Lucian Croitoru(BNR): România mai are bani doar pentru patru luni, fără să se împrumute

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a declarat că România ar putea apela anul viitor la banii de la FMI. În acest moment, fără să se împrumute din piaţă, România are rezerve financiare pentru patru luni, scrie Money.ro.

RomaniaTV.net
07 dec. 2011, 10:23
Lucian Croitoru(BNR): România mai are bani doar pentru patru luni, fără să se împrumute

Lucian Croitoru spune că unul din motivele pentru care Romania ar putea apela la banii de la FMI este acela că băncile vor repatria fondurile către băncile mamă.

„Băncile pot să repatrieze cel mai usor fondurile care au fost investite în titluri de stat si care ajung la scadenţă. Ceea ce bineînţeles poate să creeze în viitor o problemă din punct de vedere al finanţării Guvernului”, a spus Croitoru.

Consilierul Guvernatorului BNR, Lucian Croitoru spune că România a studiat piaţa din Statele Unite în scopul atragerii de până la doua miliarde de dolari dar în final a renunţat la această operaţiune.

Lucian Croitoru a mai afirmat că Ministerul Finanţelor Publice are rezerve de finanţare pentru aproximativ patru luni.

În luna martie, autorităţile de la Bucureşti au decis să prelungească înţelegerea cu FMI, printr-un acord de tip preventiv în valoare 3,5 miliarde de euro. Noul acord cu FMI este însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.