Sfaturile de care trebuie să ținem cont! Cum să alegem corect mălaiul pentru mămăligă

În multe gospodării din România mămăliga era substitutul pâinii. Și în ziua de azi preparatul se bucură de o vastă popularitate în țara noastră. Așa că specialiștii ne dau cele mai utile sfaturi de care trebuie să ținem cont atunci când alegem mălaiul pentru mămăligă.

28 feb. 2022, 18:21
Sfaturile de care trebuie să ținem cont! Cum să alegem corect mălaiul pentru mămăligă

Un studiu recent al Asociației Pro Consumatori privind făina de mălai de pe piața din România a arătat că: Una din 7 mărci de mălai respectă compoziţia de altădată a mălaiului!; Una din 7 mărci de mălai conţine mălai prefiert!; Una din 3 mărci de mălai conţine mălai degerminat!

CITEȘTE ȘI: Mămăliga, alimentul-minune în sezonul rece. Rețeta senzațională care te ajută să scapi de bronșită, tuse, răceală și pneumonie!

Mălaiul este produs de morărit obținut prin măcinarea boabelor de porumb.

„Trebuie să cunoaștem faptul că materia primă cel mai des folosită în zilele noastre este porumbul furajer, cu aport nutrițional inferior porumbului de consum (soiul porumb sticlos). Acesta din urmă este o sursă importantă de vitamine A, B1, B2, B6, E și PP” explică experții Asociației Pro Consumatori.

Cum să alegem corect mălaiul pentru mămăligă

CITEȘTE ȘI: TOP 5 motive să consumi mai des mămăliga. Bolile de care te poţi vindeca

Mălaiul este un produs caloric, cu o valoare energetică ridicată, care variază între 342 kcal la mălaiul degerminat şi ajunge până la 396 kcal la mălaiul integral. De asemenea, există variaţii şi la ceilalţi nutrienţi, cum ar fi conţinutul de proteine (6,4 grame la 9 grame într-o sută de grame produs), conţinutul de fibre (0,6 grame la 10 grame într-o sută de grame produs), conţinutul de carbohidraţi (66 grame la 80 grame într-o sută de grame produs) şi conţinutul de grăsimi (1 gram la 4 grame într-o sută de grame produs).

Din păcate, mălaiul tradiţional obţinut prin măcinarea integrală a grăunţelor provenite de la porumb nemodificat genetic a dispărut din oferta naţională, singurul mălai care păstrează calitatea de altădată a acestui produs este mălaiul ecologic obţinut din bobul integral de porumb, importat din Italia sau Austria. Totodată, un rol important în menţinerea calităţii acestui produs îl are respectarea condiţiilor de depozitare şi păstrare recomandate de producător, precum depozitarea în spaţii curate, aeriste, cu temperaturi pozitive, dar nu mai mari de 25 de grade Celsius” a explicat dr. Costel Stanciu, președinte Asociația Pro Consumatori, potrivit csid.ro.