Care ar putea fi adevărata miză a războiului din Ucraina ordonat de Vladimir Putin. De la ce a pornit atacul ruşilor

Cel mai important conflict al secolului XXI a început în estul Europei în urmă cu patru zile, odată cu atacul Rusiei asupra Ucrainei vecine, agresiune cu grave implicaţii asupra geopoliticii mondiale.
Daniel Spătaru
27 feb. 2022, 11:51
Care ar putea fi adevărata miză a războiului din Ucraina ordonat de Vladimir Putin. De la ce a pornit atacul ruşilor

Războiul dintre Rusia şi Ucraina a fost prefaţat în ultimele luni de declaraţii şi ameninţări, Rusia insistând la NATO cu o serie de cereri „inacceptabile”, precum retragerea bazelor din fostul bloc comunist, între care şi România. În ciuda asigurărilor că nu va fi război, Kremlinul şi-a încălcat însă cuvântul şi a trecut graniţa, nu numai cea fizică cu Ucraina, dar şi graniţa roşie în relaţiile cu Occidentul.

Proximitatea României în zona de conflict ne face cu atât mai vulnerabili, cu cât pe teritoriul nostru se află şi scutul anti-balistic de la Deveselu, iar frontiera cu Ucraina este cea mai mare pe care ţara noastră le are cu vreun stat. În total vorbim de 649,4 km, dintre care 273,8 km este frontieră terestră, 343,9 km frontieră fluvială și 31,7 km frontieră maritimă.

În legătură cu această invazie a Rusiei s-a speculat mult în legătură cu o eventuală implozie din interior care ar putea avea loc în ţara vecină, în condiţiile în care doar 40% din populaţie este reprezentată de ucraineni autentici, 40% fiind etnici de origine rusă şi 20% minorităţi, între care şi români, prezenţi mai ales în Transcarpatie. Nu este exclus ca după câteva zile de conflict mare parte a populaţiei să treacă de partea ruşilor, estimează analiştii. Asta mai ales în estul Ucrainei, unde tendinţele rusofile au rădăcini istorice.

Citeşte şi Franţa anunţă că Rusia invadează Ucraina: „Este posibil rapid”. Pentagon: „Rusia şi-a întărit şi mai mult dispozitivul militar la frontieră”

Pe 12 februarie s-au împlinit 104 ani de la proclamarea la Harkov (actualul teritoriu al Ucrainei) a unei țări care este puțin cunoscută în România: Donețk-Krivoi Rog. Aniversarea nu este rotundă și poate că nu ar fi demnă de menționat dacă nu ar fi actualele împrejurări. Declarația privind înființarea și funcționarea acestei republici explică multe din ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă în politica Ucrainei independente după 1991 și în Donbas după 2014.

După revoluția bolșevică din 1917, Consiliul Central ucrainean a proclamat independența Republicii Populare Ucrainene, considerată ilegală de o parte din teritorii, lipsa sa de legitimitate fiind cauzată de faptul  că a fost proclamată de un consiliu neales. Răspunsul la aceasta a fost proclamarea în sud-estul actualei Ucraine a Republicii Sovietice Donețk-Krivoy Rog (RDK).

În afară de Harkov, RDK a inclus Lugansk, Ekaterinoslaw (acum Dniepr), Aleksandrovsk (Zaporojie), Krivoi Rog (orașul natal al actualului președinte Volodimir Zelenski), Herson, Yuzovka (Donețk), , precum și orașele aflate astăzi pe teritoriul Federației Ruse, Rostov pe Don și Taganrog, orașul natal al lui Anton Cehov. Republica a fost înființată deoarece Consiliul Central ucrainean a recunoscut teritoriile care făceau parte din ea ca teritorii ucrainene, în timp ce se considera parte a Republicii Ruse. Prin urmare, RDK nu a vrut sub nicio formă să se supună Kievului.

Anterior, în ianuarie 1918, la Odesa, Republica Sovietică Odesa a fost înființată ca răspuns la proclamarea Republicii Populare Ucrainene. Acesta a inclus și Nikolaev. În același timp și din aceleași motive, în Crimeea a fost proclamată Republica Sovietică Socialistă Tauris.

