Alertă în Transnistria: Focuri de armă la graniţa cu Ucraina, o invazie a Rusiei poate avea loc oricând

Conform unor informații din surse deschise, Ucraina organizează exerciții militare în apropiere de hotarul cu regiunea transnistreană.
Filip Stan
05 mai 2022, 16:37
Alertă în Transnistria: Focuri de armă la graniţa cu Ucraina, o invazie a Rusiei poate avea loc oricând

Postul de televiziune din Pridnestrovia TSV raportează un schimb de focuri de armă în apropierea punctului de control Kuchugur, la granița Republicii autoproclamate Transnistria cu Ucraina, transmite Reuters.

„Locuitorii din Pervomaisk raportează împușcături în apropierea punctului de control Kuchurgan. O sursă din cadrul forțelor de ordine din Transnistria a declarat că, într-adevăr, au avut loc împușcături pe teritoriul Ucrainei în apropierea satului Pavlovka. Este vorba de apropierea satului Kuchurgan, în zona podului de cale ferată, care a fost aruncat în aer pe 4 martie”, relatează televiziunea pe canalul de Telegram.

SUA antrenează soldaţii ucraineni în Europa. Americanii îi învaţă să folosească tunurile Howitzer şi să manevreze avioanele fără pilot
Conform unor informații din surse deschise, Ucraina organizează exerciții militare în apropiere de hotarul cu regiunea transnistreană. Nu este clar dacă focurile de armă auzite provin de la respectivele exerciții.

Anterior, trei atacuri teroriste au avut loc în Transnistria – în clădirea Ministerului Securității de Stat al PMR din Tiraspol, lângă o unitate militară din apropierea satului Parkany și pe turnul unui centru de radio și televiziune din apropierea satului Mayak. În așa-zisa republică a fost introdus un nivel „roșu” de amenințare teroristă. Comitetul de anchetă din Transnistria a deschis dosare penale sub articolul „un atac terorist comis de un grup de persoane care utilizează arme de foc”. Președintele Transnistriei, Vadim Krasnoselsky, a declarat că urmele organizatorilor exploziilor din Transnistria duc spre Ucraina. Din cauza circumstanțelor de urgență, procedura simplificată de trecere a frontierei Transnistriei este anulată, iar la intrările în orașe sunt instituite baraje rutiere.

SUA antrenează soldaţii ucraineni în Europa. Americanii îi învaţă să folosească tunurile Howitzer şi să manevreze avioanele fără pilot
Transnistria, ai cărei locuitori sunt în proporție de 60% ruși și ucraineni, a căutat să se separe de Republica Moldova încă dinainte de prăbușirea URSS, temându-se că, pe valul naționalismului, Moldova se va alătura României. În 1992, după un conflict armat, Transnistria a devenit practic un teritoriu necontrolat de Chișinău.

Transnistria susţine că ajutorul militar promis de UE Republicii Moldova ”contribuie la intensificarea tensiunilor” şi denunţă ”atacuri teroriste” din partea Ucrainei / Decizia Republicii Moldova de a adera la UE a fost ”unilaterală”

Ajutorul militar promis de Uniunea Europeană Republicii Moldova ”contribuie la intensificarea tensiunilor şi interferează cu normalizarea situaţiei”, a declarat ministrul de Externe al Transnistriei, Vitali Ignatiev. De asemenea, Ignatiev a calificat incidentele care au avut loc în ultimele zile în regiunea separatistă moldoveană drept ”atacuri teroriste” din partea Ucrainei şi a precizat că decizia R. Moldova de a adera la UE a fost luată ”unilateral”, între cele două regiuni existând un conflict nerezolvat, care trebuie mai întâi rezolvat, iar ulterior R. Moldova îşi poate decide ”viitorul politic”, relatează Reuters.

Temerile ca Republica Moldova să fie atrasă în conflictul din Ucraina au crescut în ultimele zile, după ce separatiştii pro-ruşi din regiunea separatistă moldoveană Transnistria au acuzat Kievul de presupuse împuşcături, explozii şi incursiuni transfrontaliere cu drone.

”Situaţia este alarmantă pentru că Transnistria a suferit atacuri teroriste”, a declarat pentru Reuters Vitali Ignatiev, ministrul de Externe al Transnistriei, într-un interviu prin videoconferinţă din Tiraspol, capitala regiunii.

El a repetat acuzaţiile anterioare ale separatiştilor potrivit cărora Ucraina s-a aflat în spatele incidentelor de săptămâna trecută şi a spus că o altă dronă ucraineană înarmată cu explozibil a fost doborâtă marţi.

Kievul susţine că armata rusă a masat zeci de elicoptere de asalt şi de transport la graniţa cu Ucraina
”Sincer, nu văd niciun motiv pentru care partea ucraineană ar folosi astfel de metode împotriva Transnistriei. Transnistria nu ameninţă Ucraina. Am spus de mai multe ori că suntem un stat absolut paşnic”, a mai subliniat Ignatiev.

Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a vizitat miercuri capitala Republicii Moldova, Chişinău, în semn de solidaritate. Michel a declarat că UE ia în considerare acordarea unui ajutor militar suplimentar pentru a sprijini Chişinăul. El nu a oferit detalii, dar autorităţile moldovene au spus că ajutorul nu este de ordin letal.

Referindu-se la ajutorul militar suplimentar oferit de UE, Ignatiev a spus: ”Desigur, astfel de declaraţii, astfel de acţiuni nu îndeamnă la calm, ci, dimpotrivă, contribuie la intensificarea tensiunilor şi interferează cu normalizarea situaţiei”.

Separatiştii au respins cererea Reuters pentru permisiunea de a relata evenimentele din Transnistria, pe motiv că toate acreditările pentru jurnaliştii străini au fost îndepărtate în urma atacurilor de săptămâna trecută.

Întrebat dacă ar putea exclude posibilitatea ca Rusia să îşi folosească baza militară din Transnistria pentru a ataca Ucraina, Ignatiev a precizat că nu poate vorbi în numele Moscovei.

”Cred că în aceste circumstanţe dificile, este important să fii extrem de atent în ceea ce priveşte declaraţiile. Şi chiar mai atent când vine vorba de acţiuni”, a afirmat Ignatiev în legătură cu remarcile unui general rus care a declarat în luna aprilie că unul dintre obiectivele Moscovei în războiul din Ucraina este cel de a ocupa teritoriul ucrainean pentru a-l ataşa la Transnistria.

Ignatiev a respins cererea Republicii Moldova de a adera la UE ca fiind ”ruptă de realitate” şi a spus că va crea riscul suplimentar de reapariţie a ostilităţilor, deoarece Chişinăul a luat decizia ”unilateral”.

”Republica Moldova şi Transnistria se află într-o stare de conflict nerezolvat… Un conflict nerezolvat înseamnă probabil că Republica Moldova trebuie să rezolve mai întâi conflictul şi apoi să îşi decidă viitorul politic”, a spus el.

Preşedinta Republicii Moldova. Maia Sandu. a declarat, miercuri, că nu vede o ameninţare ”iminentă” în ceea ce priveşte incidente din ultimele zile, însă Chişinăul a pregătit planuri de urgenţă în vederea unor scenarii ”pesimiste”.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Călin Georgescu, conducătorul din umbră al României! Planul nu mai poate fi oprit
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Elena Lasconi, lovitură pentru Nicușor Dan. A scos dovezile
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ pentru șoferi în România. Se achită lunar 60 de lei către Primărie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Când intră pensia pe card în mai 2025. Ce trebuie să știe cei cinci milioane de pensionari
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…