EXCLUSIV Doina Pârcălabu, anunţ de ultimă oră despre pensii. În ce condiţii pensia minimă ar putea ajunge la 2.500 de lei

Doina Pârcălabu, fost preşedinte al Casei Naţionale de Pensii şi actual secretar de stat în Ministerul Familiei și Tineretului, a făcut noi precizări privind majorarea pensiei minime la 2.500 de lei.

05 mai 2022, 22:14
EXCLUSIV Doina Pârcălabu, anunţ de ultimă oră despre pensii. În ce condiţii pensia minimă ar putea ajunge la 2.500 de lei

Doina Pârcălabu, anunţ de ultimă oră despre pensii. Într-o intervenţie telefonică la România tv, fostul preşedinte al Casei Naţionale de Pensii a făcut câteva clarificări privind majorarea pensiei minime.

Doina Pârcălabu, despre majorarea pensiei minime la 2.500 de lei: Nu cred că putem vorbi atât de repede despre un salt atât de spectaculos

Secretarul de stat în Ministerul Familiei şi Tineretului a făcut câteva clarificări privind pensia minimă. Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Pensii a explicat în ce condiţii pensia minimă ar putea ajunge la 2.500 de lei pe lună.

Citeşte şi EXCLUSIV. Ministrul Muncii, dezvăluiri despre blocajul de la pensii. Când va fi gata noua lege a pensiilor

„Trebuie să clarificam ce e cu aceasta pensie minima. Pensia poate sa fie incepand cu un leu şi pana la sume mult mai mari, în functie de perioada în care persoana a avut venituri salariale şi în funcţie de veniturile pe care le-a încasat, pentru că ele au determinat  contributia platita.

Cand vorbim despre aceasta pensie minima discutam despre o forma de protectie sociala. În cazul persoanelor care au pensia chiar de un leu, s-a majorat si se da o forma de protectie sociala care se cheama indemnizatie socială minima garantata, aflata acum la cuantumul de 1000 de lei.

Sunt persoane care au pensia minima sub 1700 de lei. Asta inseamna persoane care au stagiul complet de cotizare şi care s-au pensionat la varsta standard. Sunt peste 2 milioane de astfel de persoane. Nu cred că putem vorbi atât de repede despre un salt atat de spectaculos în cazul acestei forme combinate de protectie sociala cu una de asigurari sociale.

În mai multi pasi se poate ajunge la o pensie minimă de 2.500 de lei. Daca inflatia nu poate fi stapanită, atunci puterea de cumparare scade si trebuie sa venim in sprijinul cetatenilor cu aceste forme de sistem social.

Ar trebui gandite niste valori progresive care sa tina cont si de numarul de ani lucrati”, a explicat fostul preşedinte al Casei Naţionale de Pensii, la România Tv.

Citeşte şi PENSII 2022. Schimbare pentru aproape 3 milioane de pensionari, cum vor fi viraţi banii

Reamintim că recent, ministrul Muncii declara la România Tv că pensia minimă în România ar putea fi dublată pentru a putea fi considerată una decentă.

„O pensie decentă ar trebui să fie undeva 2.500 de lei pensia minimă şi de acolo în sus să putem discuta de alt sistem de pensii, dar asta se va putea rezolva când vom implementa noua lege a pensiilor. Până atunci, sigur că ne gândim ce mai putem să facem până la sfârşit de an, pentru că inflaţia în Europa şi în lume are un avans considerabil. Căutăm soluţii pentru a putea majora din acest an. Nu vreau să dau nicio speranţă pe care ulterior Guvernul nu o poată îndeplini.

Pensiile au fost majorate anul acesta cu 10% şi cele minime cu 25%. Nu este suficient. Suntem conştienţi că nu este suficient. Nici nu ne lăudăm cu faptul că le-am majorat.

Suntem conştienţi că necesităţile sunt mari şi că problemele în acestă perioadă sunt mult accentuate faţă de cum erau înainte de apariţia acestor crize, vorbim de criza pandemică, de criza preţurilor la energie, la alimente şi iată acum a mai venit şi acest război nedrept şi ne îndreptăm spre o altă criză”, a precizat ministrul Muncii, la România TV.