Ancheta morții suspecte a mezzosopranei Maria Macsim Nicoară a fost reluată. Ce decizie au luat judecătorii

Cazul morții Mariei Macsim Nicoară a fost reluat de la zero de anchetatori, existând dubii cu privire la cauza decesului acesteia.

06 oct. 2022, 23:29
Ancheta morții suspecte a mezzosopranei Maria Macsim Nicoară a fost reluată. Ce decizie au luat judecătorii

Maria Macsim Nicoară a murit acum doi ani, însă,  ancheta a fost reluată, întrucât judecătorii au considerat că e nevoie de o cercetare nouă pentru a putea încadra corect faptele.

Cazul este unul mai complicat decât se credea inițial. Anchetatorii trebuie să stabilească în acest moment dacă e vorba de omor sau doar de lăsarea fără ajutor a uneii persoane aflate în pericol. Potrivit Gândul, cercetările se fac, pentru moment, în rem.

„colegul meu a găsit o soluție și dosarul dumnealui, printr-o încheiere, a plecat la Tribunal, apreciind faptul că fiind redeschisă urmărirea penală pentru săvârșirea infracțiunilor de omor și complicitate la omor, Tribunalul trebuie să facă cercetări și să vadă care este infracțiunea corectă pentru care ar trebui să fie cercetat domnul Nicoară”, a declarat Cristina Vîlcu, judecător la secția penală a Judecătoriei Iași.

Solistă a Operei din Iași, faimoasa mezzosoprană Maria Macsim Nicoară, a căzut, în mai 2020, pe scările din casă și a suerit leziuni grave la nivelul creierului, toracelui și abdomenului. În casă se mai afla și soțul său, pianistul Codrin Nicoară, oamenii legii fiind suspicioși cu privire la el încă de la început.

Citește și: Lovitură de teatru în cazul morții mezzosopranei Maria Macsim Nicoară. Acuzaţii de ultimă oră aduse soţului artistei

Femeia a murit în spital după șapte luni de suferință. Inițial, un dosar pentru omor a fost deschis, dar procurorul nu a avut suficiente dovezi pentru această acuzație, astfel că soțul femeii a ajuns în judecată pentru lăsarea fără ajutor a unei persoane aflată în primejdie.

Familia mezzosopranei nu a fost mulțumită de decizia luată și a cerut procurorului de caz ca pianistul să fie cercetat pentru omor. Astfel, întregul caz va fi reluat de la zero, urmând ca anchetatorii să caute dovezi incriminatorii la adresa lui Codrin Nicoară cu privire la moartea artistei.

Cazul suspicios a fost prezentat chiar și la întâlniri ale criminaliștilor din străinătate, aceștia arătându-se interesați  de evoluția cazului.

”Cazul ei, cunoscut ca o cădere pe scări din cauza alcoolului, trebuie schimbat în caz de violență domestică. Soțul a încercat, prin scară, să scape de acuzațiile de violență. Și în privința alcoolului consumat de victimă s-au luat în considerare doar declarațiile soțului (care nici măcar nu a fost de față), nu și cele ale martorilor audiați, exact ca la căderea pe scări. Astfel, concluziile dosarului sunt concluziile date de soțul victimei. Numai că, ce să vezi?!, suplimentul de expertiză medico-legală realizat la cererea familiei arată că valoarea alcoolemiei la momentul internării este irelevantă, pentru că dezinfecția la locul recoltării probei s-a făcut cu alcool. Deci, acuzațiile soțului că totul s-a datorat faptului că soția a băut prea mult nu stau în picioare.

Mai mult, chiar el însuși recunoaște că a băut în acea zi 3-4 beri de 500 ml, în condițiile în care mama sa spune că băiatul ei nu consumă alcool, având o boală care nu-i permite acest lucru (dar are grijă soacra să spună că nora bea). Și acea boală, spun cercetătorii, îl face violent din cauza creșterii bilirubinei. În declarația ei, sora artistei a spus că ea i s-a plâns adeseori că a avut multe greutăți în familie din cauza consumului de alcool al soțului. Mai mult, odată cu apariția amantei în viața lui, a devenit și mai violent, amenințând-o că-i va zdrobi creierii dacă se ia de ea”, a explicat Mihaela Brooks, analist de investigații criminale.

Citește și: Un expert FBI aruncă în aer dosarul morţii mezzosopranei Maria Macsim Nicoară. Ce au descoperit anchetatorii