DEPENDENŢA de telefon şi Internet. E o FIŢĂ să comunicaţi prin SMS sau Facebook? Ce spun psihologii

De câte ori aţi văzut doi copii stând unul lângă altul, dar comunicând prin SMS? Te-ai întrebat vreodată de ce adolescenţii petrec foarte mult timp pe telefon sau Internet? Eşti unul dintre ei şi vrei să ştii cât de rău este să dedici mare parte a zilei discuţiilor pe reţelele de socializare? Alina Plăişeanu, consilier şi psihoterapeut, a răspuns la toate aceste întrebări şi a explicat, pentru RTV.NET, ce înseamnă, cum influenţează şi cum poate fi estompată dependenţa faţă de reţelele de socializare.
Marilena Vili
08 mart. 2013, 07:05
DEPENDENŢA de telefon şi Internet. E o FIŢĂ să comunicaţi prin SMS sau Facebook? Ce spun psihologii

Perioada adolescenţei este una dificilă. Psihoterapeutul Alina Plăişeanu confirmă această sintagmă, spunând că „adolescenţii sunt foarte influenţabili. Ei acum se modelează, discriminează, pot face diferenţa, sortează, selectează mult mai mult, înţeleg diferenţele dintre bine şi rău, sunt clar mult mai conştienţi, dar în acelaşi timp nu sunt definitivaţi ca structură şi se duc şi ei după val şi ce are toată lumea e bine”.

Comportamentul, trăirile, sentimentele tinerilor sunt influenţate de reţelele de socializare. Adolescenţii preferă din ce în ce mai mult să se ascundă şi să comunice prin intermediul unor aparate şi programe. Acest lucru nu este însă ceva negativ. Cu o anumită limită, tehnologia este foarte benefică.

„Reţelele de socializare au şi un plus, au şi un minus. În principiu, cam toate lucrurile în viaţă au şi avantaje şi dezavantaje. Avantajul ar fi că (reţelele de socializare n.r.) aduc foarte mulţi oameni împreună şi practic în felul acesta ajung să lege relaţii mai uşor, facilitează comunicarea şi pe bussiness, şi pe job-uri, şi personală şi experienţială şi e mai simplu, e mai eficient, e mai rapid şi poţi să faci mai multe lucruri deodată. Poate să faciliteze şi crearea de relaţii şi de aprofundare a relaţiilor mai târziu. Sigur, mailul sau LinkedIn-ul pe telefon, orice chestie de bussiness pe telefon este foarte importantă pentru că îţi eficientizează lucrul, nu mai trebuie să ajungi la un calculator”, spune, pentru ROMÂNIATV.NET, psihoterapeutul.

Cu toate acestea, există şi multe dezavantaje în ceea ce priveşte tehnologia şi reţelele de socializare. Mai ales că mulţi tineri devin dependenţi şi chiar şi atunci când se află în oraş cu prietenii aleg să comunice cu aceşti tot prin intermediul reţelelor de socializare şi nu faţă în faţă.

Minusurile ar fi că nu mai există contactul acesta autentic. Momentul în care noi vorbim faţă în faţă asta implică să vedem pe lângă discursul pe care îl avem şi conversaţia şi un dialog non-verbal, să ne mişcăm într-un anumit fel, să avem diverse tonalităţi ale vocii, să reacţionăm. Reacţiile pot fi diverse, mai ales la adolescenţă, când ei parcurg perioade şi perioade şi au şi suişuri şi coborâşuri. E o vârstă a transformărilor. Ei gestionează mult mai uşor emoţiile şi trăirile dacă există interfaţa asta de telefon, de laptop. Dacă ar fi faţa în faţă, ei ar da mai multe de înţeles, s-ar ruşina mai repede, ar vorbi mai puţin. Dacă vorbim de elementul de ruşine, el dispare în momentul în care ai o interfaţă, pentru că transmiţi un conţinut lipsit de emoţii, lipsit de orice implicare non-verbală, de orice trăire pe care celălalt poate să o vadă şi să o recunoască într-un fel. Tu ai această trăire, dar nu ai un feedback de la celălalt. Când îl ai pe celălalt în faţă, el observă şi chiar dacă nu interpretează şi înţelege exact prin ceea ce treci tu, resimte lucrul acesta, iar tu începi să-ţi pui întrbări „dar poate ar fi trebuit să fiu aşa” şi apare problematizarea asta. Dacă noi suntem prieteni şi stăm la o masă şi totuşi vorbim pe telefon, cred că deja de la un punct încolo intră într-o rutină şi ajunge să fie un comportament obişnuit”, explică Alina Plăişeanu.

