ȘCOALA ANUALĂ INTERDISCIPLINARĂ DE GREACĂ VECHE și LIMBI ORIENTALE , ediția a II-a

Prof. univ. dr. Renata Tatomir (Director al Departamentului de Stiinte Sociale si ale Naturii, Universitatea „Hyperion" din București), este co-organizatoarea celei de a doua editii (2021) a ȘCOLII ANUALE INTERDISCIPLINARE DE EGIPTOLOGIE, GREACĂ VECHE SI LIMBI ORIENTALE
Filip Stan
07 sept. 2021, 21:23
ȘCOALA ANUALĂ INTERDISCIPLINARĂ DE GREACĂ VECHE și LIMBI ORIENTALE , ediția a II-a

Prof. univ. dr. Renata Tatomir (Director al Departamentului de Știinte Sociale și ale Naturii, Universitatea „Hyperion” din București), este co-organizatoarea celei de a doua ediții (2021) a ȘCOLII ANUALE  INTERDISCIPLINARE DE EGIPTOLOGIE, GREACĂ VECHE SI LIMBI ORIENTALE, important eveniment academic internațional, găzduit de partenerul principal, Institutul de Studii Avansate pentru Cultură și Civilizația Levantului, și care a beneficiat de înaltul patronaj al Excelenței Sale, domnul Prof. Dr. Emil Constantinescu, Președintele Institutului.

La fel ca în 2020, și ediția din acest an a avut girul academic internațional al renumitului Institut al Culturilor Mediteraneene și Orientale al Academiei Poloneze de Știință și a fost organizat în colaborare cu Universitatea Hyperion din BucureștiDepartamentul de Științe Sociale, și ale Naturii și Universitatea din BucureștiDepartamentul Facultății de Limbi și Literaturi Străine. 

Discursurile inaugurale ale Președintelui Prof. Dr. Emil Constantinescu, Prof. Dr. Joanna, Popielska-Grzbowska, Prof. Dr. Renata Tatomir și Conf. Dr. Maria Luiza Dumitru Oancea au deschis în data de 1 septembrie 2021, cea de a 2-a ediție a ȘCOALII ANUALE  INTERDISCIPLINARE DE GREACĂ VECHE  Si LIMBI ORIENTALE 

În continuare, Prof. Dr. Renata Tatomir a inaugurat lucrările Școlii cu prelegerea intitulată „Miturile cosomogonice ale Egiptului antic”, urmată de seminarul „Vocabular cosmogonic egiptean”. Prima zi a Școlii a fost dedicată integral cosmogoniilor egiptene, unele dintre cele mai vechi naratiuni mitice din istoria umanității.

„De această dată subiectul general al școlii noastre îl reprezintă cosmogonia sau miturile despre creația lumii, a precizat  prof. univ. dr. Renata Tatomir.

„Un mit al creației (sau mit cosmogonic) este o narațiune simbolică a modului în care universul și lumea pământeană au început și cum au ajuns oamenii să locuiască pentru prima oară. În societatea în care este narat, un mit al creației este de obicei considerat a transmite adevăruri profunde și semnificative – metaforic, simbolic, istoric sau literar. Acestea sunt în mod obișnuit, deși nu întotdeauna, considerate mituri cosmogonice – adică descriu ordonarea cosmosului dintr-o stare de haos sau amorfă.

Miturile creației împărtășesc adesea o serie de caracteristici. Ele sunt considerate relatări sacre și pot fi găsite în aproape toate tradițiile religioase cunoscute.Toate sunt narațiuni cu un complot și personaje care sunt fie zeități, personaje asemănătoare oamenilor, fie animale, care adesea vorbesc și se transformă cu ușurință. Acestea sunt adesea situate într-un trecut slab și nespecific pe care binecunoscutul istoric român al religiei Mircea Eliade l-a numit in illo tempore. Miturile creației adresează întrebări profund semnificative pentru societatea care le împărtășește, dezvăluind viziunea lor centrală asupra lumii și cadrul pentru identitatea de sine a culturii și a individului într-un context universal.

