Cum explică Ministerul Transporturilor faptul că România este pe primul loc în UE la numărul de morți în accidente rutiere | EXCLUSIV

Încă un top negativ în care România este pe primul loc: Comisia Europeană a publicat raportul statelor din UE cu cele mai multe accidente mortale, unde țara noastră ocupă locul „fruntaș". 
Andi Miron
17 oct. 2022, 15:22
Cum explică Ministerul Transporturilor faptul că România este pe primul loc în UE la numărul de morți în accidente rutiere | EXCLUSIV

La nivelul UE, România înregistrează cele mai multe morți pe șosele raportate la milionul de locuitori. Din acest punct de vedere, țara noastră se poziționează la mare distanță de vecinii bulgari, în nefericitul top.

Potrivit raportului Comisiei Europene, în 2021 România a înregistrat 92 de decese raportate la milionul de locuitori. Bulgarii figurează pe locul al doilea în „clasament”, cu 81 de morți la milion.

Țările cu cele mai mici rate ale deceselor în accidente rutiere sunt Suedia (20 decese la un milion de locuitori) și Danemarca (22 la milionul de locuitori).

La nivelul UE, în 2021, s-au înregistrat 45 de decese rutiere/milion.

În raportul Comisiei Europene se mai arată că pe drumurile din Uniunea Europeană au murit 19.900 de persoane în 2021, o creștere cu 6% față de 2020, an puternic marcat de restricțiile COVID.

Cifrele arată și mai prost pentru România în 2022. Numărul deceselor pe șosele a crescut din nou, în medie cu peste 10%, față de anul 2021. Totuși, datele rămân sub cele din anul 2019. La nivelul UE, obiectivul este reducerea la jumătate a numărului de decese până în 2030.

Totul depinde de infrastructura statelor membre, dar și de comportamentul în trafic, educația șoferilor.

 

Ministerul Transporturilor: „Indisciplina, viteza excesivă, depășirile hazardate, neacordarea priorității se transpun în persoane grav rănite sau decedate pe drumurile din România”

 

Cauza principală masacrelor de pe șoselele României reprezintă lipsa de bun simț a șoferilor vitezomani, susține Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt al Ministerului Transporturilor, condus de către Sorin Grindeanu (PSD).

„Dacă la aproape 1.000 de km de drumuri de mare viteză – autostrăzi și drumuri expres avem în continuare accidente grave, este deja evident că nu mai putem ignora la nesfârșit adevărata problemă: indisciplina în traficul rutier.

La nivel de societate putem încerca să ascundem acest adevăr, să găsim scuze și să încercăm să dăm vina pe orice altceva. Nu putem să ascundem cifrele reci, care arată realitatea crudă.

Indisciplina, viteza excesivă, depășirile hazardate, neacordarea priorității se transpun în persoane grav rănite sau decedate pe drumurile din România.

Orice îmbunătățire a rețelei rutiere este practic anulată de nerespectarea minimelor reguli de circulație, care practic a devenit o practică acceptată cu seninătate în România. Vitezele maxime nu se mai respecta de mult timp pe niciun drum, acordarea priorității a devenit un moft, iar șicanarea în trafic a celorlalți participanți este deja o atitudine obișnuită.

Până nu se vor lua măsuri drastice pentru a elimina sursa accidentelor, nu vom avea o scădere a numărului de accidente grave și foarte grave, orice am face. Iar aici este important ca și societatea să pună piciorul în prag și să nu mai accepte indisciplina pe drumuri, fie că vorbim despre drumurile din localități fie din afara acestora”, a declarat oficialul MT, pentru RomâniaTV.net.

 

Problemele identificate de către pilotul Titi Aur

 

În opinia pilotului Titi Aur, instructor de conducere defensivă, este nevoie de infrastructură rutieră, cât și de educație în rândul populației.

