Industria ospitalităţii trage un semnal de alarmă privind eliminarea impozitului specific. „Va însemna falimentul pentru cel puțin 50% din afacerile din domeniu”

Planul coaliţiei de guvernare de a elimina impozitul specific pune pe jar industria Horeca. Reprezentanţii organizaţiei HORA cer Guvernului să organizeze consultări cu specialiştii în acest domeniu şi avertizează că o astfel de măsură ar putea însemna falimentul a "cel puțin 50% din afacerile" din sectorul ospitalităţii.
Filip Stan
09 iun. 2022, 17:43
Industria ospitalităţii trage un semnal de alarmă privind eliminarea impozitului specific.

Industria ospitalităţii trage un semnal de alarmă privind eliminarea impozitului specific. Organizația HORA şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la modificările fiscale anunțate în spațiul public în ultima săptămână, în mod special modificarea ce vizează eliminarea impozitului specific. Reprezentanţii acesteia solicită guvernanţilor să recurgă la o consultare în prealabil cu organizațiile reprezentante ale mediului privat.

„După o criză fără precedent, cauzată de pandemie, care a însemnat 2 ani de colaps financiar și îngenuncherea industriei ospitalității, afacerile din domeniu abia au început să intre pe o pantă de revenire și au nevoie de predictibilitate și stabilitate. Înțelegem necesitatea îmbunătățirii măsurilor fiscale și credem în eficientizarea colectării taxelor ca măsură principală, dar făcute în ideea de a nu opri creșterea economică, în contextul recesiunii globale care se resimte puternic”, au precizat oficialii organizaţiei HORA (Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România).

Citeşte şi: Nicolae Ciucă, mesaj încurajator pentru HORECA. „România are toate garanţiile de siguranţă şi securitate pentru a desfăşura o activitate de turism în beneficiul tuturor”

Industria ospitalităţii trage un semnal de alarmă privind eliminarea impozitului specific. „Industria ospitalității este încă în reconstrucție după doi ani de pandemie”

„Companiile cu capital romanesc nu dispun de o capitalizare suficientă pentru a evolua pozitiv în contextul actual, astfel că avem nevoie de un dialog deschis imediat pornind de la următoarele premise:

Industria ospitalității este încă în reconstrucție după doi ani de pandemie și creșterile de prețuri cu care s-a confruntat în ultimele două luni, ca majoritatea industriilor de altfel;
Ne luptăm cu un deficit de personal fără precedent, care amenință dezvoltarea afacerilor cel puțin la fel de mult precum recesiunea economică. Oamenii nu mai au încredere în această industrie, iar companiile fac eforturi și alocă resurse peste estimări și bugete, pentru a putea combate lipsa personalului;

Înțelegem că proiectul impozitului specific poate nu are forma ideală, însă avem toată deschiderea și ne dorim să contribuim la rescrierea proiectului, astfel încât să fie coerent și de bun august, dar nu putem accepta eliminarea lui completă, fără un dialog prealabil;
Fundamentul pornește de la nevoia acerbă de debirocratizare, avem nevoie de un flux administrativ și de o birocrație înlesnită pentru a încuraja mediul economic și pentru a crește randamentul bugetului de stat.

Eliminarea acestui impozit pe nepusă masă va însemna pentru cel puțin 50% din afacerile din domeniu falimentul”, au mai precizat oficialii HORA.

Organizatia HORA este autoritatea reprezentativă a industriei ospitalității românești, ce are misiunea de a susține și de a promova interesele și valorile comune ale membrilor săi, pe plan național şi internațional. Misiunea acesteia este de a apăra interesele industriei de ospitalitate și de a fi un sprijin pentru antreprenorii din domeniu, care, în această perioadă de confuzie generală, au nevoie de ghidaj și de o comunitate puternic.

Avertismentul lansat de organizaţia HORA vine în contextul în care Guvernul pregătește taxe noi. Coaliția are în plan cea mai mare schimbare fiscală din ultimii ani. Printre măsuri se numără scăderea pragului la micro, eliminarea impozitului specific în Horeca, creșterea TVA la băuturile care conțin zahăr la 19% sau creșterea impozitării apartamentelor și caselor.

