Ramona Mănescu îi cere oficial lui Barroso să precizeze sursele raportului din cadrul MCV

Eurodeputata liberală Ramona Mănescu i-a adresat, joi, o întrebare scrisă preşedintelui Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, în care se interesează despre sursele de informare ale raportului MCV şi îi cere executivului UE să explice "cu argumente şi dovezi clare" cum poate exercita mass-media acte de intimidare asupra sistemului judiciar.

RomaniaTV.net
31 ian. 2013, 20:52
Ramona Mănescu îi cere oficial lui Barroso să precizeze sursele raportului din cadrul MCV

Eurodeputata PNL susţine că documentul prezentat miercuri de Comisie prezintă o serie de „inadvertenţe şi neadevăruri”, care necesită clarificări din partea executivului comunitar, scrie Agerpres.

„În primul rând, cred că este vital să aflăm, de la reprezentanţii Comisiei Europene, sursele de informare care au stat la baza elaborării acestui raport, având în vedere faptul că este pentru prima dată când raportul nu a fost prezentat în prealabil guvernului, în vederea corectării eventualelor erori”, apreciază Ramona Mănescu.

În ceea ce priveşte conţinutul documentului, ea consideră că acesta ar exprima multe îngrijorări ‘nejustificate’ ale CE.

„Un exemplu în acest sens ar fi numărul de ordonanţe de urgenţă emise de guvern, precum şi neutralitatea avocatului poporului. Deşi, doar în anul 2010, Guvernul Boc a emis peste 130 de ordonanţe de urgenţă, iar Avocatul Poporului de la acea vreme nu a făcut nimic în acest sens, CE nu a considerat că aceste aspecte sunt suficient de grave pentru a fi menţionate în rapoartele de ţară din acel an. De aceea, am cerut CE să-şi justifice lipsa de obiectivitate în această situaţie”, susţine Ramona Mănescu.

Un alt aspect deosebit de grav din raport ar fi, în opinia eurodeputatei liberale, care l-a şi menţionat în scrisoarea adresată preşedintelui CE, referirea la presupusele presiuni exercitate de presă asupra sistemului judiciar. „CE trebuie sa explice cu argumente şi dovezi clare cum poate exercita mass-media ‘presiuni nejustificate şi acte de intimidare asupra sistemului judiciar’ având în vedere că rolul presei este tocmai acela de a informa opinia publică. Presa trebuie sa aibă libertatea de a face investigaţii jurnalistice şi de a prezenta dovezi corecte şi obiective, indiferent dacă acestea se referă la un cetăţean de rând sau la un magistrat”, consideră eurodeputata.

Ea mai spune că i se pare inacceptabil ca un raport de evaluare al CE, „care ar trebui să fie clar, bine documentat şi foarte obiectiv” să cuprindă exprimări precum „hotărârile Curţii Constituţionale par să fi fost publicate în timp util în Monitorul Oficial”.