„În primul rând ar trebui ca autoritățile să accepte că avem o problemă. Că avem un război în România. Avem în fiecare zi cinci morți, 25 de răniți grav și vreo 70-80 de răniți ușor. Următorul pas ar fi să facem cumva să scăpăm de această problemă. Societatea românească nu vede în asta o problemă. Ne-am obișnuit cu asta, cu cifrele acestea impresionante, în ultimii 15 ani.

În primul rând ar trebui să educăm copiii, inclusiv la școala generală. Apoi trebuie să-i învățăm și ce să ceară la școala de șoferi. Acum, un tânăr când își duce dosarul pentru școala de șoferi, el spune că vrea să obțină permisul de conducere, nu să învețe să conducă.După ce facem școala de șoferi corectă, continuăm cu programe de pregătire. Acest lucru înseamnă că șoferii ar trebui să parcurgă stagii de pregătire care sunt echivalente cu protecția muncii, unde se aduc și noutăți și astfel sunt pregătiți în permanență. Apoi mai trebuiesc făcute și campanii bine gândite prin care să transmiți mesaje periodic și vii și cu măsuri de coerciție bine gândite și bine țintite.

(…) Unii merg prea încet, alții prea tare. Pentru mine este un stres să merg pe autostradă în România. Dacă merg pe banda 1, sunt unii care merg prea încet, dacă merg pe banda 2, sunt unii care vor să meargă cu 180 de kilometri la oră și îmi dau flashuri. Nu îmi găsesc locul pe autostradă. Cred că aș prefera mai bine să merg până la Constanța pe drumul național”, a declarat expertul, pentru Ziare.com, în martie 2022.

 

Ștefan Mandachi, despre vinovații masacrelor de pe drumurile României

 

Trei ani și jumătate au trecut de când antreprenorul Ștefan Mandachi a creat „primul metru de autostradă din Moldova”, un gest simbolic, urmat de o campanie națională pentru a pune presiune pe autoritățile competente să accelereze lucrările de infrastructură rutieră.

În martie anul trecut la doi ani de când a lansat campania, Ștefan Mandachi a pus cruce primul metru de autostrază, dezgustat pentru că regiunea Moldovei tot fără drumuri de mare viteză a rămas.

Antreprenorul care a lansat și un film documentar despre tragediile de pe drumurile României, „30 de ani și 15 minute”, susține că principala cauză a deceselor la foc automat reprezintă lipsa infrastructurii, care afectează puternic și antreprenorii locali.

„7 vieți au fost curmate azi! 7 familii au rămas distruse pe viață! 7 oameni morți într-un accident pe o șosea tipică Moldovei. Șosele moldovenești, cum de altfel sunt absolut toate șoselele din Moldova: groaznice!

STOP! Este mult prea mult… DEMULT ESTE MULT PREA MULT! Vă rugăm insistent! CONDUCEȚI PREVENTIV! Asigurați-vă temeinic atunci când intrați în depășire! ÎNȚELEGEȚI O DATĂ PENTRU TOTDEAUNA!”

Nicio silabă că în acel loc trebuia să fie o AUTOSTRADĂ! Nicio literă despre ipocrizia întregului Guvern, care a lăsat Moldova în paragină, care a nenorocit o întreagă regiune și din vina căruia s-a petrecut accidentul. Da, vinovații morali pentru că azi sunt în sicrie 7 români, pe lângă vitezomani, sunt cei care au condus toate Guvernele din 1990 până azi, inclusiv cel care guvernează în 1 februarie 2022, care erau obligați să construiască acolo o AUTOSTRADĂ cu 3 benzi pe sens. Chiar acolo, unde a avut loc carnagiul, ar fi trebuit să fie o autostradăăă maaaree!”, a transmis Ștefan Mandachi într-o postare pe Facebook, în februarie 2022, în urma unui accident oribil de pe DN2.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Călin Georgescu, conducătorul din umbră al României! Planul nu mai poate fi oprit
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Nimeni nu poate mânca acești ardei. Sunt devastatori
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ pentru șoferi în România. Se achită lunar 60 de lei către Primărie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Când intră pensia pe card în mai 2025. Ce trebuie să știe cei cinci milioane de pensionari
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…