Lucian Heiuş, şeful ANAF, pus pe fapte mari: „Vom avea ţintă şi pe videochat. Este un domeniu mai spectaculos”

Şeful ANAF a anunţat miercuri mai multe măsuri pe care instituţia urmează să o ia începând cu 1 iulie, printre acestea numărându-se şi controale la studiourile de videochat, despre care Lucian Heiuş spune că au profituri imense, care "nu prea se fiscalizează".

29 iun. 2022, 23:25
Lucian Heiuş, şeful ANAF, pus pe fapte mari: „Vom avea ţintă şi pe videochat. Este un domeniu mai spectaculos”

Lucian Heiuş a mai anunţat controale la peste 215 persoane fizice deja identificate, verificări ale unor sume de sute de milioane de euro obţinute din tranzacţionarea de criptomonede, dar şi descinderi la „marii contribuabili”.

Lucian Heiuş a afirmat că în privinţa controalelor la persoane fizice, anunţate de el, aceste persoane au fost identificate pe baza unui program informatic, pentru că inspectorii ANAF nu au cum să verifice milioane de CNP-uri.

”Am pornit de la ce prevede legea, am luat şi am verificat în prima fază venitul declarat al fiecărei peraoane, am accesat bazele proprii de date ale ANAF şi alte instituţii, la care ANAF are acces, ce maşini, bunuri imobile, clădiri apartamente, le cumpără, ne-am uitat în sistemul bancar cât a crescut conturile bancare ale persoanelor, cât au fost creditate societăţile comerciale, pentru că, din păcate, în România este un sport naţional, să îţi împrumuţi tu ca patron societatea şi cu sume foarte mari. Avem aces la aceste informaţii. Sunt sume mari de bani care apar că se creditează societăţile”, a afirmat şeful ANAF la Profit News.

Citeşte şi: EXCLUSIV Ministrul Muncii, anunţ de ultimă oră despre noile taloane de pensii. Toţi românii trebuie să afle asta

Şeful ANAF a adăugat că în luna iulie și august vor intra în control 140 de mari contribuabili.

”Să nu credeți că am vreo reținere, în luna iulie și august vor intra în control 140 de mari contribuabili, sunt și acum în control o parte din ei. Voi veni cu inspectori suplmentari la Direcția generală de administrare a a marilor contribuabili, pentru că au și ei un număr limitat de inspectori și nu pot să acopăr un număr mare de controale”, a spus Heiuș.

În privința controalelor pe criptomonede, șeful ANAF a afirmat că sunt 63 de persoane fizice și 123 de milioane de euro diferență de venituri. ”Sunt mulți, aceștia sunt primii pe care i-am identificat, i-am confirmat, am găsit sumele. Facem în continuare verificări, este una din țintele ANAF”, a precizat el.

Lucian Heiuș a mai anunțat că ”ANAF va avea țintă și pe videochat-uri”. ”Sunt sume imense care se fac și nu se prea fiscalizează nici acest domeniu, este unul mai spectaculos”, a spus el.

Citeşte şi: Amânarea ratelor la bănci, adoptată joi de Guvern. Cum se calculează ratele după amânare şi cine poate beneficia de măsură