Calendar ortodox februarie 2022. Sărbători religioase în februarie 2022. Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Trifon, de Stretenie, de Sfântul Haralambie, de Dragobete

În februarie sau luna lui "Făurar", avem parte de o singură sărbătoare religioasă cu cruce roşie, Întâmpinarea Domnului, prăznuită în a doua zi a lunii.
Alina Costache
31 ian. 2022, 17:31
Calendar ortodox februarie 2022. Sărbători religioase în februarie 2022. Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Trifon, de Stretenie, de Sfântul Haralambie, de Dragobete
Tradiţii şi superstiţii în februarie: Stretenia sau Ziua Ursului. FOTO: The Sun

Calendar ortodox februarie 2022. Pe lângă această sărbătoare, luna februarie este presărată cu alte câteva sărbători, de mai mică importanţă, cărora le sunt specifice tradiţii şi superstiţii pe care credincioşii le respectă cu sfinţenie pentru a le merge bine şi a fi protejaţi de cele rele.

Aşadar, în luna lui Făurar mai sărbătorim Sfântul Trifon (1 februarie); Stretenia, Ziua Ursului, Târcolitul viilor (2 februarie, Întâmpinarea Domnului); Martirii de Iarnă (1-3 februarie); Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie (Haralambie de ciumă – 10 februarie); Sfântul Sfințit Mucenic Vlasie Episcopul (11 februarie); Dragobetele (24 februarie).

Calendar ortodox 1 februarie 2022. Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Trifon (Trif Nebunul)

Sfântul Trifon este protectorul viilor şi livezilor, pe care le apără de omizi, de lăcuste, de viermi şi de gândaci, scrie azm.gov.ro. Pentru a proteja holdele de insecte, era sărbătorit prin diferite interdicții la muncă. Oamenii se duceau dimineața la biserică ca să ia aghiazmă, cu care stropeau viile, livezile, grădinile.

I se spune Trif Nebunul deoarece că a speriat-o pe Maica Domnului atunci când aceasta se ducea la biserică, după 40 de zile de la Nașterea lui Iisus Hristos.

Calendar ortodox 2 februarie 2021. Tradiţii şi superstiţii de Stretenie

La 40 zile după Crăciun, pe 2 februarie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Întâmpinarea Domnului. La aceeaşi dată, poporul sărbătoreşte Stretenia sau Ziua Ursului. Se crede că, în această zi, anotimpul rece se confruntă cu cel cald. Astfel, Stretenia este un reper pentru prevederea timpului calendaristic.

Oamenii îşi dădeau seama cum se va schimba vremea în funcţie de comportamentul ursului. Pentru a câștiga bunăvoința animalului sălbatic, ei așezau pe potecile pe care acesta obișnuia să treacă bucăți de carne sau vase cu miere de albine. Se crede că puterea acestui animal era transferată asupra oamenilor, în special asupra copiilor, dacă aceștia se ungeau, în ziua de 2 februarie, cu grăsime de urs.

Citeste si Meteo din bătrâni pentru februarie, cu Mihai Voropchievici. La ce fenomene meteo trebuie să ne aşteptăm în cea de-a doua lună a anului

De asemenea, exista credinţa că, dacă în această zi este soare, ursul iese din bârlog și, văzându-și umbra, se sperie și se retrage. Acesta era un semn că iarna se mai prelungeşte cu încă şase săptămâni. Dacă, însă, în ziua de Stretenie sunt nori iar ursul nu-şi poate vedea umbra și rămâne afară, este semn că se apropie primăvara.

Se mai zice despre ziua Ursului că este o zi cu multe ceasuri rele.

Printre cele mai importante superstiții ale acestei zile, amintim:

  • Cine lucrează în ziua de Stretenie se va îmbolnăvi și i se va strâmba gura;
  • Dacă bea un bou apă din streașina casei, atunci anul va fi unul cu mană pentru albine și oi;
  • Dacă în ziua de Stretenie este cald, atunci, vara va fi călduroasă și îmbelșugată, iar dacă în această zi este frig, ger și viscol, atunci vara va fi friguroasă și neroditoare;
  • Cine se naște sau cine face nuntă în această zi va avea parte numai de necazuri și nu-i va merge bine.

