Eugen Nicolăescu a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că el, personal, nu este de acord cu verificarea la domiciliu a pacienţilor aflaţi în concedii medicale şi că nu crede că o altă idee avansată de predecesorii săi în fruntea ministerului, legată de coplată, ar fi realizabilă în acest moment.
„Eu cu miliţia nu sunt de acord. Coplata – cred că este o problemă care trebuie discutată. În acest moment, din punctul meu de vedere, România nu este pregătită pentru o trecere la alt sistem care să cuprindă coplata. Din punctul meu de vedere, desigur, dar decizia nu o iau singur, va fi o decizie politică. Vă aduc aminte că decizia politică, când PNL şi PSD erau în opoziţie, a fost să nu accepte coplata. Bun, acum PNL şi PSD sunt la putere. Nu au rediscutat acest subiect, nu l-am rediscutat. În consecinţă, nu vă pot spune dacă e o altă poziţie. (…) Dar eu cred că trebuie făcută o analiză serioasă, părerea mea personală e că România nu e pregătită pentru trecerea la un asemenea sistem de coplată, când populaţia în procent de, nu ştiu, 70 este săracă, când populaţia nu are educaţie sanitară şi nu s-a făcut nimic pentru asta, când contractul-cadru este în continuare dezechilibrat din punctul de vedere al drepturilor şi obligaţiilor pacienţilor şi medicilor”, a spus Nicolăescu.
El a afirmat că există o serie de aspecte care trebuie rezolvate înainte de a se vorbi de introducerea sistemului de coplată. „Deci avem multe alte lucruri care, din punctul meu de vedere, ar trebui rezolvate înainte. Ca după aia să vedem, există un cadru în care putem discuta de coplată sau de o coplată mare sau de o coplată mică?”, a spus el.
Nicolăescu a adăugat că este nevoie de toate informaţiile care să ajute la luarea unei decizii corecte, raţionale, acceptate de cetăţean şi de sistem. „Că, în fond şi la urma urmei, de asta discută, dacă decizia este raţională sau nu. Dacă este raţională, atunci este acceptată, dacă e iraţională, o să fie criticată şi respinsă şi nu o să-şi producă efectele. Cred că până la urmă orice facem trebuie să facem o dată cu ceea ce aşteaptă cetăţeanul şi doi, cu ceea ce aşteaptă şi sistemul. Şi sistemul, în ciuda criticilor pe care toată lumea le face, are şi el aşteptările lui. Şi sistemul trebuie motivat ca din aşteptările sistemului care se realizează să poată să se nască calitate. Că de asta discutăm până la urmă”, a spus Nicolăescu.