Cum trăiesc profesorii la început de carieră, cu salariu de 2.500 de lei: „Jumătate se duc pe chirie. Bunicul şi-a făcut un soi de datorie din a mă ajuta”

Un profesor debutant din România câștigă aproximativ 2.000 de lei pe lună, un salariu sub media pe economie, astfel că trebuie să apeleze la ajutor din partea familiei sau să-şi restrângă cheltuielile aproape de limita subzistenţei.
Filip Stan
08 feb. 2022, 18:49
Cum trăiesc profesorii la început de carieră, cu salariu de 2.500 de lei:

Într-un interviu pentru Europa Liberă, profesorii povestesc cum se descurcă cu banii, toţi spunând că, deşi au un salariu foarte mic, ei îşi fac treaba cu pasiune şi nu au de gând să renunţe, chiar dacă au avut în vedere şi această posibilitate.

Tudor Nedelcu are 34 de ani și este profesor de fizică la Școala 103 din București, unde lucrează ca suplinitor din noiembrie 2021. Până toamna trecută, bărbatul a fost cercetător în prelucrări de imagini digitale în Portugalia. El spune că a vrut să lucreze în învățământ pentru că știe că poate să-i facă pe elevi să le placă fizica.

Salariul lui de încadrare este de 2.100 de lei, mult mai mic decât ce câștiga în Portugalia, dar și decât salariul mediu din România. Tudor Nedelcu spune însă că nu salariul de profesor l-a convins să se întoarcă în România, ci dorința de a avea o carieră didactică în țară.

„Stau la părinți, nu plătesc chirie, că dacă aveam de plătit chirie nu mă descurcam. E imposibil să trăiesc numai din salariul de profesor. Mă descurc destul de greu. Eu mai am niște economii”, a spus Tudor Nedelcu.

Tudor Nedelcu s-a întors anul trecut din străinătate și a intrat în învățământ. Economiile le-a strâns în cei șapte ani cât a lucrat în străinătate, unde a câștigat mult mai bine. Tudor Nedelcu spune că un profesor din Portugalia primește cam 1.000 de euro salariu după câțiva ani de predare.

„Îmi place să le predau elevilor. O lecție de fizică o pregătesc destul de mult, pregătesc și experimente pe care le fac. Nu e doar că predau o lecție, trebuie să mă gândesc și la experimente și cum să fac proiectele să fie cât mai atractive”, spune Tudor Nedelcu.

Profesorul vrea ca în vară să dea examenul de titularizare pentru a ocupa un post permanent. Îi place deocamdată în învățământ, unde spune că a întâlnit mulți dascăli implicați.

Citeşte şi: Studiu Salvaţi Copiii: Aproximativ o treime dintre copii afirmă că au primit imagini sau video-uri cu conţinut sexual

O altă profesoară care lucrează de puțin timp în educație este Daniela David. Are 26 de ani și este învățătoare de un an și jumătate, după ce a terminat liceul pedagogic și, ulterior, Facultatea de Litere. Acum e masterandă.

„Am salariu de 2.670 de lei, cu tot cu indemnizația de hrană și sporul de dirigenție. Altfel, aș avea 2.150 de lei. Mă descurc destul de greu în București. Locuiesc cu chirie și mai mult de jumătate merge la chirie. Îmi rămân mai puțin de 1.000 de lei pentru mâncare și alte cheltuieli”, spune Daniela David.

Femeia spune că este norocoasă că o mai ajută bunicul ei pensionar. „El a făcut un soi de datorie în a mă ajuta”, spune învățătoarea.

Daniela își dorește să rămână în educație, poate nu ca învățătoare, ci ca profesoară de Limba română după ce termină cu masteratul.

„Dacă ar fi să am în vedere doar latura pecuniară aș putea să ies din învățământ. Dar eu fac cu pasiune ceea ce fac și atunci încerc să oscilez între starea de nemulțumire legată de salariu și satisfacția pe care o am la catedră.”

„Eu nu am familie și copii. Cu atât mai greu mi-ar fi dacă aș avea în întreținere copii. Îmi place să lucrez direct cu elevii și să țin legătura cu oamenii”, a mai spus Daniela David.

Potrivit unei legi din 2017, din 2018 și până anul acesta, salariile profesorilor ar fi trebuit majorate anual cu până la 20%.

În pandemie, guvernul a prorogat aplicarea legii, invocând lipsa banilor. Din acest motiv, în decembrie 2021 și ianuarie 2022, câte o sută de profesori au pichetat Guvernul cerând respectarea legii și mărirea salariilor.

În România sunt 240.000 de angajați în învățământul preuniversitar, iar 185.000 dintre aceștia sunt profesori.

Citeşte şi: Avertismentul privind piaţa de energie: „Ori Guvernul va reveni la piaţa reglementată, ori va continua să corijeze, dar asta va duce la creşterea numărului de societăţi comerciale intrate în faliment”

DailyBusiness
Cum să ții praful departe vara. Metoda care va menține casa curată și aerisită
Spynews
Cristina Scarlevschi, în lacrimi, la mormântul fiului. Imaginile dureroase făcute publice de ispita de la Insula iubirii: „Gândul la Alex vine cu...” | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Medicul care a încercat să-l salveze pe Felix Baumgartner rupe tăcerea. „S-a prăbușit ca o rachetă”
Fanatik.ro
Ce se întâmplă atunci când un moștenitor nu se prezintă la succesiune? Scrie clar în Codul Civil
Capital.ro
TAXE obligatorii. Se achită în toată Europa, inclusiv în România. Statul încasează tot
Playtech.ro
Cât costă o autorizație construcție gard în 2025: când ai nevoie și cum faci procedura corectă
Adevarul
Rusia a încercat un atac mecanizat-surpriză spre Pokrovsk. Ucraina răspunde dur: „Vor continua cu ce au mai mult – carnea de tun”
wowbiz.ro
Imagini exclusive cu Jennifer Lopez în România: Diva a avut parte de un incident la intrarea în hotel! Cum a fost surprinsă artista
Evz.ro
Cel mai bun compot făcut în casă. Ananasul e vedetă
Prosport.ro
Cristina Roventa, la plajă! Imagini exclusive cu soția lui Alexandru Maxim la piscină
kanald.ro
Încă un adolescent găsit mort în apele Mureșului! Este al doilea copil înecat în mai puțin de 24 de ore
Cancan.ro
Gestul fiului lui Nicușor Dan i-a uimit pe austrieci. Ce le-a spus jurnaliștilor
Capital.ro
Bancomatele, închise la nivel național. Tranzacțiile în numerar, interzise definitiv: Un pas în spate
StirileBZI
TVA mai mare de la 1 august! Anunțul făcut de Nicușor Dan după summitul de la Salzburg
stirilekanald.ro
VIDEO Imagini fabuloase cu Jennifer Lopez la București: Cântăreața, blocată în ușile rotative la hotel
Românii peste 45 de ani care nu lucrează vor primi un ajutor de la stat pentru a ieși la pensie