Petre Daea, mesaj despre mâncarea românilor: „Să nu devenim prizonierii unor măsuri din ăstea excentrice”

Începe să se simtă criza alimentară şi în România. Unitățile de învăţământ din patru judeţe din ţară nu vor mai primi produse lactate. Ministrul crede că este doar o problemă de aprovizionare şi îndeamnă la calm.
Filip Stan
03 oct. 2022, 23:13
Petre Daea, mesaj despre mâncarea românilor:

Petre Daea a transmit luni seară un mesaj pentru fermierii români: „Eu dau mesajul să fim calmi, raționali și în același timp și responsabili. Să fim raționali în a înțelege ce înseamnă creșterea animalelor și răspunderea pe care o avem pentru a asigura alimentele de care are nevoie omenirea și în același timp să luăm și măsurile cuvenite, în așa fel încât să putem să răspundem pe deplin acestui comandament al zilelor noastre, în care se pune mereu întrebarea: încotro?  În direcția în care asigurăm hrana țării, într-un echilibru de abordare, în așa fel încât să nu  devenim prizonierii unor măsuri din ăstea excentrice care nu au de a face cu realitatea şi mai ales cu situaţia concretă din fiecare ţară în parte”, a spus ministrul Agriculturii, Petre Daea, în emisiunea News Magazine.

EXCLUSIV Ministrul Agriculturii Petre Daea exclude o criză alimentară în România: „Am spus-o şi o repet, România are ce îi trebuie. Lăsaţi greierii să cânte!” VIDEO
Potrivit Consiliului Județean Vrancea, școlile din județele Vrancea, Iași, Vaslui și Bacău nu vor mai primi produse lactate, după ce firma distribuitoare a cerut rezilierea contractului din cauza crizei laptelui.

Întrebat despre această situaţie, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a spus:  Probabil a fost o întrerupere în aprovizionare. Nu cunosc cauzele, dar nu sunt legate de producția directă. Ştiu sigur că lucrurile se desfășoară în condiţii mai grele anul acesta pentru că a fost necazul acesta cu seceta pedologică, dar în nici un caz nu se pune problema lipsei produsului de pe piaţă”, a spus Petre Daea, ministrul Agriculturii.

Citeşte şi: Vouchere pentru compensarea facturilor. Câţi bani ar putea primi românii pentru a evita colapsul în această iarnă

Guvernul a aprobat plafonul de 185,48 milioane euro, care se acordă crescătorilor de animale pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri plafoanele alocate schemelor de sprijin cuplat, în sectorul zootehnic, precum şi cuantumul acestora, pentru anul de cerere 2022, plafonul fiind de 185.483.810 euro.

”În şedinţa Guvernului din data de 21 septembrie 2022, au fost aprobate plafoanele alocate schemelor de sprijin cuplat, în sectorul zootehnic, precum şi cuantumul acestora, pentru anul de cerere 2022”, informează Ministerul Agriculturii.

Prin actul normativ adoptat se aprobă plafonul de 185.483.810 euro, care se acordă crescătorilor de animale pentru anul de cerere 2022, pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic, repartizat astfel:

– 1.680.000 euro, pentru specia bovine, categoria bivoliţe de lapte;

– 13.125.000 euro, pentru specia bovine, categoria taurine din rase de carne;

– 71.300.000 euro, pentru speciile ovine/caprine;

– 99.324.810 euro, pentru specia bovine, categoria vaci de lapte;

– 54.000 euro, pentru specia viermi de mătase.

Cuantumul sprijinului per unitate pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic se calculează de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, prin raportarea plafoanelor menţionate anterior la efectivul de animale eligibile/kg gogoşi crude de mătase eligibile.

”Crescătorii de animale care beneficiază de sprijinul cuplat în sectorul zootehnic vor primi, în premieră anul acesta, avansul APIA. Ministerul Agriculturii a făcut demersuri în acest sens, iar Comisia Europeană a aprobat, astfel încât în anul 2022, avansul pe care îl pot solicita fermierii noştri este de 70% din suma cuvenită”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Resursele financiare se asigură de la bugetul de stat, cu rambursare din FEGA, în limita sumelor aprobate cu această destinaţie Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anii 2022 şi 2023.

 

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
S-a rupt lanțul de iubire între Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță! „Când cineva îți dă timpul lui, dăruiște și tu!”
Fanatik.ro
Cea mai veche fabrică din România a renăscut din propria cenușă și își deschide porțile. Sute de angajați vor lucra aici
Capital.ro
A murit o legendă a României. Toată țara e în lacrimi: Un uriaş s-a transformat în stea
Playtech.ro
DOLIU în sportul românesc. Fanii sunt în LACRIMI! A MURIT un TITAN!
DailyBusiness
ATENȚIE! Este ultima zi când puteți depune documentul. De mâine se primesc amenzi!
Adevarul
EXCLUSIV Caracatița gunoaielor reciclate fictiv. Afaceriști mână-n mână cu autoritățile statului la un depozit de deșeuri
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Emil Rengle și iubitul, pas important în relație. Cei doi vor să devină părinți
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Cancan.ro
Cutremurător! Celebrul actor a fost ucis în timp ce a încercat să oprească un jaf
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Gastronomia la nivel global: Cele mai bizare mâncăruri pe care trebuie să le încerci măcar o dată în viață
Capital.ro
Traian Băsescu a anunțat în direct la TV. DECIZIE înainte de alegeri
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
"L-aş omorî!" Mărturiile pline de durere ale părinților criminalului Mariei, fetița de 8 ani găsită moartă în pădure
substantial.ro
Cum să crești și să îngrijești orhideea fluture acasă: îngrășăminte naturale și sfaturi de la un florar profesionist
MediaFlux
DOLIU la HOLLYWOOD! A fost ÎMPUȘCAT MORTAL
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'