Severin: Comparaţiile între cazul meu şi al austriacului Strasser sunt speculative şi forţate

Eurodeputatul Adrian Severin a declarat că paralele între cazul său şi al fostului europarlamentar Ernst Strasser, de asemenea implicat în scandalul "Sunday Times" şi condamnat luni în Austria la patru ani de închisoare cu executare, sunt "speculative şi forţate".
Romania TV
15 ian. 2013, 08:51
Severin: Comparaţiile între cazul meu şi al austriacului Strasser sunt speculative şi forţate

„Nu se pot face paralele sau, dacă se fac, trebuie să le facem complet diferit. Să facem comparaţii în toate direcţiile, nu în una singură. Cel mai repede s-a mişcat justiţia spaniolă, care l-a scos din cauză pe colegul spaniol şi el implicat de «Sunday Times», iar acum se află aici, cu mine, la Strasbourg. Iar justiţia austriacă sunt convins că nu s-a pronunţat pe baza alegaţiilor din «Sunday Times», ci pe baza propriei cercetări. Oricum, condamnarea domnului Strasser nu este definitivă, iar eu nu am cum să mă pronunţ, chiar şi după aceea, pentru că nu cunosc detaliile”, a afirmat Severin.

El a subliniat din nou că nu a comis vreo ilegalitate, adăugând că întârzierea concluziilor de către procurorii DNA nu este în interesul său.

„Este exclus că m-ar proteja DNA pe mine, procurorii au cercetat cazul meu, nu al domnului Strasser. Din moment ce nu au anunţat vreo concluzie, înseamnă că îşi continuă cercetările. (…) Nu mă avantajează prelungirea sub nicio formă. Atât timp cât se prelungeşte această situaţie, normal că există tot felul de suspiciuni legate de mine, există o stare de incertitudine, de instabilitate. Până în acest moment nu am a face plângeri în ceea ce priveşte activitatea DNA, nici laude, dar aştept şi îi las să îşi facă treaba în linişte. Nu am încălcat nicio lege şi, prin urmare, cred că lucrurile ar trebui să se închidă în felul acesta”, a spus Severin.

Severin a menţionat că al patrulea coleg eurodeputat implicat în 2011 în scandal, slovenul Zoran Thaler, care a demisionat din PE acuzând presiunile psihologice, se află în aceeaşi fază cu el a cercetărilor, nefiind încheiată ancheta.

„Fiecare caz a avut specificul lui, inclusiv în «Sunday Times». Fiecare răspunde pentru faptele lui, eu nu pot să răspund pentru ce a făcut altul şi nici pentru ce nu am făcut eu. Este posibil şi regretabil ca printre colegii mei europarlamentari unii să fi comis ilegalităţi. E perfect posibil, dar nu sunt eu dintre aceia. În principiu, cine se simte vinovat, pleacă”, a argumentat europarlamentarul, adăugând că tocmai din acest motiv el şi colegul spaniol, Pablo Zalba Bidegain, nu şi-au prezentat demisia din PE.

Întrebat despre cel de-al doilea caz deschis de procurorii DNA pe numele său, în 2012, privind facilitarea obţinerii pe nedrept de către apropiaţi ai săi a sumei de 436.663 de euro din bugetul Parlamentului European, Severin a spus că nu mai ştie nimic despre evoluţia dosarului după audierea din luna iulie a anului trecut.

„Am colaborat în totalitate, am prezentat tot ce am avut de prezentat. Eu nu ştiu ce fac procurorii DNA pentru că nu am cum să ştiu, nu m-am mai reîntâlnit cu ei din acel moment. Presupun că lucrează şi, când vor ajunge la o concluzie, o vor prezenta”, a spus Severin, care a mai ţinut să menţioneze că este singurul europarlamentar obligat să prezinte explicaţii despre modul în care şi-a cheltuit suma forfetară.

În primăvara 2011, reporterii de la «Sunday Times» au înregistrat o discuţie cu europarlamentarul Adrian Severin, în biroul acestuia de la Strasbourg, material video-audio în care eurodeputatul vorbeşte despre demersurile făcute pentru introducerea unui amendament la o directivă europeană.

Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputaţi – un român, un sloven şi un austriac – să le plătească 100.000 de euro în schimbul unor amendamente a căror adoptare ar putea-o obţine. Cei trei deputaţi au acceptat, relata atunci AFP. Adrian Severin, fost vicepremier român, a trimis un e-mail falşilor lobbyişti, afirmând: „Doar ca să ştiţi că amendamentul pe care îl vreţi a fost depus la timp”. La scurt timp, el a trimis o factură de 12.000 de euro pentru „servicii de consiliere”.

În 20 martie 2011, Parlamentul European (PE) a anunţat deschiderea unei anchete privind acuzaţiile de corupţie aduse de publicaţia britanică «The Sunday Times» împotriva celor trei eurodeputaţi. Conservatorul austriac Ernst Strasser şi fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler au demisionat, europarlamentarul român refuzând să părăsească postul de la PE.