Calendar ortodox 10 februarie 2022. Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Haralambie (Haralambie de ciumă)

Sfântul Haralambie a trăit în secolul al II-lea. Acesta tămăduia oamenii și animalele fără să ceară vreun ban, el devenind patron al ciumei. Potrivit unei legende, Sf. Haralambie a suferit foarte mult în timpul vieții. Înainte să moară, Dumnezeu i-a spus să își aleagă o răsplată. Sfântul i-a întrebat pe oameni ce ar trebui să ceară, iar ei l-au rugat să Îi ceară lui Dumnezeu ciuma ca s-o stăpânească. Dumnezeu i-a dat-o, iar Sf. Haralambie a legat-o cu un lanț. Se crede că atunci când oamenii uită să îl sărbătorească, Sfântul îi mai dă drumul ciumei pe pământ.

Se spune că dacă plouă în această zi, atunci ploaia va continua timp de 40 de zile. În această zi se face pomană pentru cei care nu au murit de moarte bună, iar coliva făcută se păstrează pentru a fi dată la păsări ca să nu fie atinse de boală. De asemenea, cu coliva sfințită se ung pomii pe tulpini, ca sa nu se usuce pe timp de vară.

Femeile fac un colăcel, îl coc înainte de răsăritul soarelui, îl rup în patru bucăți pe care le aruncă în cele patru vânturi.

Pentru paza vieții și a gospodăriei se stropesc cu apă sfințită grădinile și vitele; boii nu se înjugă.  Oamenii duc colaci la biserică și mănâncă din ei când sunt bolnavi.  Sărbătoarea se ține, de asemenea, pentru câmp, ca sa nu distrugă gândacii și viermii recolta.

Calendar ortodox 11 februarie 2022. Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Mucenic Vlasie

Sf. Mucenic Vlasie a trăit pe vremea împăratului Diocletian. Prigonit pentru credința în Hristos, Sf. Vlasie s-a retras în pustie, unde a trăit în post și rugăciune. Trădat de un vânător, a fost prins și supus la chinuri de neimaginat. Văzându-l în temniță, în suferință, mai multe femei și copii au îmbrățișat credința creștină. Însă aceştia au fost decapitaţi, primind astfel, împreună cu sfântul, moarte de mucenici.

În popor, există credinţa că dacă femeile gravide nu ţin sărbătoarea Sf Vlasie vor naşte copii schimonosiți. Cel ce a pierdut ceva este bine să se roage acestui sfânt și își va recupera paguba. Sărbătoarea este respectată de agricultori, pentru a preveni daunele pe care păsările le aduc recoltelor.

Calendar ortodox 24 februarie 2022. Tradiţii şi superstiţii de Dragobete

Dragobetele era o divinitate asemănătoare lui Cupidon (al romanilor) și lui Eros (al vechilor greci). Este fiul Dochiei, un fecior chipeș și puternic, aduce iubirea în casă și în suflet.

În trecut, în ziua de Dragobete, tinerii îmbrăcau haine de sărbătoare și mergeau în pădure, unde culegeau ghiocei, viorele, tămâioasă. Aceste flori le aşezau, apoi, la icoane și le foloseau la farmece de dragoste. Înspre ora prânzului, fetele porneau în goană spre sat, fuga fiecăreia atrăgând după sine câte un băiat. Când îşi prinde aleasa, băiatul o săruta în văzul tuturor, sărutare ce simboliza legământul lor de dragoste pe întregul an de zile.

Citeste si Horoscop februarie 2022. Zodii urmărite de ghinion în a doua lună a anului. Ce sectoare de viaţă le vor da bătăi de cap

Fiecare tânăr avea grijă ca în această zi să nu îl prindă fără pereche, ceea ce ar fi reprezentat un semn prevestitor de singurătate pe întreg parcursul anului.

