Noi reguli pentru poliţele RCA începând din 10 septembrie: Constatarea amiabilă se va putea face online. Ce se întâmplă cu preţurile asigurărilor

Începând cu 10 septembrie intră în vigoare noi reguli pentru poliţele RCA. Una dintre schimbări se referă la constatarea amiabilă în caz de accident.
Filip Stan
07 sept. 2022, 23:24
Noi reguli pentru poliţele RCA începând din 10 septembrie: Constatarea amiabilă se va putea face online. Ce se întâmplă cu preţurile asigurărilor

Noi reguli pentru poliţele RCA începând din 10 septembrie. Potrivit noilor reglementări, constatarea amiabilă în caz de accident va putea fi făcută de şoferi online. De asemenea, sunt schimbări şi în ceea ce priveşte preţul asigurărilor.

Noi reguli pentru poliţele RCA. Toţi şoferii trebuie să ştie asta

Citeşte şi Circa 80% din deţinătorii auto cu poliţe RCA la City Insurance s-au orientat către alţi asiguratori

Începând de sâmbătă, 10 septembrie, intră în vigoare noi norme RCA. În primul rând, constatarea amiabilă pentru șoferii implicați în accidente rutiere ușoare se va face și online, printr-o aplicație specială. Formularele necesare vor fi completate și prin intermediul telefonului.

Potrivit ASF, formularul electronic va avea același model și informații ca cel tipărit și va avea aceeași valoare juridică. În cazul completării electronice a acestui formular, datele și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule implicate în accident vor fi preluate de dispozitivul pe care se completează formularul.

Şoferii trebuie să ştie că formularul electronic al constatării amiabile va fi disponibil abia din 15 septembrie.

Măsura a fost luată după ce s-a constatat că dezvoltarea bazei tehnice de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), împreună cu firmele de asigurare care emit RCA pe teritoriul României mai cere ceva timp.

„Asigurătorii RCA și BAAR dezvoltă și administrează soluțiile tehnice și stabilesc de comun acord procedura avizării daunei prin intermediul formularului de Constatare amiabilă de accident în format electronic, cu respectarea dispozițiilor legale privind gestionarea riscurilor operaționale generate de sistemele informatice utilizate de entitățile autorizate/avizate/înregistrate, reglementate și/sau supravegheate de către ASF”, au transmis reprezentanţii ASF într-un comunicat de presă.

O altă modificare importantă se referă la regulile privind maşina oferită la schimb pe perioada reparației. Potrivit noilor reglementări, zilele în care păgubitul beneficiază de mașină la schimb pusă la dispoziție de service-uri, în general, și plătită de asigurătorul RCA al șoferului vinovat, nu mai sunt condiționate decât de condițiile de finalizare a reparației.

„Vechea normă prevedea un algoritm de calcul al acelei perioade, care presupunea numărul de ore rezultate din devizul de reparație împărțit la 4. De exemplu, la 20 de ore de reparație rezultau 5 zile de închiriere a mașinii. S-a renunțat la acel algoritm pentru că era unul incorect și nu cuprindea în realitate perioada de indisponibilizare a mașinii și apăreau multe litigii în instanță. Apărea următoarea situație în practică: mașina era indisponibilizată în service 18 zile, interval în care erau incluse timpul de livrare a pieselor sau perioada weekendurilor, când nu se lucrează. Pentru a putea încasa contravaloarea închirierii mașinilor la schimb service-urile auto majorau prețul de închiriere pentru ca cele 5 zile decontate de asigurători să acopere de fapt cele 18 zile de închiriere efectivă a vehiculului pus la dispoziția clientului păgubit în accident”, au declarat pentru „Adevărul” surse apropiate pieței de asigurări.

Citeşte şi Plafonarea preţurilor la poliţele RCA, adoptată tacit în Senat. Câţi bani vor plăti acum şoferii pentru asigurarea la maşină

Preț diferit pentru RCA la aceeași companie, în funcție de canalul de vânzare

O altă noutate  constă în introducerea noțiunii de ”primă de asigurare netă de cheltuieli”. Practic, vor putea fi stabilite prețuri finale diferite, în funcție de canalul prin care șoferul și-a luat asigurarea.

Altfel spus, noua normă nu mai face referire la prețul final al RCA, dând libertate asigurătorului să stabilească acest preț în funcție și de cheltuielile pe care le are cu vânzarea. De exemplu, în mod normal, costurile de vânzarea online sunt mai mici decât cele de vânzarea prin brokeri sau agenți propriii, iar asta se va putea tradce în prețuri mai mici pentru achiziția online a RCA.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat lista tarifelor de referință valabilă pe următoarele șase luni.

De exemplu, pentru o poliţă RCA încheiată pe un an, de persoanele fizice cu vârsta între 31 şi 40 de ani, pentru un autoturism cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 1.201 şi 1.400 cm3, preţul este de 933 de lei, față de 789 de lei, valoare stabilită în februarie 2022.

La mașinile deținute de persoane fizice cu capacitate cilindrică mai mare de 2.500 cm3, tariful de referință pentru o persoană cu vârsta între 31 și 40 de ani este de 2.590 de lei (anterior era 2.354 de lei).

Pe de altă parte, pentru mașinile înmatriculate pe firmă cu capacitate cilindrică între 1.401 şi 1.600 cm3, tariful de referință RCA este de 1.253 de lei (înainte era 1.112 lei). Iar tariful de referință RCA pentru autovehiculele cu o masă mai mare de 16 tone deținute de firme este stabilit la 8.240 de lei (anterior era 7.539 de lei), conform avocatnet.ro.

 

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a rupt topurile. Este pe locul 1 în doar 4 zile de la lansare și are o distribuție de excepție
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
Playtech.ro
Se schimbă asigurarea RCA în România, se transformă într-un abonament. Anunțul ASF pentru toți șoferii români
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Cei mai gustoși mici au secrete. Ce face diferența
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici