Ceaiul de busuioc, remediu pentru afecțiunile respiratorii. Beneficiile și contradicțiile acestuia

Ceaiul de busuioc se folosește încă din cele mai vechi timpuri, având numeroase beneficii, însă, există și câteva contraindicații.

23 nov. 2022, 11:24
Ceaiul de busuioc, remediu pentru afecțiunile respiratorii. Beneficiile și contradicțiile acestuia

Ceaiul de busuioc are proprietăți antiseptice, antiinflamatoare, antifungice, antiemetice, diuretice, febriguge și carminative. Planta este originară din Asia și Africa și face parte din aceeași familie ca și menta. busuiocul este o plantă ierboasă, folosită în mâncăruri, dar și pentru tratarea diverselor afecțiuni. Aroma lui este intensă și abundă în proprietăți nutritive. În cinci grame de busuioc tocat (două linguri), se găsesc 0,2 grame de proteine, 0,1 grame de fibre, 0,1 grame de carbohidrați, dar și vitamine (A și K) și minerale (calciu, mangan, magneziu, fier, zinc, potasiu).

Ceaiul de busuioc

Este considerat cel mai bun tratament pentru afecțiunile respiratorii, util și în cazul bolilor cardiovasculare sau în reducerea glicemiei. Chair dacă are aceste beneficii, există persoane cărora le este interzis să îl consume.

Citește și: De ce nu e bine să lași plicul de ceai în cana cu apă fierbinte prea mult timp. Aceasta este cea mai mare greşeală pe care o faci atunci când prepari ceaiul

Beneficii

Ceaiul de busuioc este leacul perfect pentru infecțiile respiratorii, urinare sau cele de la nivelul pielii, datorită uleilor esențiale din compoziția plantei.

Infuzia din busuioc scade riscul dezvoltării afecțiunilor cardiovasculare, deoarece conține eugenol și reduce tensiunea arterială. Planta contribuie la îmbunătățirea circulației sângelui deoarece are în compoziția sa magneziu. Este util pentru persoanele care au probleme cu stresul sau anxietatea, fiincă poate crește capacitatea de a gândi clar și scade riscul de a suferi pierderi de memorie. Persoanele cu diabet zaharat îl pot consuma pentru scăderea glicemiei, însă nu înainte de a consulta un medic de specialitate.

Citește și: Un bărbat din Arad a dat lovitura cu o cultură unică în România. Sucul de culoarea chihlimbarului obţinut din busuioc african i-a cucerit iremediabil şi pe români, şi pe nemţi

Contradicții

Persoanelor care folosesc medicamente pentru coagularea sau subțierea sângelui nu le este recomandat să consume ceai de busuioc, din cauza nivelului ridicat de vitamina K care poate influența tratamentul.

Femeile însărcinate trebuie să stea departe de el, deoarece poate scădea tensiunea arterială și glicemia.