Băutura de doar un euro care face minuni pentru sănătatea creierului. Toată lumea ar trebui să o aibă în bucătărie

Consumul de ceai protejează organismul şi previne deteriorarea capacității mintale din cauza unor boli precum demența sau Alzheimer. Cercetările din ultimii ani au scos la iveală că această băutură consumată zilnic aduce beneficii uluitoare sănătăţii.
Alina Costache
05 iun. 2022, 09:30
Băutura de doar un euro care face minuni pentru sănătatea creierului. Toată lumea ar trebui să o aibă în bucătărie

Deşi demenţa nu poate fi tratată, o simplă băutură de doar un euro îi poate ajuta în lupta împotriva acestei boli. În ultimii ani s-a dovedit că una-două căni de ceai băute în fiecare zi protejează organismul de simptome asociate cu declinul memoriei sau cu alte abilități de gândire.

Riscul de demenţă nu este un subiect uşor de discutat, însă, odată cu înaintarea în vârstă, este important să fie luate măsuri pentru a preveni îmbolnăvirea.Printre aceste metode se numără consumul anumitor alimente, suplimente, dar și încercarea unor exerciții fizice, conform Csid.

În urma cercetărilor, există dovezi semnificative care arată că ceaiul poate reduce riscul de demență vasculară și potențialul de boală Alzheimer. Mai exact, Jonathan Hodgson, medic și profesor la Institutul de Nutriție și Cercetare al Universității Edith Cowan, a constatat că există o legătură între ceai, flavonoidele şi declinul cognitiv.

Citeşte şi: Ce înțeleg, de fapt, pisicile atunci când aud „zât”. Motivul din cauza căruia o iau la fugă

Astfel, prin consumul de ceai, mai exact o cană sau două pe zi, organismul este protejat de aceste boli. Studiile arată că în urma consumului cu moderație a acestor flavonoide prezente în ceai se reduce riscul de declin cognitiv și demență.

Deocamdată nu există o pilulă pentru a putea preveni demenţa, însă anumite schimbări în alimentaţie şi stilul de viaţă pot reduce semnificativ riscul de dezvoltare a acestei afecţiuni. Indiferent dacă optezi pentru ceai negru, verde, negru sau alb, toate sunt excelente în dietă pentru a sprijini sănătatea creierului.

Citeşte şi: Cum alegi un pepene perfect copt fără să îi faci „dop”. Toți românii trebuie să știe acest truc VIDEO

Ce este demenţa

Demența este un termen medical folosit pentru a descrie deteriorarea capacității mintale. Nu este o afecțiune în sine, este un simptom asociat cu declinul memoriei sau cu alte abilități de gândire. Cel mai adesea, demența este asociată cu boala Alzheimer, deși nu toate cazurile diagnosticate sunt Alzheimer (cele mai multe sunt).

Este important de știut că simptomele demenței se pot manifesta la orice vârstă, dar mai ales după 65 de ani. Este vorba despre persoane care nu-și mai pot duce activitățile de zi cu zi la bun sfârșit, au dese schimbări de dispoziție, suferă de tulburări de personalitate și nu mai comunică eficient cu cei din jur, chiar cu cei apropiați.

Foarte simplu spus, demența este cauzată de afecțiuni în care celulele creierului se deteriorează și nu mai pot funcționa în mod normal (celulele mor). Acest lucru se întâmplă în procesul îmbătrânirii, dar în cazul demenței deteriorarea are loc mai repede și mai intens. Deteriorarea celulară duce la declinul activităților mintale și uneori fizice.

Literatura de specialitate identifică mai multe tipuri de demență:

Alzheimer: este cea mai frecventă formă de demență. Este vorba despre o boală neurologică progresivă, gravă. Dacă în primele faze afecțiunea se manifestă prin tulburări de memorie și de gândire, în fazele finale pacientul nu se mai poate descurca fără ajutor.

Demența vasculară: poate apărea după un accident vascular cerebral major sau o serie de accidente vasculare cerebrale. Factorii de risc ai demenței vasculare sunt: tensiunea arterială crescută, diabetul zaharat, valorile crescute ale colesterolului. Demența vasculară se manifestă prin tulburări de memorie, lipsă de concentrare, iritabilitate, apatie, anxietate. La fel ca în cazurile de Alzheimer, starea pacientului se degradează progresiv.

Demența cu corpi Lewi: acest tip de demență este cauzat de depozitele de proteină de la nivelul celulelor nervoase. Se manifestă prin tulburări de memorie, dezorientare, halucinații, insomnie și simptome asemănătoare bolii Parkinson.

Parkinson: este o afecțiune separată, cu manifestări în principal motorii (tremor, rigiditate, lentoare în mișcări), dar pacienții pot avea și probleme cognitive care îngreunează sau împiedică realizarea sarcinilor de zi cu zi.

Demența fronto-temporală: acest tip de demență afectează lobii frontali și temporali ai creierului. Specific acestei afecțiuni este faptul că se poate întâlni și la persoane mai tinere (40-45 de ani). Printre simptome se numără: anxietatea, depresia, dificultățile de comunicare, tulburările de comportament (cum ar fi comportamentele compulsive).

Boala Creutzfeldt-Jakob: este un tip de demență mai rar întâlnit. Are o evoluție rapidă și simptome asemănătoare cu celelalte tipuri de demență.

Demența mixtă: este o afecțiune care asociază două tipuri de demență. Cel mai adesea este vorba despre Alzheimer și demența vasculară.

Demența alcoolică: se manifestă în urma abuzului de alcool.

 

DailyBusiness
Cum alegi un pepene copt fără să îi dai cep. 6 metode prin care te asiguri că o să ai pe masă cel mai dulce şi mai roşu pepene
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topurile în lume și în România. E numărul 1 peste tot, a strâns deja peste 37 de milioane de vizualizări, are o poveste plină de suspans, iar Charlize Theron are un rol fenomenal
Capital.ro
Vârsta de pensionare va crește. Bolojan nu mai are răbdare cu românii: Mai există undeva așa?
Playtech.ro
Anunţul momentului despre vremea în august! Va fi o lună cum nu am mai avut de ani de zile, spun meteorologii
DailyBusiness
Tupeul nu are limite! Se dă spor de gen la stat. Bărbații sunt plătiți în plus doar pentru că au o femeie în conducere
Adevarul
Moartea suspectă a ministrului Transportului din Rusia, fisura care zguduie sistemul de putere de la Kremlin
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Culisele despărțirii dintre Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu. Secretul care a zdruncinat relația
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
kanald.ro
Cine sunt femeile celebre care au fost în viața lui Lucian Viziru. Cel mai dorit burlac din România a cucerit celebrități precum Catrinel Sandu sau Gabriela Spanic
Cancan.ro
Un nou avertisment ANM de ploi, grindină şi vijelii! Cât va dura urgia din România și ce județe sunt vizate
Playsport.ro
Moștenirea între donație și vânzare-cumpărare. Cum lași proprietăți copiilor ca să nu le piardă, simplu și eficient
Capital.ro
Anunț trist despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Răsturnare de situația în lumea politică dacă duminică ar fi alegeri! Cum ar vota românii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Producţia de vodcă, în declin. Rușii se dau pe tequila, rom și whisky