Indiferent de faptul că aceste structuri statale erau controlate de bolșevici, toate aceste republici și-au declarat caracterul neucrainean, rus și intenția de a deveni parte a Rusiei, nu a Ucrainei.

Citeşte şi Rusia anunţă că e gata să invadeze Ucraina: „Dacă ei încep să ucidă cu neruşinare cetăţeni ruşi oriunde, în Donbas sau în altă parte”

Toate acestea au supraviețuit pentru o perioadă foarte scurtă de timp, doar câteva luni, și au căzut sub atacul, nu al armatelor ucrainene, ci al armatelor germane și austro-ungare, care, ca urmare a încheierii păcii de la Brest cu bolșevicii, a preluat controlul asupra Ucrainei și Belarusului. Germanii și austriecii au recunoscut aceste pământuri ca teritorii ucrainene și, prin urmare, și-au început ocuparea în primăvara anului 1918.

Dacă ne uităm la hărțile rezultatelor alegerilor din Ucraina și analizăm ce regiuni votează pentru partidele pro-ruse, aşa cum votau pentru comuniști în anii 1990 și pentru Partidul Regiunilor al lui Viktor Ianukovici, în 2000 -2010, vom vedea că acestea coincid practic cu granițele RDK şi republicilor Odessa și Tauris.

Republica Doneţk-Krvoi Rog, profund rusofonă, cu roşu:

Republica Doneţş-Krivoi Rog, cu roşu

Republica Donețk-Krivoi Rog a existat pentru o perioadă foarte scurtă, doar două luni. Când germanii și austriecii și-au lansat ofensiva către aceasta, ea nu a renunțat și a arătat o rezistență acerbă față de forțele inamice copleșitoare. În primul rând, trupele RDK, după bătălii sângeroase, s-au retras la Lugansk, care a devenit a doua capitală a republicii (azi este capitala Republicii Populare Lugansk), iar apoi la Ţariţino (în anii 1920 redenumit Stalingrad, actualul Volgograd).

În 1919, din ordinul lui Vladimir Lenin, RDK a fost lichidată de Stalin și încorporată în Ucraina sovietică. Liderul comunist dorea ca masele țărănești ucrainene, pe care le considera mici-burgheze și nu prea loiale revoluției bolșevice, să fie amestecate cu proletariatul bolșevic din bazinele Donețk și Krivoi Rog.

Istoria RDK și a activiștilor pro-ruși de azi din Republica Donețk, care se consideră ideologişti și moștenitori politici ai Republicii Donețk-Krivoi Rog, demonstrează că Donbasul a fost o regiune cu afinităţi istorice față de Rusia, indiferent că stăpânul teritoriului este Ucraina sau Polonia, ca acum 300 de ani.

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Senatorul POT acuzat că a mințit în CV a ajuns în faţa instanţei! Ce datorii neachitate are parlamentarul demisionar ce a ajuns la PSD
Capital.ro
Victorie pentru Elena Udrea! Judecătorii au luat decizia: Faptele au fost...
Playtech.ro
România se topește la 40 de grade! Cod portocaliu de caniculă în aproape toată țara
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Orașul din România ocolit de străini în anii '90: „Pe hărțile turistice europene, în dreptul lui este capul de mort”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Blocaj în sistemul de pensii. Plățile pe luna iulie, în pericol
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul morții lui Diogo Jota! Acum s-a aflat care a fost, de fapt, cauza accidentului
Cancan.ro
Adevărul despre moartea tatălui lui Nicușor Dan. Președintele l-a înmormânat în secret
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Doliu în fotbal! A murit unul dintre cei mai emblematici jucători ai Generației de Aur
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Ion Cernea, soțul Irinei Loghin, a fost înmormântat cu onoruri militare. Copiii Ciprian și Irinuca și-au plâns tătăl și și-au consolat mama
MediaFlux
Pericol major privind plata pensiilor din iulie! Angajații Caselor de Pensii din România au început protestele
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Coreea de Nord a inaugurat cu fast un mega-resort pe litoral, dar turiștii străini lipsesc