Principiile USL la revizuirea Constituţiei: Bicameralism, atribuţii clare ale preşedintelui

La întrunirea de marţi a USL, organizată cu prilejul împlinirii a doi ani de la înfiinţarea coaliţiei, s-a discutat despre principiile privind revizuirea Constituţiei. Printre acestea se numără delimitarea şi clarificarea atribuţiilor preşedintelui, păstrarea unui Parlament bicameral, dar cu un număr redus de parlamentari, reforma administrativă, înfiinţarea regiunilor şi descentralizarea administrativă.
Romania TV
05 feb. 2013, 18:51
Principiile USL la revizuirea Constituţiei: Bicameralism, atribuţii clare ale preşedintelui

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a prezentat, marţi, principiile convenite la nivelul USL pentru revizuirea Constituţiei, între acestea regăsidu-se delimitarea atribuţiilor şefului statului, Parlamentul bicameral, dar şi referendumul în colegiile din care provin traseiştii din Parlament.

„În primul rând, vedem Constituţia prin prisma drepturilor, libertăţilor, intereselor cetăţeanului. Cetăţeanul este primordial în raport cu statul, pentru că statul este expresia instituţională a voinţei cetăţenilor în faţa unui contract, care este Constituţia”, a susţinut Antonescu.

Liderul PNL a subliniat că demersul USL are în vedere întărirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale legate de persoane şi de proprietate şi a insistat asupra necesităţii delimitării clare a atribuţiilor şefului statului, astfel încât acesta să devină cu adevărat un arbitru.

„Când vorbim de redefinirea, de clarificarea atribuţiilor şi rolului prezidenţial, nu dorim să facem altceva decât ceea ce am reclamat şi unii, şi alţii în toţi aceşti ani faţă de preşedintele actual”, a spus Antonescu, subliniind că şeful statului nu mai are de ce să interfereze în zona Executivului sau a Legislativului, menţionând că acesta nu are nevoie de mai multă putere, ci de mai multă autoritate şi prestigiu.

De asemenea, Antonescu a susţinut la revizuirea Constituţiei va trebui precizat clar faptul că şeful statului trebuie să nominalizeze premierul propus de o majoritate parlamentară, fie că este vorba de un partid sau de o coaliţie, în persoana celui propus.

Mai mult, preşedintele PNL a afirmat că participarea la reuniunile europene din partea României va fi asigurată de premier, „preşedintele rămânând titularul politicii externe, comandantul forţelor armate, reprezentantul statului român în relaţiile internaţionale”.

„Cu alte cuvine autoritatea preşedintelui ţine de structurile statale suprapartizane, autoritatea prim-ministrului sub controlul Guvernului deţinând toate celelalte pârghii ale puterii executive, aşa cum e firesc”, a mai afirmat Antonescu.

Totodată, liderul PNL a afirmat că eventuala angajare a răspunderii Guvernului în Parlament se va poate face o singură dată într-o sesiune parlamentară. El a mai menţionat că USL optează pentru un Parlament restrâns numeric, dar cu un sistem bicameral, unde atribuţiile celor două camere să fie distincte, precum şi modul de alegere membrilor acestor foruri.

În cazul traseismului parlamentar, Antonescu a avansat ideea organizării unui referendum la nivelul colegiului în care parlamentarul în funcţie a candidat prin care să i se retragă mandatul celui care a părăsit partidul.

De asemenea, el a menţionat că revizuirea Constituţiei va privi inclusiv reforma administrativă, înfiinţarea regiunilor şi descentralizarea administrativă.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Gata! Avem rezultatele Exit Poll ora 23.00 CURS, AVANGARDE și ARA, sondaj INSCOP. Top voturi candidați în lupta pentru Cotroceni
Capital.ro
Se elimină ITP-ul la mașini. Au votat lege pentru renunțarea la inspecția anuală. Cine schimbă regulile
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Meteorologii anunță o vară ciudată. Ploi și temperaturi schimbătoare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Mesajul viral al nopții! Ce i-a scris un susținător lui Nicușor Dan pe un bilețel: 'Nu va fi ușor, va fi…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Primele rezultate parțiale oficiale. Cine intră în turul 2 cu George Simion
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce