Rusia ameninţă că va distruge fabrica de drone Bayraktar pe care Ucraina a anunţat că vrea să o construiască

Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a declarat marți că Moscova va „demilitariza” fabrica Bayraktar, care va produce drone, după ce va fi construită în Ucraina.

09 aug. 2022, 17:39
Rusia ameninţă că va distruge fabrica de drone Bayraktar pe care Ucraina a anunţat că vrea să o construiască

„Faptul de a crea un astfel de obiectiv, care, bineînțeles, va intra imediat subiectul demilitarizării – acest lucru trebuie înțeles – nu va face decât să prelungească probabil suferința ucrainenilor, dar nu va ajuta la evitarea îndeplinirii scopului unei operațiuni militare speciale”, a spus Peskov, comentând declarațiile despre planurile de construire a unei Bayraktar pe teritoriul Ucrainei.

Guvernul ucrainean a aprobat recent un acord bilateral privind construcția uzinei Bayraktarov din Ucraina și l-a trimis Parlamentului pentru ratificare, a declarat Vasily Bodnar, ambasadorul Ucrainei în Republica Turcia, într-un interviu pentru RBC-Ucraina.

„Proprietarul Baykar a înființat o companie ucraineană în Ucraina, care a cumpărat deja un teren. Ei au elaborat deja un proiect pentru uzină și intenționează să îl pună în aplicare până la sfârșitul anului, deoarece a fost literalmente responsabilitatea personală a proprietarilor companiei de a stabili producția în Ucraina”, a declarat diplomatul, potrivit TASS, citat de Hotnews.

Citeşte şi: Dmitri Medvedev nu cedează în faţa sancţiunilor UE: „Rusia va atinge pacea în Ucraina în condiţiile noastre”

Bodnar a explicat că dronele fabricate în noua fabrică vor folosi componente ucrainene.

„Majoritatea modelelor care vor fi fabricate la uzină vor avea componente fabricate în Ucraina: motoare, alte piese de schimb, roți, o mulțime de alte lucruri de înaltă tehnologie pe care le avem și care pot fi folosite pentru aceste aeronave”, a declarat Bodnar.

La 19 iulie, guvernul ucrainean a aprobat un proiect de lege privind ratificarea acordului cu Turcia privind cooperarea în domeniul tehnologiilor înalte, al aviației și al sectorului spațial, care va face posibilă construirea unei uzine de producție și service Bayraktar în Ucraina.

Luna trecută, Haluk Bayraktar, șeful producătorului turcesc de drone Baykar, a exclus categoric posibilitatea livrării de armament Rusiei, afirmând că atât Ankara cât și compania sa susțin Ucraina în războiul său cu Moscova.

Citeşte şi: Anunţ de ultimă oră al Kremlinului. În ce condiţii vor fi reluate negocierile de pace între Rusia şi Ucraina