Deși inițial miturile creației au fost dezvoltate în primul rând în tradițiile orale, după inventarea scrisului, ele s-au dezvoltat în mod tipic în mai multe versiuni; găsite în întreaga cultură umană.

De când au deschis ochii conștiinței asupra realitatii, oamenii au căutat să isi explice originile realității pe care o percepeau. Au ridicat privirea spre cer, iar imensitatea stelelor de pe firmament le-a incitat spiritul curios. În timp ce călătoreau, au întâlnit alte persoane, au făcut schimb de idei și au împărtășit observații și viziuni comune cu acestea, ceea ce le-a dat speranța că descoperirile lor au fost împărtășite de alții. Iar miturile au început să fie organizate în sisteme coerente despre apariția universului și a lumii. Astăzi, fizica teoretică vorbește despre modele teoretice cu privire la originile universului. Nu sunt departe de esența exprimată în narațiunile mitologice.” (Renata Tatomir)

Cele mai vechi relatări ale cosmogoniilor egiptene provin din Textele Piramidelor, un corpus de texte funerar-religioase care datează din perioada Regatului Vechi (cca. 2686-2181 i.e.n.), de acum aproape cinci mii de ani. Egiptologul Renata Tatomir  a prezentat cele mai importante modele cosmogonice egiptene, variind în timp și spațiu, în funcție de cultul unui anumit zeu venerat într-un anumit centru principal egiptean – heliopolitan, hermopolitan, memfit – continuând cu elemente ale principalelor cosmogonii – haosul apelor primordiale (Nu), prima movilă de pământ aparută sub forma piramidionului Benben, Marea Enneadă, zeii creatori originari ai diferitele cosmogonii – Atum, Ptah,  ogdoada hermopolitană – opt divinități primordiale – apariția soarelui în forma sincretică Ra-Atum-Khepri; genealogia zeilor; oul cosmogonic, toate evidențiind diverse aspecte ale miturilor creației egiptene. În continuare, doamna prof. univ. Renata Tatomir a reliefat și explicat cei mai importanți termeni prezenți în cosmogonia heliopolitană.

 

DailyBusiness
VIDEO Furtună devastatoare la Sinaia. Acoperișuri smulse, copaci căzuți și DN1 blocat de vijelie
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Cât ia Andra Măruță pentru un concert de o oră, în iulie 2025: Tu muncești un an și nu câștigi suma asta!
Fanatik.ro
Şefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se pensionează la 53 de ani, în plin scandal legat de pensiile speciale!
Capital.ro
Călin Georgescu, îngrozit. A anunțat imediat după arestare: Ca tată, aceste subiecte sensibile...
Playtech.ro
Cât plăteşti pentru un coş de cumpărături la Lidl, în Grecia? Doi români au făcut testul, au rămas fără cuvinte
DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan, indignat de situaţia aberantă a sporurilor în cascadă din ministere: „Un funcţionar de execuţie ajunge să câştige mai mult decât un ministru”
Adevarul
Ce ascunde mesajul lui Viktor Orban pentru România
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Fața nevăzută a magistraților. Cum își acordă sume obscene de bani
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Cutremur în această dimineață în România! În ce zonă s-a produs
Cancan.ro
Andreea Marin confirmă DESPĂRȚIREA de Adrian Brîncoveanu: 'Este adevărat, eu am luat hotărârea!' 😲
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Capital.ro
S-a stins cea mai iubită și apreciată actriță ale scenei și filmului românesc. O țară întreagă o plânge. Nu va fi uitată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Reacții dure după moartea violentă a Sorinei Lupșa. Judecătoarea s-a aruncat în gol de la etajul 7: „Ăștia care aplaudați, aveți sângele ei pe mâinile voastre”
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Înregistrare bombă! Trump se lăuda că a amenințat că va bombarda Moscova dacă Putin va ataca Ucraina
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
PORR nu încetinește ritmul pe Autostrada Sibiu – Pitești! Imaginile din șantier te vor surprinde (VIDEO)