ANAF controlează conturile românilor din străinătate. Ce înştiinţare a primit acasă un bărbat care a lucrat în Marea Britanie

Inspectorii ANAF au început să verifice conturile românilor aflaţi în străinătate. Un român care a lucrat doar două luni în Marea Britanie a primit acasă o notificare prin care i se cere să declare veniturile obţinute în afara ţării, în urmă cu şase ani.
Filip Stan
01 iul. 2022, 16:44
ANAF controlează conturile românilor din străinătate. Ce înştiinţare a primit acasă un bărbat care a lucrat în Marea Britanie

Bărbatul din Târgu Neamţ a publicat pe un grup de Facebook al Antreprenorilor din România un document prin care susţine că ANAF controlează conturile românilor din străinătate, sperând că va primi sfaturi de la persoane aflate în aceeaşi situaţie cu el. ANAF a început controalele pentru a verifica averile dobândite de persoanele fizice în mod nejustificat.

Omul a povestit că a primit acasă un document de la ANAF în care i se cere să se prezinte la Serviciul Fiscal pentru declara veniturile obținute în anul 2016 în străinătate. Chiar dacă a explicat că a fost plecat doar două luni în anul respectiv, bărbatul spune că funcţionara de la Fisc i-a cerut toate extrasele de cont, relatează Ştiri Diaspora.

Citeşte şi: ANAF începe de vineri controlale masive pentru verificarea veniturilor populației. Care e categoria de români vizată

ANAF controlează conturile românilor din străinătate. Documentul primit de un bărbat din Neamţ care a lucrat doar două luni în străinătate

„Salutare Grup!

Mai este cineva in situația mea?

Am o mare nelămurire și o sa încerc sa va explic foarte pe scurt filmul evenimentului meu!

Am primit aceasta “scrisorica profesională” in care mi se cere justificarea unui cont din străinătate pe anul 2016!

ATENȚIE ! Am mers la biroul respectiv, am avut o discuție cu “doamna” de acolo… iar după o discuție scurtă, îmi spune foarte răspicat: “eu aici in calculator văd tot ce a intrat in cont. Și verificând, am văzut ca in 2016 ați avut 4000£.

SHOC pe fata mea!

De când puteți verifica conturile personale dintr-o bancă străină?

Adevărat! eu fiind plecat de aproximativ 2 luni din România in anul 2016, in UK si abia după o luna am deschis un cont la banca HSBC, dar oricum era cam gol iar a doua luna eram deja in RO

Apoi duduia spune “hmm, sa aduceți toate extrasele de cont! Puteți aduce și pe anii următori, până în 2019!”

I-am spus că nu se poate așa ceva, e confidețial. Nu se poate și nici nu le am la mine, la care doamna “păi puteți sa mi le trimiteți pe whatsapp. ( wtf?)

În încheiere, i-am spus doamnei că o să revin. (dar dacă tot au acces la contul meu, de ce sa nu verifice ei și să mi dea ei extrasele de cont)”, este mesajul postat de bărbat pe Grupul Antreprenorilor din România.

ANAF începe controale de amploare pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice de la 1 iulie

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat începând cu data de 1 iulie controale masive pentru a verifica veniturile persoanelor fizice ca sursă a obţinerii averilor fiecărei persoane, a anunţat preşedintele instituţiei, Lucian Ovidiu Heiuş.

„Începând cu 1 iulie, ANAF va începe controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursă a obţinerii averilor fiecărei persoane. Este o jignire pentru oamenii cinstiţi care muncesc greu, uneori de dimineaţa până seara, să vadă că în jurul lor alţii îşi cumpără case care se învârt după soare, îşi achiziţionează maşini exorbitant de scumpe, şi ei nu au lucrat o zi în viaţa lor şi nu au plătit un impozit. Este, de asemenea, nedrept pentru agenţii economici, care majoritatea lor îşi desfăşoară business-urile corect, îşi plătesc taxele şi impozitele la timp, iar alţi patroni fac evaziune fiscală, folosesc muncă la negru, se îmbogăţesc nemeritat şi nu plătesc niciun impozit în viaţa lor. Trebuie să fim realişti şi să înţelegem că aceste mecanisme sunt dăunătoare atât bugetului de stat, dar în acelaşi timp creează şi o mare frustrare în rândul societăţii româneşti, creând chiar modele antisociale. Avem peste tot exemple de şmecheri care sfidează cu opulenţa şi luxul pe cere îl afişează, care cheltuie sume de bani exorbitante, sfidând pe omul de rând şi care în viaţa lor nu au plătit niciun impozit, iar când verifici veniturile pe care le au constaţi că ele sunt aproape inexistente”, a declarat Heiuş, la jumătatea lunii iunie.

Citeşte şi: Lucian Heiuş, şeful ANAF, pus pe fapte mari: „Vom avea ţintă şi pe videochat. Este un domeniu mai spectaculos”

Şeful ANAF a dat detalii despre controalele realizate pentru a verifica dacă averile acumulate sunt în concordanţă cu veniturile obţinute. El a solicitat Direcţiei Generale de Control Venituri Persoane Fizice să realizeze o analiză de risc şi s-a pornit de la 20 de milioane de CNP-uri.

„Făcându-se această analiză de risc am constatat cu stupoare şi cu revoltă, de-a dreptul, că 561.000 de persoane, de CNP-uri, au acumulat, şi am luat doar 4 ani, 2016, 2017, 2018 şi 2019, anul 2020 o să-l finalizăm la sfârşitul lunii septembrie, iar anul 2021 probabil la sfârşitul anului, atenţie, au acumulat 561.000 de persoane o diferenţă între veniturile estimate de noi şi veniturile declarate şi impozitate de 20 de miliarde de euro. Practic, cum am făcut această analiză? Am luat din bazele noastre de date, ale ANAF-ului şi din bazele de date ale altor instituţii ale statului, primării în special şi conturi bancare, şi am văzut în fiecare an ce bunuri mobile şi imobile s-au achiziţionat de fiecare persoană în parte, cum au evoluat sumele de bani în conturile bancare, cu ce sume şi-au creditat propriile societăţi, cu ce sume şi-au majorat capitalurile societăţilor pe care le au, sau ce alte cheltuieli au putut să angajeze. Sunt convins că nu am reuşit să găsim toate cheltuielile pe care le-au angajat, că nu avem bazele de date suficient de bine puse la punct, şi după aceea am luat şi am verificat pentru fiecare CNP în parte ce venituri au declarat”, a afirmat şeful ANAF, potrivit sursei citate.

Legea prevede că acă există o diferenţă de 10% dintre venitul estimat şi venitul declarat, dar nu mai puţin de 50.000 de lei, deja există o neconcordanţă la declarare şi există un risc în acest domeniu.

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Produsul ieftin care te scapă de bătături și de călcâie crăpate. Mulți români îl au în baie, dar puțini știu că face minuni pentru picioare
Capital.ro
Amendă 2.000 de lei pentru șoferii care spală mașina. Decizie direct de la primărie. Devine interzis
Playtech.ro
Acte necesare leasing auto 2025. Cât este rata dacă vrei o maşină de 25.000 de euro
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Catastrofă economică pentru România. Explozie în buzunare
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Fenomen meteo rar surprins în România! Meteorologii au anunțat zonele vizate
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
George Simion e gata să-și dea demisia. Călin Georgescu îi ia locul: Toate scenariile sunt pe masă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Casa de Pensii pune poprire pe pensie. Se taie veniturile pentru 100.000 de pensionari
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală