David al lui Michelangelo a stârnit controverse la Dubai Expo. Părţile intime ale statuii au fost acoperite, pentru a nu-i jigni pe musulmani

O replică gigantică imprimată în 3D a celebrei statui David, a lui Michelangelo, expusă la Dubai Expo, a stârnit controverse după ce organizatorii au ales să ascundă bărbăția statuii, pentru a evita jignirea musulmanilor conservatori.

05 oct. 2021, 09:42
David al lui Michelangelo a stârnit controverse la Dubai Expo. Părţile intime ale statuii au fost acoperite, pentru a nu-i jigni pe musulmani

Replica de cinci metri înălțime a celui mai recunoscut nud din lume a fost adusă la Dubai Expo de către Italia pentru a fi afișată în pavilionul naţional al acestei ţări, dar după multe deliberări organizatorii evenimentului au ales să poziționeze statuia într-o zonă cu coloane și să-și acopere zonele intime cu o lespede de piatră.

Dubai Expo 2020 – care trebuia să aibă loc anul trecut, dar a fost amânată din cauza pandemiei – își propune să prezinte exemple de inovație și cultură din țări din întreaga lume, în timp ce autoritățile din Emiratele Arabe Unite speră că vor atrage în ţară mai multe investiții și vor impulsiona turismul.

Citeşte şi Assamblage, expoziție de bijuterie contemporană, ceramică, gravură și ilustrație

Nuditatea publică nu este permisă în Emiratele Arabe Unite, iar prima dezvelire a statuii, de către VIP-urile locale, a provocat „o jenă enormă”, potrivit ziarului italian La Repubblica, preluat de Daily Mail. Artiștii italieni și criticii de artă s-au arătat împotriva deciziei de  a acoperi o mare parte din replica lui David cu lespezi de piatră, mai scrie ziarul.

Statuia originală a lui David a fost sculptată de Michelangelo în 1504 și a fost instalată inițial în Piazza della Signoria din Florența înainte de a fi mutată la Academia de Arte Frumoase din Florența în 1873. Este una dintre cele mai recunoscute opere de artă din lume și una dintre cele mai mari atracții turistice din Italia.

Citeşte şi Constantin Brâncuşi este aniversat la Bucureşti printr-o expoziţie de 200.000 de euro. Coloana infinitului, sprijinită pe două capre