Marea epurare în stil sovietic. Universităţile din Rusia îi expulzează pe studenţii reţinuţi la protestele anti-război

Universitatea din Sankt Petersburg a anunţat că îi expulzează pe studenții reținuți în urma protestelor de stradă împotriva invadării Ucrainei de către Rusia.

09 mart. 2022, 11:10
Marea epurare în stil sovietic. Universităţile din Rusia îi expulzează pe studenţii reţinuţi la protestele anti-război

Universitatea de Stat din Sankt Petersburg a pregătit ordinele pentru exmatricularea studenților care au fost reținuți la protestele anti-război neautorizate, măsură care se aşteaptă să fie luată şi de alte universităţi din Rusia. Marele consiliu studențesc al Universității din Sankt Peteresburg a primit deja 13 proiecte de ordonanțe de exmatriculare, dar numărul acestora ar putea crește, pentru că de atunci au mai avut loc câteva acțiuni de protest de amploare.

Studenta Veronika Samusik, care a acoperit protestele în calitate de jurnalistă pentru publicația online Sota.Vision, se afla pe lista de expulzare, ea aflându-se încă în custodia poliției, scrie publicaţia Kommersant.

Studenții vor fi audiaţi de două instanțe: comisia de disciplină și comisia de etică. Cu toate acestea, este puțin probabil ca aceștia să poată influența opinia administrației universității, spune preşedintele Ligii Studenţilor.

Decizia conducerii universităţii se bazează pe o lege promulgată de Vladimir Putin săptămâna trecută, conformă căreia participanții la mitinguri împotriva „operațiunii speciale” a Federației Ruse în Ucraina pot fi urmăriți penal pentru participarea la activitățile organizațiilor extremiste.

Citeşte şi Imagini uluitoare! În Moscova jandarmii opresc tinerii pe stradă și le controlează toate mesajele de pe telefoanele mobile de teamă de a nu se organiza pentru a participa la proteste în număr mare

„Multe dintre aceste apeluri la proteste vin de la organizaţii interzise pentru activităţile lor extremiste. Urmând aceste apeluri, cetăţenii nu doar că devin potenţiale victime ale provocărilor, ci se şi implică în activităţile organizaţiilor radicale”, a transmis Procuratura Generală a Rusiei.

Parchetul rus subliniază că participarea la acest gen de manifestaţii se pedepseşte prin lege ca „participare la o organizaţie extremistă”.

Citeşte şi Război în Ucraina: tren cu civili deraiat lângă Kiev. Proteste la Melitopol şi Herson în faţa trupelor ruseşti VIDEO