Toate capitalele țărilor membre UE suferă creșteri semnificative la facturile la gaz și electricitate. Care sunt cele mai scumpe orașe când vine vorba de facturi

Autoritatea de Reglementare a Energiei și Utilităților Publice din Ungaria și VaasaETT a făcut o cercetare care dezvăluie impactul războiului din Ucraina asupra țărilor UE, dar și a întregii Europe.

09 nov. 2022, 11:57
Toate capitalele țărilor membre UE suferă creșteri semnificative la facturile la gaz și electricitate. Care sunt cele mai scumpe orașe când vine vorba de facturi

Conform ultimelor date din Indicele prețurilor la energie pentru uz casnic, facturile la gaze s-au majorat cu 111% în UE, iar cele la energie electrică cu 69%. Facturile la energie au avut o creștere de 90% în octombrie 2022, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cercetarea publicată luni de E-Control Austria arată cum a influențat războiul din Ucraina costurile la facturi în țările din UE și nu numai. Conflictul militar a dus la o criză a costului vieții și a afectat considerabil multe economii, potrivit libertatea.ro.

Conform autorilor, războiul a declanșat „incertitudine cu privire la secuitatea energetică” și „a redus livrările de gaz rusesc sau a dus chiar la încetarea completă a furnizării”.

Vladirmir Putin a luat decizia de a opri aprovizionarea cu gaze prin rețeaua Nord Stream către Europa în seprembrie, după ce Moscova a fost sancționată de țărtile occidentale pentru invadarea Ucrainei, fiind acuzată de SUA că „folosește energia drept armă”.

Raportul a analizat prețurile la gaze și energie electrică din anul 2009 până în octombrie 2022 în 33 de state europene. Printre acestea se află și țări membre UE, dar și alte statet precum ar fi Muntenegru, Norvegia, Serbia, Ucraina, Regatul Unit și Elveția.

Citește și: Alertă în Asia. Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă balistică de tipul celor folosite de Rusia în Ucraina

Creșterile la energie din ultima perioadă au venit după creșterea record din 2021, cauzată de cererea mare, după ce oamenii au revenit la o oarecare normalitate, după pandemia de COVID-19.

„Prețurile la energie semnificativ mai mari în comparație cu acum un an pot fi atribuite unor combinații de factori, cum ar fi creșterea cererii legată de redresarea economică post-pandemie și condițiile meteorologice extraordinare, prețurile-record la gaze naturale și cote mari de emisii de dioxid de carbon”, se arată în cercetare.

Cât plătesc capitalele UE la gaz

Cetățenii care locuiesc în Amsterdam sunt cei care au plătit cel mai mult în Europa pentru gaze naturale, de două ori mai mult decât media europeană. Capitala olandeză este urmată de Copenhaga. Olandezii plătesc de 17 ori mai mult decât cei din Budapesta, care are cele mai mici prețuri la gaze din Uniunea Europeană.

Pe lângă țările din UE, studiul arată că locuitorii Kievului plătesc de 19 ori mai puțin decât cei din Amsterdam. În capitala Ucrainei alimentarea cu energie electrică a devenit foarte dificilă în luna octombrie, după ce Rusia a bombardat infrastructura energetică a țării, lucru care a provocat dese întreruperi de curent.

În raport se arată și modificările considerabile ale prețurilor din capitalele europene individuale în cursul lunii octombrie. Costurile gazelor au crescut la Roma cu 97% luna trecută și cu peste 170% în comparație cu anul trecut. În Atena a fost raportată o reducere de 55% a prețurilor, datorită scăderilor „taxelor pe energie” și „schemei guvernamentale de compensare a prețurilor”.

Citește și: Au început negocierile de pace! Condițiile obligatorii cerute de Zelenski lui Putin au fost făcute publice. Rusia urmează să facă următorul pas

Ce creșteri au fost înregistrate la electricitate

În ceea ce privește facturile la energie electrică, Copenhaga și Roma sunt cele mai scumpe orașe, urmate de Amsterdam și Berlin.

Capitala Germaniei a luat decizia de a stinge luminile celebrelor sale monumente, precum Universitatea Humboldt, Muzeul de Istorie Germană și Poarta Brandenburg.

În estul și centrul Europei au fost înregistrate cele mai mici prețuri la energie electrică. Locuitorii din Kiev plătesc cel mai puțin, urmați de cei din Belgrad, Budapesta și Podgoria.

Cele mai mari creșteri au fost în Dublin (44%), Roma (30%) și Viena (24%). În schimb, în Riga (29%), Tallinn (22%), Oslo (10%), Madrid (9%), Helsinki (6%), Zagreb (3%) și Paris (2%) prețurile au scăzut.