Adrian Severin şi-a dat demisia însă din PSD. El a fost de asemenea exclus din grupul S&D, în care ocupa funcţia de vicepreşedinte, după ce anterior anunţase intenţia de a se retrage. Severin a rămas în continuare europarlamentar neafiliat, refuzând să renunţe la această calitate, în pofida solicitărilor şi criticilor primite.

În 5 aprilie 2011, prin intermediul Ministerului Justiţiei, DNA a solicitat preşedintelui PE ridicarea imunităţii lui Severin, cât şi o opinie juridică referitoare la incidenţa unor dispoziţii procedurale prevăzute în Protocolul privind privilegiile şi imunităţile Uniunii Europene.

În plus, în 12 aprilie 2011, procurorul şef al DNA a solicitat preşedintelui PE să ia toate măsurile pentru conservarea bunurilor, documentelor, computerelor şi a altor mijloace de probă aflate în birourile Parlamentului European, cât şi datele stocate în serverele instituţiei, necesare desfăşurării anchetei penale. Tot atunci, DNA a reiterat cererea de a comunica o opinie juridică în legătură cu unele proceduri prevăzute în Protocolul privind privilegiile şi imunităţile Uniunii Europene.

În 23 iunie 2011, Parlamentul European a hotărât ridicarea imunităţii lui Adrian Severin şi a încredinţat preşedintelui PE sarcina de a transmite imediat această decizie autorităţilor competente şi lui Severin.

În 2012, procurorii DNA au extins cercetările în cazul europarlamentarului Adrian Severin, fiind acuzat, pe lângă luare de mită şi trafic de influenţă, şi de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, pentru a înlesni unor persoane apropiate obţinerea pe nedrept a sumei de 436.663 de euro din bugetul Parlamentului European.

Potrivit Ordonanţei de începere a urmăririi penale întocmită de procurori, în perioada 2007 – 2010, Adrian Severin a folosit şi a prezentat în Parlamentul European documente, declaraţii false ori inexacte, contrar reglementărilor legale (art. 43 din Normele de aplicare a Statutului deputaţilor în Parlamentul European – Decizia Biroului din 19 mai 2008 şi 09 iulie 2008).

„Documentele prezentate se referă la o serie de contracte de consultanţă încheiate cu şase societăţi comerciale româneşti, înfiinţate anume cu scopul de a justifica prestări de servicii fictive, prin intermediul respectivelor contracte de consultanţă. În felul acesta, învinuitul Severin Adrian a înlesnit unor persoane apropiate obţinerea pe nedrept a sumei de 436.663 euro din bugetul Parlamentului European”, notează procurorii DNA în documentul citat.

În 16 iulie 2012, procurorii DNA i-au adus la cunoştinţă lui Adrian Sverin noile acuzaţii.

Fostul ministru şi eurodeputat austriac Ernst Strasser, judecat pentru acte de corupţie, a fost condamnat luni la patru ani de închisoare cu executare, a relatat AFP.

Strasser a respins permanent toate capetele de acuzare pentru corupţie.

„Clientul meu a avut suspiciuni de la început asupra interlocutorilor, apreciind că ar putea fi membri ai serviciilor secrete, dar a decis să îşi joace rolul până la capăt pentru a-i demasca”, a declarat avocatul său, Thomas Kralik.

„Această afirmaţie este una dintre cele mai aventuroase pe care le-am auzit în cei 20 de ani de experienţă. Niciun tribunal din Austria nu ar crede aşa ceva”, a răspuns judecătorul Georg Olschak.

DailyBusiness
Pensii 2025. Cu cât vor scădea pensiile de peste 3000 de lei, de la 1 august, după taxarea CASS
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Bărbatul care a lovit o femeie de faţă cu fiica ei rupe tăcerea: „M-a lovit și m-a mușcat!” Scandalul din parc explodează la Cluj. Exclusiv
Capital.ro
Bancnotele naționale se schimbă în Euro. Se va renunța definitiv la banii vechi. Transformarea începe în 2026
Playtech.ro
Anunț oficial de la PPC România. Cât vor plăti clienții acum pentru energia electrică
DailyBusiness
Gigi Becali, afectat de măsurile de austeritate anunțate de Guvernul Bolojan. Ce pensie va avea de la 1 august
Adevarul
Momentul în care un tânăr de 18 ani vandalizează un semafor pietonal în Pitești
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Satul magic din România. Trei minuni într-un singur loc
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Incident șocant la o nuntă din Vâlcea: O mireasă a fost bătută de mire în mijlocul petrecerii, pentru că a supărat-o pe soacră
Cancan.ro
Milionarul Mihai Bizu, care a încercat să-și înece soția în jacuzzi, și-a primit SENTINȚA! Cât va sta în spatele gratiilor
Playsport.ro
Dacă routerul WiFi are port USB, atunci ai o comoară. Iată cum îl transformi într-un...
Capital.ro
Cod Rutier 2025. TAXĂ obligatorie în toată România. Proprietarului vehiculului trebuie să facă o solicitare oficială
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Amendă fără precedent pentru românii care stau la bloc!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Electoratul PSD: de la covrigi electorali la gogoși trrricolore