Ce este şi cum se calculează impozitul specific (HORECA)

La 1 ianuarie 2017 a intrat în vigoare legea 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, mai cunoscută ca legea privind impozitul HORECA. Acesta va fi calculat în funcţie de câteva variabile, cum ar fi suprafaţa locației respective, rangul localităţii sau sezonalitatea și va fi datorat de toate societăţile care au înscrise în actul constitutiv, ca activităţi principale sau secundare, una sau mai multe activităţi prevăzute de opt coduri CAEN din domeniile turistic, hotelier, restaurante, baruri și alimentație publică:

  • 510 – „Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”,
  • 5520 – „Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”,
  • 5530 – „Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere”,
  • 5590 – „Alte servicii de cazare”,
  • 5610 – „Restaurante”,
  • 5621 – „Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente”,
  • 5629 – „Alte servicii de alimentaţie n.c.a.”,
  • 5630 – „Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”

Cine plătește impozitul specific:

Firmele care datorează impozitul specific sunt cele care îndeplinesc următoarele condiții:

  • desfășoară DOAR activități menționate prin codurile CAEN de mai sus (conform legii);
  • nu se află în stare de lichidare (conform legii);
  • nu este microîntreprindere (Nu credem că legiuitorul a dorit acest lucru, dar aceasta este interpretarea noastră ca urmare a textului legal. Credem că până la 31 martie, când este termenul de declarare a opțiunii pentru impozitul specific legea va fi modificată pentru a include și microîntreprinderile pentru că altfel reprezintă un nonsens).

Cum se plătește impozitul specific:

  • se calculează pe fiecare punct de lucru al societății și se însumează aceste valori;
  • la societățile care desfășoară mai multe activități menționate mai sus, impozitul datorat se calculează prin însumarea impozitelor specifice datorate pe fiecare cod CAEN (ex. o firmă care are cazare și restaurant, plătește impozit specific pe fiecare dintre cele două activități, pe fiecare punct de lucru).

Când se plătește impozitul specific:

  • persoanele juridice care la 31 decembrie 2016 au îndeplinit condițiile stipulate mai sus trebuie să comunice organului fiscal plata impozitului specific până la 31 martie 2017 (adică depun o declarație);
  • impozitul specific se va plăti în două tranșe semestriale, până la data de 25 a semestrului următor celui încheiat (25 iulie și 25 ianuarie).

Citeşte şi: VOUCHERELE DE VACANŢĂ expiră la 30 iunie. Atenţie, se pierd banii chiar dacă s-a plătit impozit pe ei

DailyBusiness
Ce îi supără cel mai tare pe românii care călătoresc cu avionul: schimbările de zbor şi dificultatea de a contacta call center-ul
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Cât ia Andra Măruță pentru un concert de o oră, în iulie 2025: Tu muncești un an și nu câștigi suma asta!
Fanatik.ro
Lună Plină în Capricorn. De pe 10 iulie, de la ora 7 dimineața, cinci zodii vor renaște din cenușă. Se întoarce roata norocului și pentru ele
Capital.ro
UE ne împinge în prăpastie! Liviu Dragnea, anunț șoc: Unde va fi următorul teatru de război? În România
Playtech.ro
Amenzi automate pentru șoferii români. O schimbare importantă intră în vigoare în Bulgaria, din acest weekend
DailyBusiness
VIDEO Furtună devastatoare la Sinaia. Acoperișuri smulse, copaci căzuți și DN1 blocat de vijelie
Adevarul
Recomandările Europei pentru România, traduse de un cunoscut economist: „Concediați 20% din bugetari, inclusiv din sistemul de Educație”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Românii, striviți de facturile la energie. De ce plătesc atât de mult
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Furtunile au făcut prăpăd la Sinaia. Stațiunea a fost măturată de vijeliile puternice: drumuri blocate, copaci căzuți și acoperișuri smulse de pe bloc
Cancan.ro
MESAJUL transmis de Adrian Brîncoveanu, după ce Andreea Marin a confirmat despărțirea lor. Unde s-a retras, de fapt
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Capital.ro
Călin Georgescu, îngrozit. A anunțat imediat după arestare: Ca tată, aceste subiecte sensibile...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Reacții dure după moartea violentă a Sorinei Lupșa. Judecătoarea s-a aruncat în gol de la etajul 7: „Ăștia care aplaudați, aveți sângele ei pe mâinile voastre”
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Bacteria mortală, apărută din nou în România. E alertă la Ministerul Sănătății!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un Ministru al Transporturilor spre Lumea de Apoi. Cele mai misterioase morți din elita rusă a afacerilor