Economica.net: Europa a intrat într-o criză a motorinei, iar situația se va agrava și mai mult

Cu un embargou asupra livrărilor rusești la orizont, întâi de petrol și apoi de carburanți, cu o cerere care nu este acoperită de producția rafinăriilor de pe continent, cu avarii la instalații, cu stocuri la niveluri minime, cu un război la graniță care înghite și el cantități enorme, Europa este deja într-o criză a motorinei și lucrurile nu prea par a se îmbunătăți, dimpotrivă.

23 oct. 2022, 22:57
Economica.net: Europa a intrat într-o criză a motorinei, iar situația se va agrava și mai mult

În timp ce acordul OPEC+ de reducere a producției de țiței și reacția SUA la această decizie au dominat presa, o criză mult mai profundă se agravează pe zi ce trece, scrie OilPrice într-o analiză de la jumătatea săptămânii trecute.

Stocurile globale de motorină și alte distilate sunt în scădere de ceva vreme și nu se observă o inversare a acestei tendințe, scrie economica.net. Cererea, pe de altă parte, a crescut, ceea ce adâncește criza.

Europa, într-o criză a motorinei

Situația a devenit atât de delicată încât și cumpărătorii din SUA au început să cumpere motorina care avea ca destinație inițială Europa. Reuters a raportat la începutul acestei luni că cel puțin trei vapoare care transportau motorină din Orientul Mijlociu și-au schimbat cursul la jumătatea călătoriei și s-au îndreptat spre Statele Unite. Și această nouă competiție între cumpărători pentru marfă este pe cale să se intensifice.

Citeste si Florin Cîţu avertizează: România este în pragul falimentului!

Fundamentul penuriei de motorină este decalajul dintre capacitatea de rafinare și cererea de combustibil. Pandemia a dus la închiderea multor rafinării, în special în Statele Unite. Nu a fost doar pandemia în sine – anticiparea unui boom al cererii de vehicule electrice care ar face ca o mulțime de capacități de rafinare devină inutile a avut de asemenea un rol, așa cum a menționat John Kemp de la Reuters într-un comentariu recent.

Continuarea pe www.economica.net