Ponta, despre modificarea Legii electorale: Camera Deputaţilor să aibă principale atribuţii

USL va propune, la modificarea Legii electorale, ca principalele atribuţii legate de buget să revină Camerei Deputaţilor, inclusiv controlul asupra Guvernului, iar Senatul să fie "un tip de cameră a structurilor locale", dar şi cu atribuţii de politică externă şi apărare, a declarat premierul Victor Ponta.
Romania TV
27 feb. 2013, 13:47
Ponta, despre modificarea Legii electorale: Camera Deputaţilor să aibă principale atribuţii

El a arătat, la un seminar pe tema reformei electorale, că modificările sistemului electoral şi cele constituţionale trebuie să aibă drept scop asigurarea stabilităţi politice, a majorităţii parlamentare, a reprezentativităţii regionale, dar să vizeze şi creşterea eficienţei parlamentare.

Şeful Executivului a plecat de la ideea că actualul sistem electoral trebuie modificat deoarece are „dezavantaje evidente”, printre care se numără şi un uriaş cost de campanie. De asemenea, premierul a spus că viitorul sistem electoral ar trebui să schimbe şi modul în care cele două camere ale Parlamentului îşi vor desfăşura activitatea.

„Ideea cu care USL va veni în cadrul procesului de modificare a Legii electorale este aceea de a avea o Cameră a Deputaţilor aleasă proporţional şi care să aibă principalele atribuţii constituţionale legate de buget, să fie cameră decizională pe majoritatea absolută a temelor legislative, inclusiv controlul asupra Guvernului, moţiuni simple, şi un Senat – pe care noi aşa l-am propus, nu este obligatoriu ca aşa să rămână, sigur s-ar putea să fie o nouă încercare greşită – dar să încercăm să avem un sistem de reprezentare prin vot majoritar, adică fiecare judeţ şi implicit, după aceea, fiecare regiune, în funcţie de numărul de judeţe, să aibă doi senatori, în aşa fel încât Senatul să fie un tip de cameră a autorităţilor, a structurilor administrative locale, fie că e vorba de regiuni, fie de judeţe, care să aibă în plus faţă de legislaţia care ţine de dezvoltarea regională eventuale atribuţii întâlnite şi în alte sisteme legate de politica externă şi de politica de apărare„, a spus Ponta.

Liderul USL a explicat faptul că, pentru creşterea eficienţei parlamentare, proiectele legislative pot fi aprobate doar în camera decizională şi doar citite în cealaltă cameră. Ponta a precizat că se pune problema unei schimbări constituţionale care să reducă timpul şi complexitatea procedurilor.

„Am discutat (în USL-n.r.) inclusiv despre faptul că orice proiect de lege să nu mai fie votat decât în camera decizională, să fie doar citit în camera primă sesizată sau să putem să facem amendamente doar într-una din camere, ca să nu pierdem prea mult pe circuitul legislativ. Aici există şi un pericol: asta înseamnă că vom avea şi greşeli multe în legi. Dezavantajul duratei procedurii parlamentare are avantajul că poţi să îndrepţi lucrurile care inevitabil ar trebui să le îndrepţi în lege”, a spus Ponta.

El a mai explicat că, în final, se va ajunge tot la un sistem mixt care s-ar putea să nu îndeplinească aşteptările, însă se intenţionează ca prin modificarea Legii electorale şi a Constituţiei să se asigure o mai bună reprezentativitate pentru persoana care ajunge în Parlament.

„Dacă ajungem la concluzia că votul va fi majoritar dintr-un tur, tot e în regulă; dacă ajungem la concluzia că ne întoarcem la (votul-n.r.) proporţional, până la urmă partidul răspunde pentru cei care-i pune pe listă, dar sistemul actual în care nu răspunde nimeni şi nici nu se ştie cine ajunge în Parlament e clar cel mai frustrant„, a afirmat Ponta.

Totodată, premierul a spus că se doreşte sporirea puterii şi consistenţei camerei inferioare, pentru că în aceasta sunt reprezentate toate opţiunile politice.

O altă temă abordată de premier a fost cea referitoare la traseismul politic. În opinia sa, un parlamentar care îşi schimbă partidul trebuie să fie pus obligatoriu, din nou, în faţa unui tip de test electoral, acesta putând fi un „sistem de referendum” în colegiu în care a fost ales sau în judeţul pe care-l reprezintă. „Traseismul politic, până la urmă, trebuie luat în considerare. Ceea ce există în toate ţările ca excepţie, respectiv traseismul politic, în România a fost şi a devenit o regulă. Indiferent că uneori se profită, alteori te dezavantajează, e un sistem pe care trebuie să-l schimb” a subliniat liderul USL.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce lovitură! Câte voturi a obținut Nicușor Dan în satul natal din Vaslui al Mirabelei, partenera sa de viață
Capital.ro
Se elimină ITP-ul la mașini. Au votat lege pentru renunțarea la inspecția anuală. Cine schimbă regulile
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Meteorologii anunță o vară ciudată. Ploi și temperaturi schimbătoare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Mesajul viral al nopții! Ce i-a scris un susținător lui Nicușor Dan pe un bilețel: 'Nu va fi ușor, va fi…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Primele rezultate parțiale oficiale. Cine intră în turul 2 cu George Simion
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce