Australia a egalat recordul de căldură din toate timpurile. Temperaturile au trecut de 50 de grade Celsius

Mercurul termometrelor în orașul Onslow, din Australia de Vest, a urcat la 50,7C, în timp ce în alte două locuri s-au atins, de asemenea, temperaturi extreme.

13 ian. 2022, 13:21
Australia a egalat recordul de căldură din toate timpurile. Temperaturile au trecut de 50 de grade Celsius

Australia și-a egalat joi cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată, 50,7  grade Celsius pe aeroportul din Onslow. Până acum, bariera de 50 de grade fusese depășită doar de trei ori într-un loc de monitorizare standardizat.

Vârful de temperatură de joi a fost atins chiar înainte de ora locală 14:30 (8:30, ora României), când a fost egalat recordul absolul de temperatură înregistrat vreodată în Australia, pe 2 ianuarie 1960, la Oodnadatta. Recordul anterior de temepratură la Onslow era de 48,9 C şi fusese stabilit în 2008. Orașul se află la aproximativ 1.400 de kilometri nord de Perth, în vestul extrem al Australiei.

Citeşte şi Vortex polar în România. Temperaturile au scăzut sub minus 22.9 de grade. Alertă meteo COD GALBEN de vânt puternic, ger în mai multe zone

Luke Huntington, de la Biroul de Prognoză şi Meteorologie, a declarat că lipsa furtunilor din largul coastelor Pilbara de Vest a dus la acumularea de aer cald între Exmouth și Port Hedland. „Căldura este destul de comună, mai ales atunci când nu avem această activitate de furtună, ploile aducând temperaturi mai reci”, a spus el, citat de ABC Australia.

Directorul unei companii cre efectuează lucrări electrice, a declarat pentru sursa citată: „O dată ce sunt depăşite 45 de grade, se simte ca şi cum ar fi un milion de grade”.

Citeşte şi Zona arctică se topeşte. A fost înregistrată cea mai mare temperatură, 38 de grade Celsius