Potrivit psihologului, acest comportament al adolescenţilor de a comunica prin sms, pe Facebook sau alte reţele de socializare în detrimentul comunicării faţă în faţă nu este o fiţă, ci „este un fel de creştere a eului: „Uite ce am eu”, „Uite ce folosesc”, de susţinere a stimei lor de sine. Cu toate că poate părea fiţă, ei sunt încurajaţi, se simt bine dacă sunt în ton cu lumea. Ei încearcă să se alinieze şi să fie cumva la fel ca ceilalţi”.

Psihoterapeutul Alina Plăişeanu a subliniat faptul că adolescenţii aleg această variantă „pentru că este mai simplă şi lipsită de emoţionalitate. Ei nu se arată pe ei, probabil fiindu-le teamă să se arate. Adolescenţii gândesc anticipatoriu, plănuiesc ca totul să fie bine, totul e pentru acceptare şi intruziune socială. Suntem fiinţe sociale şi pentru asta trăim. De asta se retrag, e mai „safe”. Ei nu mai pot lega relaţii autentice, pentru că o relaţie autentică chiar şi între adolescenţi este când „vin şi îţi plâng pe umăr şi tu o să mă înţelegi”. Chestia asta nu mai există, relaţiile nu mai sunt aşa de apropiate şi automat există din ce în ce mai multe mecanisme de apărare, din ce în ce mai multă distanţă, dezvăluiri din ce în ce mai puţine”.

Prin ascunderea în faţa unui calculator, adolescenţii evită contactul social, deşi chiar ei prin reţelele de socializare caută contact social şi acceptarea, însă încercând să îl evite, face ca totul să pară un paradox.

Cum pot părinţii să estompeze dependenţa copiilor pentru tehnologie

Pentru a ajuta adolescentul să se detaşeze de această dependenţă este bine ca părinţii să iasă în oraş cu copiii lor şi să le arate, să îi înveţe, să le dea un exemplu simplu că se poate comunica şi fără telefon sau alt intermediar tehnologic care le poate masca trăirile şi sentimentele. 

Chiar şi la vârsta adolescenţei, părinţii mai au foarte multe de spus, mai au un aport foarte mare în a educa şi a învăţa copilul. Cred că este important să facă ei primul pas în a experimenta genul acesta de interacţiune cu copilul, adică să iasă cu copilul la o masă şi să vorbească despre ce vrea el, să îi arate cum este să facă şi aşa. Părintele trebuie să explice: „uite există şi partea cealaltă şi uite care sunt avantajele ei şi care e aportul pe care ţi l-ar aduce„. Părinţii ar trebui să facă lucrul acesta cu copii lor, să fie ei în acţiune, să îi înveţe ei şi să le explice într-un mod simplu şi asertiv, şi nu punitiv sau impunător. Adolescentul trebuie să înţeleagă de ce faci lucrul acela. Trebuie explicat foarte clar: „Eu cred că ar fi bine să încerci şi asta”. Adolescentul trebuie să înţeleagă că tu vrei să-l sprijini, să îl ajuţi şi să îi arăţi şi altă variantă”, spune, pentru ROMÂNIATV.NET, Alina Plăişeanu.

Psihoterapeutul Alina Plăişean explică faptul că această dependenţă poate deveni îngrijorătoare „dacă se întâmplă tot timpul şi nu mai există contact. Depinde foarte mult de structura fiecărui om şi de nivelul de lărgire, de cunoaştere şi de sprijin”.

Citeşte şi Ghid pentru părinţi. Cum gestionăm gelozia copilului pe fratele mai mic

DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Marian Golea prezintă zodiacul chinezesc iulie 2025. Ce zodii au karma grea în plină vară
Capital.ro
Permisul auto va fi înlocuit. UE a dat ordin României. Șoferii vor circula cu un nou tip de document
Playtech.ro
Vară deşertică în România. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni îngrijorează meteorologii
DailyBusiness
Pensiile românilor în pericol. Angajații din casele de pensii au declanșat un protest în urma măsurilor fiscale luate de Ilie Bolojan
Adevarul
Dezvăluiri din dosarul generalilor Coldea și Dumbravǎ: acuzații de filaj la avocați, afaceriști si magistrați. Cine e Sorin Georgescu
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Cum să îți răcorești locuința în zilele toride, fără aer condiționat. Trucul ingenios fără niciun cost
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Cancan.ro
Nicușor Dan, mai bogat cu 12 milioane de euro! Banii urmează să îi fie virați pe card
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Elena Udrea, în lacrimi de fericire. A fost răzbunată. A primit după gratii vestea bombă!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Se recalculează pensiile pentru 5 milioane de pensionari! Anunțul CNPP
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
România arde, iar în trei țări se moare de frig! Temperaturile extrem de scăzute au dus la moartea a zeci de persoane