Doliu în lumea sportului! A murit o legendă, de şapte ori campion mondial

A murit Phil Read, câştigătorul a şapte titluri de campion mondial la categoria regină a motociclismului viteză.

07 oct. 2022, 19:08
Doliu în lumea sportului! A murit o legendă, de şapte ori campion mondial

Britanicul Phil Read, câştigătorul a şapte titluri de campion mondial la categoria regină a motociclismului viteză, a încetat din viaţă, la vârsta de 83 de ani, a anunţat Yamaha, marcă pentru care acesta a concurat, informează AFP.

Motociclistul din Marea Britanie, Phil Read, care a câștigat şapte titluri de campion mondial la categoria regină a motociclismului viteză, a decedat din viaţă joi, 6 octombrie, la vârsta de 83 de ani. Anunţul a fost făcut de Yamaha, marcă pentru care Phill a concurat, a informat AFP.

Phill Read s-a născut pe 1 ianuarie 1939 la Luton, în apropiere de orașul Londra. Read a câştigat primele sale curse în competiţii pe şosea, precum Manx Grand Prix sau Ulster 200, la debutul pe care l-a avut în anii 1960.

Doliu în muzica internaţională! Celebră cântăreaţă de muzică country, moartă în urma unor complicaţii ale bolii Parkinson
Motociclistul a avut un alt debut, ulterior, în Campionatul Mondial, pe circuitul din Insula Man, în anul 1961. A câştigat atunci cursa de la categoria 350 cmc.

În 1964, motociclistul britanicul a cucerit primul său titlu de campion al lumii, cu o motocicletă Yamaha de 250 cmc. Titlul obținut de Read a fost, de asemenea, primul pentru marca japoneză.

De asemena, Phil Read a câştigat alte titluri la 250 cmc şi 125 cmc, înainte de a deveni dublu campion mondial la categoria regină, rezervată la momentul respectiv motocicletelor de 500 cmc, în 1972 şi 1974. Acesta a participat la cursa respectivă alături de echipa italiană MV Agusta.

Campionul britanic a disputat ultima sa cursă în anul 1983, când avea 43 de ani, în cadrul celebrului TT (Tourist Trophy) care s-a desfășurat pe Insula Man. Deși a fost adesea umbrit de contemporanul său, Mike Hailwood , Read a câștigat șapte campionate mondiale de curse rutiere FIM Grand Prix. Ulterior, în anul 2013, Read a fost numit Legend FIM pentru realizările sale de motociclism.

Doliu la clubul din capitală! A murit fostul portar cu care a câştigat trei campionate: „Va rămâne veşnic în inimile noastre!”
Motociclistul a locuit o perioadă în Canterbury Kent, petrecând verile vizitând pistele de curse din Europa și făcându-și demonstrații despre unele dintre motocicletele din cariera sa de curse.

În perioada anilor 1970, Read a început să distribuie căști Premier, iar numele său a fost folosit pentru o gamă de îmbrăcăminte pentru motociclete, inclusiv comercializarea unei căști integrale „Phil Read Replica” cu designul familiar și schema de culori de negru cu trei clipuri albe.