Calendar creștin ortodox februarie 2022

M 1 Înainteprăznuirea Întâmpinării Domnului; Sf. Mc. Trifon, Sf. Mucenițe Perpetua şi Felicitas

M 2 (†) Întâmpinarea Domnului (Stratenia); Sf. Mc. Iordan şi Gavriil (Dezlegare la peşte)

J 3 Sf. şi Dreptul Simeon; Sf. Proorociță Ana

V 4 Sf. Cuv. Isidor Pelusiotul; Sf. Sfințit Mc. Avramie (Post)

S 5 Sf. Mc. Agata şi Teodula

D 6 Sf. Ier. Vucol, episcopul Smirnei si Fotie, patriarhul Constantinopolului; Sf. Cuv. Varsanufie cel Mare

L 7 Sf. Ier. Partenie, episcopul Lampsacului; Sf. Cuv. Luca din Elada

M 8 Sf. Mare Mc. Teodor Stratilat; Sf. Prooroc Zaharia; Sf. Mc. surori Marta şi Maria

M 9 Sf. Mc. Nichifor; Sf. Sfințiți Mc. Marcel şi Pangratie (Odovania Praznicului Întâmpinării Domnului) (Post)

J 10 †) Sf. Sfințit Mc. Haralambie; Sf. Mc. Enata şi Valentina

V 11 Sf. Ier. Vlasie, episcopul Sevastiei; Sf. Teodora împărăteasa (Post)

S 12 Sf. Ier. Meletie, arhiepiscopul Antiohiei celei Mari; Sf. Antonie, patriarhul Constantinopolului; Sf. Mc. Hristea

D 13 Sf. Cuv. Martinian; Sf. Ap. şi Mc. Acvila şi soția sa Priscila; Sf. Ier. Evloghie, patriarhul Alexandriei (Începutul Triodului)

L 14 Sf. Cuv. Auxențiu, Maron şi Avraam; Sf. Filimon, Ep. Gazei

M 15 Sf. Ap. Onisim; Sf. Mc. Maior; Sf. Cuv. Eusebiu din Siria

M 16 Sf. Sfințit Mc. Pamfil; Sf. Mc. Valent, Pavel şi Seleuc; Sf. Cuv. Flavian, arhiepiscopul Constantinopolului

J 17 Sf. M. Mc. Teodor Tiron; Sf. Mariamna; Sf. Împărați Marcian şi Pulheria

V 18 Sf. Leon, Ep. Romei; Sf. Agapit, Ep. Sinadei

S 19 Sf. Ap. Arhip, Filimon şi soția sa, Apfia; Sf. Cuv. Mărt. Evghenie şi Macarie

D 20 Sf. Leon, Ep. Cataniei; Sf. Agaton, Ep. Romei; Sf. Cuv. Visarion

L 21 Sf. Cuv. Timotei; Sf. Eustatie, Ep. Antiohiei

M 22 Aflarea moaştelor Sf. Mc. din Evghenia; Sf. Cuv. Atanasie, Talasie şi Limneu

M 23 † Sf. Mc. Policarp, Ep. Smirnei; Sf. Cuv. Gorgonia (Post)

J 24 †) Întâia şi a doua aflare a Capului Sf. Ioan Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului

V 25 Sf. Tarasie, patriarhul Constantinopolului; Sf. Mc. Alexandru şi Ipatie (Post)

S 26 Sf. Porfirie, Arhiep. Gazei; Sf. Mc. Fotini; Sf. Teodor (Pomenirea morților – Moșii de iarnă)

D 27 Sf. Cuv. Mărt. Procopie şi Talaleu

L 28 †) Sf. Cuv. Ioan Casian Romanul şi Gherman din Dobrogea; Sf. Cuv. Vasile Mărturisitorul; Sf. Sfințit Mc. Nestor; Sf. Sfințit Mc. Proterie (Dezlegare la ouă, lapte şi brânză)

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Animalul micuț pe care românii îl cresc cu drag și care merge la export. Are un gust deosebit și îi încântă pe străini. E vândut la peste 5.000 de km și ajunge tocmai în Haiti, Statele Unite, Congo sau Vietnam
Capital.ro
Interzis în fața sau spatele blocului. Se cere semnătură la Asociația de Proprietari. Vecinii te pot bloca
Playtech.ro
Poți închide centrala într-un mobilier de bucătărie? Ce prevede legea și care sunt normele de siguranță
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
E timpul pentru o împăcare istorică? Cât de aproape de reconciliere sunt SUA și Uniunea Europeană
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Se limitează plățile cash. Decizia a fost luată
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Decizie de ULTIMĂ ORĂ în cazul lui Ionel Ganea, după ce și-a rănit grav fiul în urma unui accident rutier Micuțul de doar 2 anișori se află în stare critică 😢
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
A dat lovitura! O femeie a cumpărat pe o insulă europeană, 6 case de vacanță cu 5 lire
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești