România vrea să dea lovitura cu semiconductori, produse locale şi valorificarea materiilor prime din haldele de steril. Florin Spătaru a prezentat strategia de reindustrializare a ţării

Florin Spătaru, ministrul Economiei, a prezentat marţi, mai multe proiecte care fac parte din strategia de reindustrializare a României. Cu ajutorul banilor din PNRR, autorităţile vor un program pentru dezvoltarea microelectronicii, cu precădere a semiconductorilor, având în vedere criza generată la nivel global de China.
Filip Stan
14 dec. 2021, 15:36
România vrea să dea lovitura cu semiconductori, produse locale şi valorificarea materiilor prime din haldele de steril. Florin Spătaru a prezentat strategia de reindustrializare a ţării

Florin Spătaru a explicat de ce Ministerul Economiei mizează pe semiconductori, produse locale şi valorificarea materiilor prime din haldele de steril.

„Un prim program se referă la microelectronică. România are o tradiţie în domeniul microelectronicii, dar în ultima perioadă am devenit integratori. Cumpărăm produse pe care le integrăm şi apoi le exportăm.

Printr-un astfel de proiect, ne dorim să dezvoltăm un ecosistem care să includă companii mari, IMM-uri, să includă centre de dezvoltare naţională şi universităţi, astfel încât să putem să asigurăm produsele necesare pentru industria auto, dar şi alte sectoare ale economiei naţionale.

Acest ecosistem are la bază un program de finanţare prin PNRR şi de asemenea se încadrează în documentul strategic în care România a fost inclusă. România face parte din grupul ţărilor care doreşte să dezvolte un astfel de ecosistem. Sunt alte 19 ţări, dar avem în acest moment companii care îşi doresc să dezvolte centre de producţie şi de inovare în România”, a explicat ministrul Economiei.

Citeşte şi: Aglomeraţie infernală în vămi. Cum încearcă unii români să evite carantina la revenirea în ţară

Florin Spătaru susţine că bugetul prevăzut în PNRR pentru acest proiect este de 500 de milioane de euro. „Vrem să dezvoltăm trei centre de producţie şi, de asemenea, centre de dezvoltare digitală şi inovare în jurul universităţilor din România”, a explicat el.

„Sunt componente pentru industria auto, dar nu numai. Ne orientăm în special către industria auto, dar, de asemenea, sunt producători mari care vor să-şi dezvolte aceste capacităţi de producţie şi cu siguranţă nu se vor opri la industria auto.

În agricultură avem nevoie de semiconductori. Agricultura românească nu mai funcţionează aşa cum funcţiona acum 20-30 de ani. Are nevoie de automatizare, de produse care utilizează astfel de materiale. Nu ne dorim să restricţionăm.

Aşteptăm aceşti investitori care să vină şi să beneficieze atât de PNRR, cât şi de facilităţile din IT astfel încât să poată să-şi dezvolte investiţii în România”, a spus Spătaru.

Citeşte şi: Scandalul din casa Dianei Şoşoacă a ajuns în presa italiană. Jurnalista Rai 1, declaraţii cutremurătoare: „Soțul doamnei senatoare m-a lovit cu pumnii” VIDEO

Florin Spătaru: „România poate deveni pol de competivitate în industria europeană”

„La nivelul Comisiei Europene se discută foarte mult despre acel concept de „security of supply”, astfel încât produsele strategice necesare pentru economia europeană să fie produse în Europa. Printr-un astfel de demers, România poate deveni pol de competivitate în industria europeană”, a mai precizat ministrul Economiei.

De asemenea, Florin Spătaru a mai precizat că un alt proiect vizează dezvoltarea în industria prelucrătoare.

