CE: România a făcut progrese, dar ar trebui să facă mai mult pentru statul de drept VIDEO

Comisia Europeană afirmă că deşi unele progrese s-au făcut, România ar trebui să facă mai mult pentru funcţionarea statului de drept. Purtătorul de cuvânt Mark Gray a precizat că s-au făcut câţiva paşi, dar nu toţi cei recomandaţi. Parlamentarii incompatibili să demisioneze, iar celor care sunt anchetaţi penal să le fie ridicată imunitatea, sunt câteva dintre solicitările CE.
Iulian Tudor
30 ian. 2013, 09:44
CE: România a făcut progrese, dar ar trebui să facă mai mult pentru statul de drept VIDEO

„Există anumite progrese în ultimele 6 luni, dar România trebuie să facă mai mult pentru a respecta independenţa justiţiei şi a condiţiilor din MCV”, a declarat Mark Gray, în cadrul conferinţei de presă. 

Gray a spus că în cazul recomandărilor făcute Guvernului de la Bucureşti de către Comisia Europeană acestea au fost parţial îndeplinite, parţial nu. 

Potrivit acestuia, există restanţe privind protecţia sistemul judiciar faţă de atacuri, demiterea miniştrilor cu probleme de integritate şi demisia membrilor Parlamentului cu decizii finale de incompatibilitate.

Comisia susţine că deşi respectarea Constituţiei şi a hotărârilor pronunţate de Curtea Constituţională a fost restabilită, nerespectarea independenţei sistemului judiciar şi instabilitatea cu care se confruntă instituţiile judiciare rămân o sursă de îngrijorare.

România îndeplineşte condiţiile specifice pentru intrarea în Schengen, a mai declarat Gray.

Comisia Europeană solicită, în raportul MCV privind România, ca parlamentarii incompatibili să demisioneze, iar celor care sunt anchetaţi penal să le fie ridicată imunitatea, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Mark Gray.

Candidaţii la funcţiile de procuror general şi, respectiv, de şef al DNA să fie avizaţi de CSM, recomandă Comisia Europeană. „Fireşte că era de sperat ca până acum să fi avut un procuror general şi un şef DNA în funcţie”, a mai declarat Mark Gray.

El a amintit că, în ultimele şase luni, Comisia Europeană şi-a exprimat de mai multe ori temerile în legătură cu procedura de selecţie a procurorului general şi a şefului DNA.

Executivul UE a primit plângeri de la reprezentanţi ai CC, CSM şi ICCJ printre altele în legătură cu atacuri de intimidare şi hărţuire prin media.

Comisia Europeană va face un nou raport despre progresele României în Justiţie sub MCV până la sfârşitul anului şi va continua să monitorizeze cu atenţie evoluţiile legate de reforma judiciară, de problemele de integritate precum şi de lupta împotriva corupţiei, a mai spus Gray.

El a precizat, de asemenea, că va fi menţinut dialogul cu autorităţile române, iar până la finalul anului Comisia va face un nou raport pe MCV.

Întrebat dacă Executivul UE nu are încredere în autorităţile române, având în vedere că nu le-a comunicat raportul înainte de publicare, Gray a răspuns: „În ceea ce priveşte accesul la acest raport, nu cred că trebuie să consideraţi că a fost o abordare neobişnuită. Recomandările specifice pentru fiecare ţară care sunt elaborate în cadrul semestrului european urmează tocmai această procedură”.

Acesta a arătat că şi în cazul raportului din iulie 2012 despre România şi Bulgaria s-a urmat aceeaşi procedură. „Singura diferenţă acum este faptul că informaţiile din raport nu s-au mai scurs în presă cu o săptămână înainte de adoptare”, a subliniat Mark Gray.

Purtătorul de cuvânt al CE a afirmat că este important să existe un schimb foarte clar între Bucureşti şi Bruxelles. „Am avut nenumărate întâlniri cu miniştrii cheie din România în ultimele luni şi cred că acest fapt demonstrează cel mai bine că avem încredere şi sperăm ca această încredere să continue”, a ţinut să precizeze acesta.

Pe de altă parte, el a menţionat că România se găseşte într-o situaţie „un pic aparte”, pentru că şi-a luat nişte angajamente în momentul aderării, la fel ca şi Bulgaria.

Gray a spus că există un mecanism special care se aplică celor două ţări, pentru că cele două Guverne şi-au luat nişte angajamente în momentul aderării. Ea a spus Executivul UE va coopera în continuare cu autorităţile din cele două ţări pentru a se asigura că angajamentele sunt respectate.

În ceea ce priveşte încrederea reciprocă şi relaţiile cu autorităţile române, există un sentiment de încredere şi faptul că domnul prim-ministrul Ponta se întâlneşte cu preşedintele Barosso luni e un exemplu bun al dialogului constant pe care l-am purtat cu autorităţile române”, a menţionat Gray.

El a exprimat, de asemenea, încrederea că autorităţile române vor profita de această ocazie, de noile alegeri care au avut loc şi de noul Parlament, pentru a respecta aceste angajamente.

„E important să transmitem mesajul că, atât în legătură cu acordul obţinut între prim-ministrul Ponta şi domnul Barosso în iulie, vara trecută, totul e foarte clar şi există un acord intern între preşedintele Băsescu şi prim-ministrul Ponta care, sperăm noi, va spori sentimentul de stabilitate în sistemul politic din România”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray.

EurActiv: Raport CE favorabil României, după un 2012 extrem de dificil pentru relaţiile cu UE

Premierul Ponta consideră că raportul CE conţine anumite erori materiale, precum faptul că nu s-ar fi întâmplat nimic în cazul miniştrilor verificaţi de ANI sau că ar fi miniştri cercetaţi pentru corupţie, iar acestea puteau fi îndreptate dacă „Mecanismul era şi de Cooperare, nu doar de Verificare”.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Ce să pui peste răsadurile de cartofi dacă vrei să ai o recoltă bogată. Trucul folosit de grădinarii cu experiență
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
Playtech.ro
Planta pe care bunicii o puneau în apă pentru ca puii să nu se îmbolnăvească. Funcționează și azi
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Parizerul din supermarketuri. Ce se ascunde în compoziție
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cum prevenim mușcăturile de căpușe. Numărul persoanelor ajunse la spital a crescut față de anii anteriori
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Moscova, atacată de Ucraina în ziua în care președintele Chinei îl vizitează pe Putin. Atacuri cu dronă și la Kiev
Curs valutar 7 mai. Cât costă 1 euro, după ce George Simion și Nicușor Dan au câștigat primul tur al alegerilor
MediaFlux
Statul nu mai are bani pentru toți: Pensiile și salariile, primele pe listă la plată
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică