VOUCHERELE DE VACANŢĂ expiră la 30 iunie. Atenţie, se pierd banii chiar dacă s-a plătit impozit pe ei

Valabilitatea voucherelor de vacanță emise în ianuarie 2019 – decembrie 2020 a fost prelungită până la data de 30 iunie 2022.

07 iun. 2022, 07:25
VOUCHERELE DE VACANŢĂ expiră la 30 iunie. Atenţie, se pierd banii chiar dacă s-a plătit impozit pe ei

VOUCHERELE DE VACANŢĂ vor aduce o efervescenţă în turismul românesc în săptămânile următoare deoarece tichetele emise în perioada pandemiei de coronavirus expiră la data de 30 iunie 2022.

Valabilitatea voucherelor de vacanţă acordate atât în 2019, cât și în 2020, indiferent de suport, a fost extinsă până la finalul lunii iunie a anului viitor, după ce, vineri, a fost oficializată o ordonanță ce prevede această prelungire. În plus, aceeași ordonanță stabilește și că bugetarii vor primi vouchere de vacanță până în 2026.

Vouchere de vacanţă 2022. Cardurile au început să fie încărcate, ce trebuie să ştie românii

OUG 131/2021, publicată în Monitorul Oficial 1.201, prevede, de fapt, că „perioada de valabilitate a voucherelor de vacanță emise în perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2020, indiferent de suport, se prelungește până la data de 30 iunie 2022”.Aceasta este cea de-a doua prelungire a valabilității voucherelor de vacanță emise în anii trecuți. Inițial, potrivit proiectului de OUG, valabilitatea acestor vouchere de vacanță se prelungea până la sfârșitul anului viitor, dar termenul a fost modificat în forma oficializată.

OUG nr. 226/2020 prelungeşte valabilitatea voucherele de vacanţa emise în perioada martie-decembrie 2019 şi ianuarie-noiembrie 2020 până la finalul acestui an, din cauza faptului că mulţi bugetari nu au putut să folosească tichetele în contextul epidemiologic actual şi pentru a sprijini sectorul turistic din ţară.

Vouchere pentru peste 3 milioane de români. Ce spune Nicolae Ciucă despre îngheţarea preţurilor la alimente

Actul normativ mai prevede și faptul că voucherele de vacanță se vor acorda până în 2026, iar valoarea unuia este stabilită la 1.450 lei. În plus, ordonanța stabilește că de-acum tichetele vor fi emise doar în format electronic.

De asemenea, OUG 131/2021 mai stabilește și că din 1 ianuarie 2027 va intra în vigoare reglementarea voucherelor de vacanţă inclusă în Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, act ce reuneşte toate tipurile de tichete ce pot fi acordate salariaţilor din România. Inițial, aplicarea acestei prevederi era prevăzută din 1 ianuarie 2021, dar termenul a fost prelungit, prin OUG 226/2020, până la finalul acestui an.

Cine sunt românii care se vor bucura de vacanțe gratuite
Toți salariații încadrați în baza unui contract individual de muncă pot beneficia de vouchere de vacanță, dacă au negociat cu angajatorul acest drept, suma maximă fiind chiar mult mai mare.

Plafonul maxim prevăzut de lege fiind chiar de aproape 10 ori mai mare în comparație cu cel prevăzut pentru bugetari, adică 6 salarii minime brute.

Pe de cealaltă parte, salariații non-bugetari sau „semi-bugetari”  pot beneficia de vouchere de vacanță în funcție de rezultatul negocierilor colective și/sau individuale.

Acordarea tichetelor de vacanță urmând a fi apoi stabilite prin contracte colective de muncă ori prin regulamentul intern regulile și modul de acordare, ținând seama de posibilitățile financiare proprii ale angajatorilor.

Vouchere de vacanţă 2022. Profesorii trebuie să plătească 145 de lei pentru a beneficia de tichete de vacanţă

Agenţii economici trebuie informaţi că au posibilitatea legală de a emite tichete de vacanţă pentru angajaţi, beneficiind de anumite facilităţi, a declarat, vineri, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin Daniel Cadariu, la o conferinţă de presă.

Valoarea unui tichet de vacanţă poate ajunge până la de şase ori salariul minim pe economie, putând fi o soluţie pentru fidelizarea angajaţilor sau pentru atragerea lor către locul de muncă respectiv. Astfel, suma maximă poate ajunge la 13.800 de lei.

„Toţi operatorii din privat pot, aşa spune legea, emite tichete de vacanţă, care pot merge până la de şase ori salariul minim pe economie. (…) Noi trebuie să-i încurajăm prin informaţii pe operatori. Au şi beneficii, dacă sunt plătitori de impozit pe profit, suma e deductibilă.

De asemenea, pentru suma respectivă nu plătesc dări sociale. Şi poate constitui o formă, pe de o parte de a fideliza salariaţi dacă îi ai, sau dacă nu, de a-i atrage, făcându-le şi o ofertă pentru ce înseamnă concedii”, a spus Cadariu.

Potrivit acestuia, dacă într-un an prin tichetele de vacanţă din sectorul bugetar au ajuns 300 milioane de euro în domeniul turismului, din sectorul privat au ajuns doar 50 milioane de euro.

„Din ce am înţeles, în ultimul an, în 2019 sau 2020, nu pot să fac precizarea exactă, dar într-unul din ani, atunci când din tichele de vacanţă pentru salariaţii din sectorul bugetar au ajuns în domeniul turismului 300 de milioane de euro, din sectorul privat au ajuns doar 50 de milioane de euro.

Aceasta este proporţia. Şi cu ajutorul dumneavoastră trebuie să facem cunoscut acest lucru, sunt absolut convins că mulţi dintre operatori nu ştiu de această posibilitate.

De la dumneavoastră şi de la noi pot afla salariaţii, care pot solicita. Trebuie să fie un demers comun”, a declarat ministrul turismului, citat de Agerpres.

Vouchere și de la privat. Avantaje

Bugetarii primesc vouchere de vacanță de la stat, iar acum și firmele private pot acorda asemenea stimulente.

Diferența este însă că angajații din sectorul privat vor putea primi vouchere din bugetele firmelor la care lucrează, în timp ce voucherele pentru angajații la stat sunt din bugetul public.

Există însă câteva avantaje oferite angajatorilor care acordă vouchere de vacanţă. Printre acestea, deductibilitate fiscală în procent de 100%, în limita a 13.800 lei/angajat/an fiscal şi scutirea de contribuţia asiguratorie pentru muncă, în valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului.

Vouchere de vacanţă 2022, oferte speciale pentru litoralul românesc. Cât costă un sejur la Mamaia în iunie

De asemenea, sunt scutite de la plata contribuţiilor sociale datorate de angajat.

Vouchere de vacanță pentru angajații firmelor private: cum pot fi folosite

Voucherele de vacanţă primite de salariaţi pot fi folosite pentru achiziţionarea serviciilor de cazare, iar în pachetele turistice care includ obligatoriu cazare pot fi adăugate şi alte servicii precum masă, transport sau tratament balnear. Legislaţia în vigoare privind acordarea acestora este: OUG nr. 8/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

Emiterea voucherelor de vacanţă poate fi făcută doar de către entităţile autorizate de Ministerul Finanţelor Publice. În perioada 2022-2026, acestea vor fi acordate exclusiv pe suport electronic.

Mai mult, în vederea digitalizării, sunt disponibile aplicaţii mobile gratuite pentru utilizatori, cât şi platforme online de comandă pentru angajatori, prin care se asigură accesul rapid la informaţii sau se pot plasa comenzi rapide şi se pot vizualiza statistici, rapoarte, istoric de operaţiuni şi tranzacţii.

Vouchere de vacanță pentru firme private

Sumele corespunzătoare voucherelor de vacanță acordate angajaților de către alți angajatori decât instituțiile din sectorul bugetar sunt scăzute din impozitul pe profit în cazul intreprinderilor, impozitul pe venit în cazul microintreprinderilor și din impozitul specific pentru persoanele juridice române care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN:

5510 – “Hoteluri și alte facilități de cazare similare”,

5520 – “Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată”,

5530 – “Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere”,

5590 – “Alte servicii de cazare”,

5610 – “Restaurante”,

5621 – “Activități de alimentație (catering) pentru evenimente”,

5629 – “Alte servicii de alimentație n.c.a.”,

5630 – “Baruri și alte activități de servire a băuturilor” în limita unui salariu de bază minim brut pe țară, garantat în plată.

Cheltuielile cu tichetele de vacanță se scad din impozitul pe profit. Dacă nu ai, nu dai

În proiectul de lege cheltuielile cu voucherele de vacanță,  se scad din impozitul pe profit datorat.

Recuperarea acestor sume se va efectua în ordinea înregistrării acestora, în aceleași condiții, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit.

De asemenea, microintreprinderile care efectuează cheltuieli cu voucherele de vacanță potrivit OUG nr.8/2009 aprobată prin Legea nr.94/2014, scad sumele aferente voucherelor de vacanță acordate salariaților din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective.

Sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat se reportează în trimestrele următoare, pe o perioadă de 28 de trimestre consecutive.

Scăderea acestor sume din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat, în următoarele 28 de trimestre consecutive, se efectuează în ordinea înregistrării acestora, în  aceleași condiții, la fiecare termen de plată a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.

Noi obligații pentru operatorii de turism

Aceptarea voucherelor de vacanţă, acordate de instituţiile publice, se adresează doar unităţilor afiliate care nu înregistrează obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat, de natura celor administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, mai vechi de 90 de zile.

Totodată, de la 1 aprilie 2022, unităţile afiliate sunt obligate să transmită facturile emise titularilor în sistemul naţional RO e-Factura.

„În actualul context epidemiologic, a fost necesară şi prelungirea valabilităţii voucherelor de vacanţă emise în ianuarie 2019 – decembrie 2020, indiferent de suport, până la data de 30 iunie 2022.

Decizia a fost luată în condiţiile în care o parte dintre vacanţele achiziţionate de români în perioada pandemică, prin această metodă de plată, nu au putut fi derulate corespunzător.

De asemenea, măsura va încuraja practicarea turismului intern în extrasezon”, se precizează în comunicat.