„Pentru industria prelucrătoare ne dorim să dezvoltăm poli de colectare şi de procesare a produselor astfel încât să putem producem şi să consumăm produse româneşti. PSD are în platforma sa programul „Cumpărăm produse româneşti”. Printr-un astfel de proiect putem să dezvoltăm lanţurile de valoare şi să punem împreună materia primă, industria prelucrătoare astfel încât să avem produse româneşti pe piaţa românească, dar şi pe piaţa europeană”, a mai spus el.

Ministrul Economiei vrea să fie valorificate materiile prime din haldele de steril

În plus, Spătaru a amintit că „programul geologic naţional a fost reglementat prin lege în 2018, dar încă nu au au fost adoptate normele de aplicare”.

„Vrem în 2022 să aprobăm aceste norme de aplicare şi să trecem la treabă. Vrem să identificăm materiile prime care pot fi folosite în industria prelucrătoare şi de asemenea să dezvoltăm clustere de producţie, astfel încât să scăpăm de acel element pe care-l vedem mai peste tot; România este exportator de materii prime.

Prima etapă o constituire adoptarea normelor de aplicare a programului geologic şi ne propunem ca în primul trimestru să finalizăm toate demersurile necesare. După aceea să utilizăm banii pe care i-am prevăzut în bugetul pe 2022 pentru identificarea resurselor care se găsesc în haldele şi iazurile din România. Vom începe un proces de identificare a acestor materiale, după care să vedem cum putem să le utilizăm.

Deja avem un număr de companii care doresc să implementeze proiectul. Suntem în faţa de preselecţie. La sfârşitul lunii ianuarie, vom avea un număr de beneficiari ai acestor fonduri”, a conchis el.

Întrebat dacă acest program va viza în principal judeţul Gorj, Florin Spătaru a explicat că Ministerul Economiei vrea să valorifice aceste resurse, precum şi „dezvoltarea unui lanţ de producţie ca România să nu mai devină exportator de materie primă”.

România vrea să dea lovitura cu semiconductori, produse locale şi valorificarea materiilor prime din haldele de steril. Câţi bani sunt puşi la bătaie

„Pentru proiectul de microelectronică avem un buget de 500 de milioane de euro care este prevăzut în PNRR. Cu cât cheltuim mai repede, banii sunt disponibili.

Pentru celelalte două proiecte, cel pe strategia de competitivitate, avem un buget prevăzut de două milioane de euro pe an deocamdată. Pentru programul geologic naţional avem un buget de două milioane de euro pe an”, a conchis ministrul Economiei.

DailyBusiness
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
Fanatik.ro
Vacanțe 2025. Ce despăgubiri legale trebuie să primești pentru un zbor anulat sau amânat, conform legislației UE
Capital.ro
Arafat a dat alerta. Avertisment național, după caniculă și furtuni: Poate fi o catastrofă!
Playtech.ro
De ce este o greșeală uriașă să dai aerul condiționat la maxim ca să răcești mașina pe caniculă. Un expert dezvăluie care sunt efectele reale, de fapt
DailyBusiness
Ce categorii de persoane trebuie să plătească CASS de la 1 august. Categorii alese în proiectul Guvernului
Adevarul
Momentul șocant în care o tânără e băgată cu forța într-o mașină, în parcarea unui supermarket din Bacău. Ce a salvat-o
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Lovitură pentru Dragoș Dolănescu. S-a încheiat clavarul
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Ce sancțiune a primit șoferul de 26 de ani care a fost prins cu peste 240 km/h pe un Drum Expres. Poliția Română a reacționat printr-o postare pe Facebook
Cancan.ro
Emil Gânj este bărbatul care a ucis-o pe Anda. Poliția Română cere sprijinul populației pentru a-l găsi!
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
Călin Georgescu fuge din România?! Adevărul despre boala de care suferă. A recunoscut
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
VIDEO Accident mortal pe aeroport. Bărbat de 35 de ani, aspirat în motorul unui avion
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Trump îi dă lovitura decisivă lui Putin! Rusia va trebui să plătească tot
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când te concediază un algoritm: inteligența artificială intră în HR și face ordine… fără inimă