sau terapia de substituţie hormonală pe bază de estrogen, cancerul pancreatic, de colon, de stomac, de sâni, limfomul, leucemia, infecţia cu HIV, boala Behçet, insuficienţa cardiacă congestivă, infarctul de miocard, policitemia, lupusul eritematos, trombofilia sau bolile inflamatorii intestinale.

Embolismul pulmonar: tratament

În majoritatea cazurilor de embolism pulmonar, tratamentul constă în administrarea de medicamente anticoagulante (heparină, warfarină etc.), care au rolul de a subţia sângele şi de a distruge cheagul de sânge.

În alte situaţii se introduce cu ajutorul unui cateter un agent trombolitic în vecinătatea sau chiar la nivelul cheagului de sânge, care are drept consecinţă dizolvarea trombului – procedură numită tromboliză locală ghidată pe cateter. Această terapie este indicată însă doar în cazul în care pacientul este într-o stare gravă, care îi pune în pericol viaţa, deoarece prezintă şi anumite riscuri, cum ar fi hemoragia internă severă, potrivit mayoclinic.org, citat de sursa menţionată mai sus.

Intervenţiile chirurgicale sunt ultima opţiune la care se apelează în tratamentul embolismului pulmonar, dacă toate celelalte terapii nu dau rezultate sau sunt contraindicate. În cazul în care un pacient nu poate urma tratament cu anticoagulante, medicul poate recomanda inserarea unor filtre de vena cavă permanente, care împiedică deplasarea cheagului de sânge spre plămâni, dar nu opresc dezvoltarea acestuia.

Spynews
Reacția exclusivă a Cristinei Pucean despre imaginile virale pe internet în care apare în tandrețuri cu altcineva decât Bogdan de la Ploiești. Ce spune dansatoarea
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Alex, tânărul care reinventează piața brânzei în România. Produce un tip căutat peste hotare, în ferma sa de vaci Bălțată Românească
Capital.ro
Regula obligatorie pentru POSESORII DE PISICI. S-a dat ordin pentru toată lumea
Playtech.ro
Imagini INTERZISE cu Simona Halep! Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt indecente
DailyBusiness
Salvarea românilor vine de la Guvern! Se dau 50.000 de euro
Adevarul
Cine este românul acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. Susținător al propagandei Moscovei și apropiat al lui Cornel Dinicu de la Ferma Dacilor
Spynews
Cum arată Erika Isac nemachiată. Artista s-a afișat complet naturală. Cântăreața și-a uimit fanii: „Ce față de inocentă...” / FOTO
Spynews
Ce s-a întâmplat la parastasul de 40 de zile al lui Mădălin, băiatul mort din Olt. Imagini sfâșietoare de la mormântul său: ”Ne-ai distrus” / VIDEO
Evz.ro
Cum a devenit Coldea putred de bogat. Marile jocuri ale generalului SRI
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate călugări! Transformarea fizică e incredibilă și e imposibil de recunoscut, la 52 de ani
wowbiz.ro
Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna în foc”
Cancan.ro
Daniela Iliescu a făcut-o praf pe mama lui Culiţă, după ce a spus că e infidel: 'E jale! Unde creierul...'
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise pe care le-a făcut publice au făcut internetul să "ardă"
kanald.ro
Indemnizația pentru persoanele cu handicap va fi majorată cu 10% începând cu luna iunie 2024
Capital.ro
Vouchere de 200 DE EURO decise în România. Cine sunt cei care VOR PRIMI sumele
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Bomba sexy care s-a iubit cu fiul lui Cristi Borcea continuă să facă ravagii cu imaginile provocatoare cu ea!
stirilekanald.ro
Descoperirea secolului! Breaking news!
substantial.ro
Ultimul drum pentru Ionela și George, tinerii care urmau să se căsătorească, victime ale accidentului rutier de la Codăești
MediaFlux
VLADIMIR PUTIN, anunț PRIVIND RĂZBOIUL! RUSIA a DECIS
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'