SUA antrenează soldaţii ucraineni în Europa. Americanii îi învaţă să folosească tunurile Howitzer şi să manevreze avioanele fără pilot

SUA antrenează soldați ucraineni în mai multe locații din Europa, a scris joi publicaţia The Hill, citând oficiali din domeniul apărării de la Washington.

05 mai 2022, 09:30
SUA antrenează soldaţii ucraineni în Europa. Americanii îi învaţă să folosească tunurile Howitzer şi să manevreze avioanele fără pilot

Efortul americanilor, care implică scoaterea soldaţilor ucraineni din țara lor pentru a se antrena în mai multe locații din Europa, a crescut semnificativ după ce, la începutul lunii aprilie, Pentagonul a dezvăluit că a antrenat zeci de astfel de trupe despre cum să folosească dronele Switchblade.

Acum, peste 220 de ucraineni au fost antrenați cu artileria americană, în special cu M777 Howitzer, un sistem care poate fi remorcat de vehicule și poate atinge ținte la o distanță de până la 30 km, cu cartușe de 155 mm. Washingtonul a promis Kievului 90 de astfel de sisteme. Alți 20 de soldați ucraineni au terminat duminică un curs de pregătire de o săptămână privind noul sistem aerian fără pilot Phoenix Ghost, dintre care 121 sunt trimise în Ucraina. „Și mai urmează”, a declarat luni un oficial înalt al apărării american, menționând că alți peste 50 de ucraineni vor ajunge într-unul dintre locurile de antrenament din Europa, pentru a-și începe antrenamentul la sfârşitul acestei săptămâni.

Citeşte şi Mărturia unei femei care a reuşit să scape din Mariupol: Topeam zăpadă. Aveam limită de o cană de apă pe zi și două linguri de orez de persoană

Forțele americane care antrenează trupele ucrainene nu este o noutate, deși Pentagonul a trebuit să facă unele ajustări cu privire la modul de a desfășura astfel de activități de când Rusia a atacat Ucraina pe 24 februarie, scrie The Hill.

În ultimii șapte ani, SUA au antrenat aproximativ 23.000 de soldați ucraineni în interiorul țării, un efort de 126 de milioane de dolari, cu antrenament oferit în mare parte de trupele Gărzii Naționale Americane, potrivit Hilbert.

Printre locații se numără Grafenwöhr, baza garnizoanei armatei americane din Bavaria, unde aproximativ 50 până la 60 de soldați ucraineni au fost instruiți cu obuziere. Primul grup a ajuns deja înapoi în Ucraina și o altă tranșă de 50 până la 60 de soldați sunt în pregătire.

Citeşte şi RĂZBOIUL DIN UCRAINA ZIUA 71. Încă 300 de oameni au fost evacuaţi din Mariupol, dar ameninţările Rusiei devin tot mai grave