REACŢIA preşedintelui Traian Băsescu la raportul MCV

Preşedintele Traian Băsescu a spus, miercuri, în conferinţa de presă de la aeroportul Otopeni, la sosirea din deplasarea în America Latină, că nu vrea să comenteze raportul MCV înainte de a studia "atent" documentul şi declaraţiile oficiale pe această temă.
Romania TV
30 ian. 2013, 12:50
REACŢIA preşedintelui Traian Băsescu la raportul MCV

„Nu aş vrea să fac niciun fel de afirmaţii până nu studiez atent şi raportul pe Justiţie şi declaraţiile„, a spus Băsescu, întrebat de jurnalişti cu privire la concluziile din raportul prezentat miercuri de Comisia Europeană.

Comisia Europeană afirmă, în raportul dat miercuri publicităţii, că deşi unele progrese s-au făcut, România ar trebui să facă mai mult pentru funcţionarea statului de drept, purtătorul de cuvânt Mark Gray precizând că s-au făcut câţiva paşi, dar nu toţi cei recomandaţi de CE.

ROMÂNIATV.NET vă prezintă principalele declaraţii ale lui Traian Băsescu:

– În această deplasare în America Latină am avut două obiective: participarea la summitul UE-CELAC şi vizita în Peru. Summitul este unul dintre cele mai importante din ultimii ani la care am participat având în vedere deciziile cve vor avea consecinţe pe termen lung.

-A rezultat clar că cele 385 de miliarde de euro investiţi în America latină de către statel UE au fost investite în doar 3 ţări.

-Declaraţia comună este un document politic consistent, iar al doilea document este un plan de acţiune cu următoarele elemente: cooperare ştiinţifică în cercetare, inovare şi tehnologii prin transferul de tehnologii către statele CELAC, dezvoltarea sustenabilă economică, socială ce are ca ţintă atingerea celor mai sărace grupuri de populaţie şi al treilea este legat de mediu. UE a vrut un partener din statele Americii latine şi Caraibelor pentru a putea susţine planurile ambiţioase privind combaterea schimbărilor climatice.

-Un alt obiectiv este promovarea incluziunii sociale, obiectiv susţinut foarte puternic. Vorbim şi de imigranţi care, în statele europene unde îşi găsesc de muncă, trebuie să fie incluşi. Educaţia să fie adaptată nevoilor pieţei forţei de muncă. UE are o mare problemă: de multe ori şcoala nu pregăteşte cadrele de care are nevoie piaţa muncii. Poate ne preocupă mai mult nevoile economiei decât marea dezbatere dacă să fie sau nu clasă pregătitoare.

-Se prefigurează riscul unei crize alimentare.

-Europenii au o problemă, urmare a ce s-a întâmplat în Venezuela şi Bolivia, anume naţionalizarea unor investiţii private. Nevoia siguranţei investiţiilor este necesară pentru ca investiţiile UE să continue.UE are un acord de asociere ciu Mexic şi Chile, iar în baza declaraţiei toate statele CELAC pot beneficia de acorduri de liber schimb.

-Mizele sunt legate de o mai corectă distribuţie a investiţiilor UE, garanţiile juridice pentru investitorii din UE, dar şi garanţiile legate de stabilitatea mediului de afaceri. Dociumentul ţinteşte mult mai departe. Se subliniază că prin parteneriatul strategic creşte la nivel global şi influenţa UE şi influenţa Americii Latine.

-România deţine expertiză dr poiectare, construcţie şi echipare de microhidrocentrale în Peru. Sunt interesaţi şi de mici sisteme de irigaţie în zona rurală. Un interes major este pentru industria feroviară, vagoane de tren şi de metrou. De toate ştim să le producem. Un alt domeniu, în minerit, există cereri pentru benzi transportoare.

-Construcţie şi modernizare de căi ferate. O solicitare urgentă pe un program special este legată de nevoia de medicamente generice. De la Iaşi putem exporta. La case prefabricate, ştim să facem case din lemn izolate şi construcţii metalice.

-Poate vi se pare ciudat de ce am înşirat această listă. Pentru că avem industrii care au nevoie de expansiune în alte spaţii: industria de material rulant-producem vagoane performante şi de călători şi de marfă. Avem fabrică de burghiuri la Balş, dar nu reuşim să vindem vagoane decât pe ici, pe colo. Nu avem o piaţă din 2 motive: în Europa, concurenţa este mare, iar exportul de vagoane în America Latină costă foarte mult deoarece ai de traversat Atlanticul. Soluţia corectă este societăţi mixte cu linii de ansamblare în Peru. Marile companii româneşti trebuie susţinute de Eximbank. Soluţia este crearea de linii de ansamblare acolo unde este piaţa cu trimiterea de component din ţară.

Declaraţiile şefului statului au avut loc la Aeroportul Otopeni, preşedintele întorcându-se în cursul acestei după-amieze din vizita efectuată în America Latină.

Preşedintele Băsescu a participat, sâmbătă şi duminică, şi la Summit-ul CELAC-UE de la Santiago de Chile, iar apoi a efectuat o vizită oficială în Perù.

Comisia Europeană afirmă că deşi unele progrese s-au făcut, România ar trebui să facă mai mult pentru funcţionarea statului de drept, purtătorul de cuvânt Mark Gray precizând că s-au făcut câţiva paşi, dar nu toţi cei recomandaţi de CE.

Gray a spus că în cazul recomandărilor făcute Guvernului de la Bucureşti de către Comisia Europeană acestea au fost parţial îndeplinite, parţial nu.

„S-au înregistrat progrese, dar din raport se înţelege foarte bine că mai sunt lucruri de făcut”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei.

Oficialul UE a spus că Guvernul român a începlinit multe dintre recomandările CE privind statul de drept, dar nu pe toate.

Potrivit acestuia, există restanţe privind protecţia sistemul judiciar faţă de atacuri, demiterea miniştrilor cu probleme de integritate şi demisia membrilor Parlamentului cu decizii finale de incompatibilitate.

DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Variantă surpriză de premier dacă George Simion câștigă alegerile. Sociolog: “Călin Georgescu iese din discuție”
Capital.ro
Răsturnare de situație. George Simion s-a răzgândit. Funcția pe care o va avea Călin Georgescu: Exclus premier!
Playtech.ro
Ce trebuie să faci după un accident în lanţ pentru a nu plăti despăgubire? RCA-ul nu decontează altfel
DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Adevarul
Un economist din BNR explică prăbușirea leului după alegeri: „După ce au împins baba pe scări, PSD-iștii se retrag”
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Începe tranziția către euro. Comercianții, obligați să afișeze prețurile în două monede
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Ultima oră! Jean Vlădoiu a făcut infarct! În ce stare se află fostul jucător de la Dinamo și Steaua
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Alegeri anticipate în România. Anunțul venit în urmă cu puțin timp: Cel mai sănătos pentru viitorul acestei țări
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
Răsturnare de situație. CCR, decizie privind anularea alegerilor din 4 mai
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică