JO de la Soci, boicotate: „Fără Pussy, fără Jocuri!”, avertizează apărătorii Drepturilor Omului

Mai multe organizaţii de apărare a Drepturilor Omului s-au unit în Comitetul de Boicot al JO de iarnă din Rusia, de la Soci (Cobosco), creat în Franţa. JO de iarnă urmează să se desfăşoare în 2014. Printr-o petiţie intitulată "Fără Pussy, fără Jocuri" comitetul cere eliberarea celor trei tinere "punk" ale formaţiei Pussy Riot, care au fost arestate pentru huliganism după ce au cântat împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin.

08 feb. 2013, 12:05

Rusiei i-a venit rândul la boicot politico-sportiv. Desemnată pentru a fi gazdă, la Soci, în 2014, a Jocurilor Olimpice de Iarnă, Rusia a intrat acum în focul criticilor şi protestelor ONG-urilor pentru apărarea Drepturilor Omului, Cobosco, creat în Franţa, care cere eliberarea şi încetarea urmăririi în justiţie a celor trei cântăreţe rusoaice din grupul Pussy Riot.”Manifestul” Cobosco a fost postat pe platforma de petiţii online Change.org.

Tinerele au fost condamnate în luna august la 2 ani de închisoare pentru că au cântat în Catedrala Ortodoxă o „odă” religioasă împotriva autoritarului preşedinte rus Vladimir Putin. Una dintre tinere, Ecaterina Samutsevici, a fost eliberată din închisoare în octombrie, fiind trecută pe o pedeapsă condiţionată neprivativă de libertate, scrie Paris Match. În schimb, celelalte două tinere, Maria Aliokina şi Nadejda Tolokonicova sunt tot în regim de detenţie, cea de-a doua aflându-se temporar într-o unitate medicală din regimul penitenciar, din cauza unor probleme de sănătate.

Cobosco îşi argumentează protestul prin faptul că Rusia, deşi nu mai este o ţară sovietică după destrămarea URSS, prin preşedintele său Vladimir Putin, care pare să se eternizeze la Kremlin prin rotaţie, alternând funcţia de preşedinte cu cea de prim-ministru, dă dovadă de aceleaşi practici abuzive faţă de cei care sunt „incomozi” pentru Kremlin.

Concret, Cobosco reproşează regimului Putin o serie de încălcări ale drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, între care arestările arbitrare, detenţiile nejustificate, reprimarea manifestanţilor pentru democraţie şi nu în ultimul rând corupţia la nivel de stat, de instituţii.

În afară de Rusia, şi alte ţări care au fost alese pentru a găzdui diferite evenimente sportive internaţionale au fost luate în colimatorul ONG-urilor pentru Drepturile Omului în anii trecuţi. Acesta a fost, de pildă, cazul Beijingului în 2008 sau anul trecut sau cu ocazia Marelui Premiu al statului Bahrein.

Fondatorul grupului de protest, Fabien Ollier, afirmă că această iniţiatică are „o lungă tradiţie a comitetelor de boicot, în Franţa, de la sfârşitul anilor ’70. Acum, comitetul „contestă desfăşurarea JO într-o ţară cu regim autocrat şi mutarea acestora într-o ţară democratică”, a explicat Ollier, care a adăugat că, în cazul contestării Rusiei ca ţară gazdă a JO de iarnă de la Soci, „Pussy Riot sunt doar vârful aisbergului” reamintind că „lagărele de muncă există încă” în Rusia, făcând astfel aluzie la practicile staliste din perioada sovietică.